Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 968
  • 281
  •   1
Отговори
# 45

Това пише по повод процентите давани  за заболяването

Благодаря. Аз също това открих,но видях че е писано асептична идиопатична  остеонекроза и се зачудих. Сега ще чакам решение и ще видим. След като дойде това решение, какво следва?

# 46
Ако има определен процент го носите в социалните. Мисля това беше, паметта ми изневерява. Да кажат момичетата
Ако процента е висок и имате автомобил , имате право на годишна винетка , също данъчното облекчение е в различен размер

# 47
  • София
Ние подадохме в НОИ за пенсия от 16г., но казаха, че от днешна дата (петък) ще получава, не можело със задна дата. Пуснах и запитване в деловодството. Някой сблъсквал ли се е с такъв казус и дали има шанс да му платят със задна дата? Критериите са налице при навършване на 16г, но не се бях осведомила и не знаех...

Да, точно така е. Пенсията се изплаща от датата на подаване на документите. Няма плащане със задна дата. Затова и в тази тема няколко пъти съм писала, че като навърши 16 г. детето веднага трябва да се подадат документи. Мисля, че все пак срокът е 30 дни. Всеки пропуснат месец са загубени пари.

# 48
Благодаря ви! Тъкмо погледнах в eZdrave и ми показа,че е насочена към комисия номер 2010 с дата на заседание 13.05.2025

# 49
Здравейте,  много се извинявам, ако повтарям тема, или въпрос.

На детето ми след преосвидетелстване запазиха 80%, които аз обжалвах и днес в еЗдраве видях, че старото ЕР е отменено и вече са му дали 100%. Питането ми е следното, знам че отново трябва да подам заявление в СГ, но не ми е ясно каква сума ще удържат от ТЕЛКа му сега. Определени са му 126ч чужда помощ и 100% ТЕЛК. Бихте ли ми казали, какви ще са сумите, които ще получава. Питам, тъй като имам горчив опит при изчисленията, от страна на администрацията и не ми се иска отново да изпадам в ситуации на обжалване и допълнителни изчисления, заради допуснати пропуски и грешки.

# 50
При обжалване пред НЕЛК само жалбата ли се подава или и останалата документация?
Как проверявате в е здраве, необходимо ли е нещо специално?
Благодаря Ви предварително!

# 51
  • София
mrnn, ще ти удържат 380 лв от парите по чл.8д и ще получаваш 800 лв. Ако не си асистент, парите, които се полагат за 100 % са 1180 лв. За асистент не знам колко ще получаваш. Забравих колко е новата ставка. Нещо около 9 лв май беше.

Elica_2007, подава се само жалба. Документите се придвижват служебно. Ако искат нови документи, ще ти пратят писмо. Но обикновено разглеждат случая по подадените вече документи.

# 52
При преосвидетелстване и дадена чужда помощ бихте ли ми казали какъв е срока за представяне на експертното решение в Социални грижи. Взехме го в последния момент от пощата.

# 53
О, мен даже ме чакаха за го занеса, т.е веднага го занесох. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

# 54
Парите за телк вдигат ли се ?

# 55
Ако ви е променена групата, да

# 56
  • Бургас
mrnn,  Забравих колко е новата ставка. Нещо около 9 лв май беше.
9,09 е, да, съответно заплатата за личен асистент се изчислява: часовете по 9,09лв минус 23%

# 57

Свалих приложението и иска електронен подпис.
Предполагам на детето.

Ползващите го могат да кажат по- подробна информация.

# 58
  • Пазарджик

Свалих приложението и иска електронен подпис.
Предполагам на детето.

Ползващите го могат да кажат по- подробна информация.
Децата нямат пик -код поне докато не навършат пълнолетие.Ако имате Вие код може да влезете с него и от там да влезете с егн-то на детето

# 59
Трябва да отидете с GSMa си в районната РЗОК за сдвояване, така обясниха в медиите. Става за няколко минутки, после се вижда вашето досие и на децата до 18 години от горния десен ъгъл.

Общи условия

Активация на акаунт