Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 769
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
От това, което четох в нета - на реверсивния Т3 се противодейства с прием на Т3.

# 466
Когато става дума за асистирана репродукция и съответни медикаментозни терапии, изобщо не бих и разсъждавала за добавяне на т3 или друго, неконсултирано с репродуктивния специалист Hands V
Даже не знам защо е нужно деня след трабнсфера да се прави изследване на TSH и другите... Сега не е ясно от притесненията ли се е вдигнало TSH, от вливки на други хормони ли... Може би е редно да се проверят пак след 10ти дни при правене на тест за ЧХГ. И да се консултирате с ендокринолог от репродуктивната клиника (кога, дали и на какви стъпки да се вдига дозата на Т4).

# 467
Благодаря много момчета! Изчерпателни бяхте. Иначе моята лекарка ми пуска предимно само тсх, чат-пат плюс фт4 и никога фт3. Не и е важен. Аз от тази група разбрах, че тсх без другите два хормона не е меродавен.

# 468
Здравейте, момичета!
Гинеколога ми изписа С - Фем сашета, но забравих да му кажа, че съм с Хашимото.
Да ви помоля за мнение, мога ли да ги вземам?

# 469
  • София
Здравейте, момичета!
Гинеколога ми изписа С - Фем сашета, но забравих да му кажа, че съм с Хашимото.
Да ви помоля за мнение, мога ли да ги вземам?
Спокойно си ги взимайте. Няма нещо притеснително в състава.

# 470
Привет, чела съм че биотина може да повлияе на лабораторните резултати и е хубаво да не се приема няколко дни преди да изследвате щитовидните хормони.

Ето тук например се споменава:

Biotin has no effect on thyroid hormone levels or thyroid function in the body. However, biotin can interfere with the measurement of hormone levels in the laboratory, making them inaccurate. This is because biotin is added as a reagent during some of the laboratory methods.

https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patie … 15-issue-1-p-7-8/

# 471
Здравейте, от десетина години съм диагностицирана с хипо и Хашимото, чета ви, но до сега не съм писала в темата. Днес изследванията ми ме озадачиха много. Явно дозата ми идва висока, но аз я приемам от една година и правих контрола октомври месец 2024.

От днес:

От април 2024:

От октомври 2024:

И днес...Т4 над нормата, а TSH под норма, това никога не съм го виждала за толкова години. Понеже няма читав ендокринолог наоколо, от години си следя хормоните и си напасвам дозата сама. В момента редувам 75 и 87,5 като за седмица излиза 575 мг. С колко според вас да намаля дозата на седмична база? Рязко ли да я сваля или по-плавно? Мисля за сега да я смъкна на 500 за седмица. За първи път ми се налага да правя корекция в посока надолу 🤔.
Сетих се и нещо друго, от скоро пия бетаблокер. Възможно ли е да оказва влияние върху функцията на жлезата?

# 472
Никога не изчислявам седмична доза, смятам си средно дневна Thinking
Аз бих минала на 75 всеки ден.
Изследванията са малко в разбъркан ред... Та от 04 до 10.2024 на каква доза беше? От 10.2024 досега променяла ли си?

# 473
Да, извинявам се, малко объркано ги наредих.
До април 2024 бях на 75 дневно. След изследването започнах с редуване 75/87.5 до вчера. Октомври пуснах контролно и не съм променяла нищо. Никога не съм имала TSH  под 2.5 от както съм започнала да го следя. Даже в повечето случаи е било над 3. Само покрай бременността съм виждала стойности около 2.5. Същото важи и за Т4 и Т3 - основно в долната половина на референтните стойности, с малки изключения. Но такива резултати... много ме объркаха.

# 474
Резултатите ми от днес.
Мисля, че съм по-добре. Миналия път тсх беше високо.
Е, е и мат, ама там не знам какво вече да правя.
Скрит текст:

Моля за мнение за щитовидните особено.
Желязо пак лошо, поне Д е добре. Доживях Д да е в граници, дано доживея същото с желязото.

# 475
  • София
Момичета, аз в понеделник съм на ендокринолог , защото моето TSH вече е над 33 и ще видим накъде ще се търси проблемът. Дали при някой високите нива на TSH са свързани в посока хипофизна жлеза?

# 476
  • София
Момичета, аз в понеделник съм на ендокринолог , защото моето TSH вече е над 33 и ще видим накъде ще се търси проблемът. Дали при някой високите нива на TSH са свързани в посока хипофизна жлеза?

Леле, 33 , много. Пиеш ли нещо?

Аз да се оплача. Пусках на дъщеря ми изследвания, ТСХ е скочило над 5, а ФТ4 е към долна граница. ПКК й е супер разбъркано, но тя е настинала, според ЛЛ е от това, но се притесних доста. Ще изчакам да се оправи и пак ще пусна ПКК и щитовидния панел, ама този път в Бодимед, че сега бяха в Цибалаб. Запазих час д-р Костова, а след това и за д-р Средкова. За хапче е вече, така, нали? Много ми е сдухано за нея.

# 477
  • София
Пия ниска доза, но за да се вдигне двойно за месец си има някаква причина. Ще видя какво ще каже докторката, при която ще ходя. Тона е на фона на Дуфастон, но и идея нямам дали той може са влияе на резултата.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 18:17 от aria_82

# 478
ТСХ 33 няма как да е от някое лекарство или от нещо друго, това е тежка хипофункция. По някаква причина жлезата е спряла да работи, но междувременно вероятно стресовите хормони са високи, за да компенсират. Важно е да се видят ФТ4 и ФТ3, но това ще има значение, ако решите да се образовате и да си дозирате хормона сама. Вероятно ще трябва да се включи и Т3 в някой момент. За ендокринолозите само ТСХ е достатъчен.

А може и да е грешка, не е зле да се повтори и в друга лаборатория.

А вирусите наистина могат да влошат значително щитовидните хормони, но доколкото знам, трябва да се изчака 3 месеца след оздравяването, за да се видят какви са реалните стойности.

Между другото, ковид може да повиши ФТ4 и да понижи ТСХ, така че да изглежда, че сме влезли в тиреотоксикоза, но това е временно и е резултат от вируса, не е реална тиреотоксикоза.

# 479
Catty m, да, за хапче е.
Aria82, двата щитовидни как са? Без тях не може да се обвини хипофиза. Хипофизата има отношение и към други хормони - пролактин напр, изследвани ли са? Ако ще търсиш причината в нея, трябва  ЯМР.

Общи условия

Активация на акаунт