Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 767
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Направо се отчаях вече, как пък не попаднах на един свестен диагностик и от години не мога да регулирам хормоните. Последно ходих на кардиолог и той предположи, че проблемите със сърцето са от предозиране и вероятно вече съм с хиперфункция. Направих изследвания и съм си поставила нов личен рекорд на TSH и се оказа точно обратното на неговото предположение. Какво ще ме посъветвате за тези резултати, нямам идея вече каква доза да пия - как може с 3,5 мл резултатът ми да е 0,24 и като го намалих на 3 мл за 5 месеца да скочи на 30...

TSH - Референтни стойности: 0.27-4.2

27.06.2023 - 0.34 uU/mL  /Еутирокс 75 мкг/
07.02.2024 - 9.38 uU/mL  /Еутирокс 50 мкг/
13.04.2024 - 5,54 uU/mL  /Еутирокс 62,5 мкг/
27.07.2024 - 4,92 uU/mL /Акутирокс 3,5 мл/
02.11.2024 - 0,24 uU/mL /Акутирокс 3 мл/
12.04.2025 - 30.1 uU/mL

FT3 - Референтни стойности: 3.1-6.8

27.06.2023 - 4,29 pmol/L
12.04.2025 - 4,30 pmol/L

FT4 - Референтни стойности: 12.0-22.0

27.06.2023 - 21,18 pmol/L
07.02.2024 - 15,77 pmol/L
02.11.2024 - 22,17 pmol/L
12.04.2025 - 10,4 pmol/L

# 556
Ивета, повече от ясно е, че ви трябва по-висока доза. И този Акутирокс въобще не се знае дали го усвоявате, много пъти съм чела за случаи на влошаване от него. Аз бих сменила с Еутирокс. Освен това следете да има 8 часа след последното хранене, когато го приемате, а след това оставяйте 1 час до закуска, кафе и т.н.

Между другото, дори ФТ4 или ФТ3 да е на горната граница, няма причина да се намалява дозата, освен ако няма и съответните симптоми на предозиране (т.е. на тиреотоксикоза): ускорен пулс (над 100), усещане за горещина и повишено изпотяване (обикновено също и леко повишена температура), нервност, треперене на ръцете, трудно заспиване, задъхване дори от елементарна физическа активност, силен глад, необяснимо отслабване, прескачане на сърцето или като цяло усещане на ударите на сърцето. И обикновено тези симптоми се получават с доста по-високи дози от 100 мкг. Ако сте в процес на увеличаване на дозата и не изчаквате поне 6 седмици на всяка следваща доза, също могат да се получат такива симптоми, но тогава е от бързането, а не толкова от предозиране. А ако получите ускорен пулс, треперене, нервност, липса на сили при ниска доза, това говори за проблем с кортизола, обикновено нисък кортизол, а не че сте предозирани с 25 или 37,5 мкг. Тогава дозата трябва да се увеличава с много малко (със стъпки от 6,25 мкг) и през по-големи интервали, примерно през 8-10 седмици. И междувременно е добре да се работи върху кортизола, примерно с вит. В5 и/или прегненолон, макар че и това невинаги дава желаните резултати. Много пъти трябва просто много търпение, за да се повиши дозата - тогава кортизолът се регулира от само себе си, защото преди това е бил понижен заради хипофункцията.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 08:48 от Sol y Sombra

# 557
  • Sofia
На ендото ми каза да пия вечер преди лягане Еутирокс 25мг поне 3 часа след хранене и то през ден.Странно ми прозвуча схемата

# 558
Ивета, повече от ясно е, че ви трябва по-висока доза. И този Акутирокс въобще не се знае дали го усвоявате, много пъти съм чела за случаи на влошаване от него. Аз бих сменила с Еутирокс. Освен това следете да има 8 часа след последното хранене, когато го приемате, а след това оставяйте 1 час до закуска, кафе и т.н.

Между другото, дори ФТ4 или ФТ3 да е на горната граница, няма причина да се намалява дозата, освен ако няма и съответните симптоми на предозиране (т.е. на тиреотоксикоза): ускорен пулс (над 100), усещане за горещина и повишено изпотяване (обикновено също и леко повишена температура), нервност, треперене на ръцете, трудно заспиване, задъхване дори от елементарна физическа активност, силен глад, необяснимо отслабване, прескачане на сърцето или като цяло усещане на ударите на сърцето. И обикновено тези симптоми се получават с доста по-високи дози от 100 мкг. Ако сте в процес на увеличаване на дозата и не изчаквате поне 6 седмици на всяка следваща доза, също могат да се получат такива симптоми, но тогава е от бързането, а не толкова от предозиране. А ако получите ускорен пулс, треперене, нервност, липса на сили при ниска доза, това говори за проблем с кортизола, обикновено нисък кортизол, а не че сте предозирани с 25 или 37,5 мкг. Тогава дозата трябва да се увеличава с много малко (със стъпки от 6,25 мкг) и през по-големи интервали, примерно през 8-10 седмици. И междувременно е добре да се работи върху кортизола, примерно с вит. В5 и/или прегненолон, макар че и това невинаги дава желаните резултати. Много пъти трябва просто много търпение, за да се повиши дозата - тогава кортизолът се регулира от само себе си, защото преди това е бил понижен заради хипофункцията.
.  А какво правим,когато сме увеличили дозата,чувстваме се добре( без сърцебиене и др симптоми на токсикоза) около шест седмици след вдигане на дозата и тогава се появят симптоми. То симптомите се припокриват ( хипо и хипер). Всъщност с оптимални,ползи до горните граници хормони, доста подтиснат тсх, месец и половина се чувстваш добре, но се появяват симптоми. Надявам се да сте ме разбрали

# 559
25 мкг е само начална доза и не трябва да се седи повече от няколко седмици на нея. И разбира се, в никакъв случай не трябва да се приема през ден. Но някои наистина приемат хормона вечер, мисля, че 3-4 часа след вечерята, и така го усвояват по-добре.

Sint, потиснатото ТСХ не само не е проблем при терапия с щитовидни хормони, а е задължително, за да има някаква файда от терапията. Само ако сме без хормон и спонтанно развием симптоми на тиреотоксикоза, както е при Базедова болест или подостър тиреоидит, тогава потиснатото ТСХ е опасно. Иначе не е. Имаше някаква публикация, не съм сигурна вече коя - в нея бяха установили, че ТСХ трябва да е близо до нулата, за да се говори наистина за повлияване на симптомите. Така че потиснатият с хормон ТСХ не е проблем. Проблем не са и горнограничните стойности на ФТ4 и ФТ3, ако не са налице съответните симптоми на предозиране. Обаче наистина симптомите на предозиране и на нисък кортизол при хипофункция могат да съвпадат. Затова трябва да се търсят и други начини за преценяване, примерно телесната температура. А трябва и да се самонаблюдаваме и да видим как се чувстваме при различните варианти. Но ще има немалко хора, които ще имат нужда от ФТ4 и ФТ3 над нормата, за да се почувстват наистина добре.

# 560
Аз съм от доволните от течния Аку-тирокс. Пия/смуча си го сутрин, после не чакам някакво конкретно време, преди да пия кафе. Понякога е веднага, а друг път първо свършвам някои неща или се оправям за излизане. Но аз от началото нямах проблеми с  Аку-тирокс, както и изследвах често щитовидните, докато напасна дозата.
Обаче при мен и Еутирокс, и Л-тироксин не бяха супер ефективни, особено след всяка промяна в помощните вещества...ТСХ все около 2,5-3 си ми стоеше.
Според мен също Iveta_S има нужда от по-висока доза, а може и проблемът да е в кортизола или в скоростта на промяна на дозировката. Също, доколкото видях, при доза 3,5 мл не може да се говори чак за хиперфункция, освен ако не е имало и симптоми за това.

# 561

Между другото, дори ФТ4 или ФТ3 да е на горната граница, няма причина да се намалява дозата, освен ако няма и съответните симптоми на предозиране (т.е. на тиреотоксикоза): ускорен пулс (над 100), усещане за горещина и повишено изпотяване (обикновено също и леко повишена температура), нервност, треперене на ръцете, трудно заспиване, задъхване дори от елементарна физическа активност, силен глад, необяснимо отслабване, прескачане на сърцето или като цяло усещане на ударите на сърцето.

Много благодаря за отговора Flowers Hibiscus

Симптомите ми са абсолютно като за тиреотоксикоза с изключение на отслабването (за жалост Trollface) Изследвах доста неща, защото пих различни добавки и съм се справила с дефицита на някои витамини, но пък други показатели са се увеличили ужасно - хомоцистеина вече е 60 при горна референтна граница от 15...

# 562
Спирани ли са В12 и Д преди изследването? Сигурна ли си, че усвояваш В12, при толкова висок хомоцистеин нещо не е ок...той може да е от ниската фолиева, но чак толкова.

# 563
Спирани ли са В12 и Д преди изследването? Сигурна ли си, че усвояваш В12, при толкова висок хомоцистеин нещо не е ок...той може да е от ниската фолиева, но чак толкова.
Да, за 10 дни спрях всички добавки преди изследването. Друг път съм ги спирала за 2-3 седмици, но сега ми трябваха резултатите и нямаше повече време. Освен В12 пих и В6, който ми препоръчаха след предишния резултат на хомоцистеина - тогава беше 30.

# 564
Iveta_S, имаш ли мутации, които пречат на усвояването на Б 12 и на фолиевата киселина?

# 565
Да, знам за този проблем отдавна и пия само метилирани форми на тези витамини. За ниския резултат на фолиевата киселина съм си виновна сама. Но при предишните изследвания беше над референтната граница и трябваше да я спра за известно време. Обаче пия толкова много добавки, че направо съм забравила да я включа по-късно Blush

# 566
  • София
На кой да вярвам сега? Резултатите на дъщеря ми. Бодимед от днес, Цибалаб от преди седмица.

Бодимед, 11.04.2025
Група Показател   Биологичен материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   S        2.52       mIU/L     0.27 - 4.20     ECL
Free Т4 (fT4)   S        14.3       pmol/L     12.60 - 21     ECL
Free T3 (fT3)   S        6.87       pmol/L     3.93 - 7.70     ECL

Цибалаб, 03.04.2025
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      5.66   pmol/l   3.80 - 7.60
FT 4 ( свободен Т4 )      13.20   pmol/l   12.50 - 21.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↑   5.170   mIU/l   0.500 - 4.300

И двете изследвания ли са направени рано сутрин на гладно? Дъщеря ви боледувала ли е наскоро?

Винаги на гладно. Дъщеря ми беше леко настинала (хрема) при първото изследване.

# 567
Извинете ме,но пак ще питам. Просто,защото имате повече опит и вярвам,че ще ми дадете съвет. Трудно ми е да разграничавам симптомите на хипер,хипо, адреналин от нисък кортизол. Наистина се губя. Имам чувството,че при мен симптомите са едни и същи. Запек никога съм нямала,а съм с Хашимото и хипо. Сърцебиене,висок пулс,вариращо кръвно,втрисане. Гладна съм,но нямам апетит понякога . Откакто съм с диагнозата не мога да кача и грам тегло. Слаба съм си откакто се помня. Последните резултати са оптимални,но пак се появиха тия симптоми. Вчера ходих три пъти до wc . Днес намалих дозата на 88 и спрях т3. Понеже ми е трудно да разбера от кое точно са симптомите и се лутам

# 568
Добре е да дадеш и изследвания, както и да кажеш и колко мкг Т3 приемаш...

# 569
Добре е да дадеш и изследвания, както и да кажеш и колко мкг Т3 приемаш...

началото на Февруари вдигнах еутирокса на 112.5 и след две седмици фт4-22 ,фт3-5.8,тсх-0.03. Тук включих 1/8 т3 за десет дена и после още 1/8 и след обяд. Чувствах се добре до миналата седмица и се появиха пак тия симптоми. Изследвах фт4-22,фт3- 6.4,тсх-0.01 Намалих дозата на 100, но симптомите продължават. Вчера бях доста зле и три пъти wc с нормално ако. Не беше разстройство. Днес смъкнах на 88 дозата и спрях т3. Май месец имам пак изследвания. Конверсията ми беше добре още февруари,но включих т3, за да докарам съотношение между 3-3.5

Общи условия

Активация на акаунт