Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 701
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Да, има таква опция отдолу да се изчисли и FT3:FT4 (стига се до https://www.optimaldx.com/calculators/free-t3-free-t4-ratio-calculator)

"От линка от предишната ти публикация имаше опция отдолу и за съотношението Т3/Т4 и си го изчислих.🙂"

При мен за първи път е поднормено FT3, пуснах изследвания заедно с други (ревматологично), заради едно "душене", замаяност... симптоми, каквито от мноооого отдавна нямам Rolling Eyes
FT 3 ( свободен Т3 ) ↓ 2.85 pmol/l 3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 ) 19.30 pmol/l 12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон ) 2.260 mIU/l 0.300 - 4.200

Нещо не ми е ясно.
Като изчисли как да разбера резултата какво показва. Също така моите са с точки.
Тук не позволява точки и само числа се въведоха
фт3 2,11 фт 1,19
уж излезе 1,77
И как да го разбирам сега  това?

А накрая това нещо - Обхват на ODX: 2.4 – 2.7 съотношение (FT3 в pg / mL и FT4 в ng / dL)
Нищо не ми говори. Тоест това са нормални нива ли? И аз съм надолу.

# 631
Аз само дадох линка къде се вижда, не съм се задълбочавала да чета за съотношението... Виждам, че ми е ниско ФТ3 (поднормено...),
1 ng / dL = 1000pg / 100mL= 10 pg / mL
Някои калкулатори ползват десетична точка, други запетая, пробвай...

# 632
Елора, в този сайт трябва да сложиш точка. От онази, която е при буквите, а не тази, която е при цифрите (ако си на компютър).

# 633
Ясно, с точка.
Но пак е 1,77
Тоест под нормата ли съм?

# 634
Ясно, с точка.
Но пак е 1,77
Тоест под нормата ли съм?
Нямам представа. Аз в този сайт изследвам само съотношението реверсивен Т3/FT3.

# 635
Момичета, някъде назад в темата прочетох, че има връзка между болките в ръцете и Хашимото. От няколко месеца ме боли много неприятно лявата ръка към рамото и не знам как да се справя. Та ако някой е намерил решение ще съм благодарна да сподели.

# 636
При мен витамин Д помогна, имах постоянни болки в рамо, лакът, стъпало и съответно нива на витамин Д много под нормалните.

# 637
Я да ви питам, вие забелязали ли сте дали се стряскате лесно?
Да, дори само някой да натисне бравата на външната врата, и ми подскача сърцето.

Момичета, някъде назад в темата прочетох, че има връзка между болките в ръцете и Хашимото. От няколко месеца ме боли много неприятно лявата ръка към рамото и не знам как да се справя. Та ако някой е намерил решение ще съм благодарна да сподели.
Отидете на ортопед.

# 638
Я да ви питам, вие забелязали ли сте дали се стряскате лесно?
Да, дори само някой да натисне бравата на външната врата, и ми подскача сърцето.

Оф, и това ли е от щж? То направо всичко.

# 639
Здравейте, не е много по темата, но днес бях диагностицирана с автоимунен тиреоидит. Ендокринолога иска да си пусна допълнителни изследвания, едно от който е обременяване с глюкоза, но ходих на частно и съответно трябва да си го платя.  Та въпроса ми е следния: дали личния лекар може да даде направление за изследването, ако се поема от здравната каса или това може да го направи само ендокринолог?
И другия въпрос ми е : изследването става ли в рамките на деня?

# 640
Значи ще махна втората доза Т3 и ще направя изследвания след 1 месец. Благодаря момичета! ❤️
Аз бих задържала т3 на приема които е бил, когато си се изследвала последно. Имах предвид да не увеличаваш още повече т3. И да намаля постепенно дозата на т4 и изследвания.
Здравейте, не е много по темата, но днес бях диагностицирана с автоимунен тиреоидит. Ендокринолога иска да си пусна допълнителни изследвания, едно от който е обременяване с глюкоза, но ходих на частно и съответно трябва да си го платя.  Та въпроса ми е следния: дали личния лекар може да даде направление за изследването, ако се поема от здравната каса или това може да го направи само ендокринолог?
И другия въпрос ми е : изследването става ли в рамките на деня?
Изследването става в рамките на деня. Важно е да седиш в лабораторията тези два часа и да не се движиш много, за да е обективно изследването. Задължително пусни глюкоза и инсулин на всеки час, ако изследваш.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 21:33 от steli4ka s

# 641
Стеличка, това и направих. Благодаря!

# 642
Някой знае ли дали лабораториите имат някаква отговорност за резултатите от изследванията? Все пак разчитаме на качествени изследвания, за да регулираме дозите на лекарствата, които приемаме, и грешките хич не са безобидни. Преди седмица си направих доста подробни изследвания и TSH беше 30 /преди 5 месеца беше 0,24/, като ендокринологът ми предположи, че може да има лабораторна грешка и каза да проверя в друга лаборатория. Заради празничните дни успях да отида вчера и резултатът на TSH беше 9... И сега се чудя на коя лаборатория да вярвам и дали да отида и в трета, защото за 1 седмица е абсурд да се намали толкова при непроменена доза акутирокс Grin

# 643
Законово според мен винаги могат да се измъкнат, че пациента не е спазил изискванията - може да е бил болен или да е ял, пил кафе, лекарства и т.н. и затова резултата да не е бил обективен. И върви доказвай, че не си пил кафе например.
Иначе, ако отидете при управителя и си търсите правата, може и да получите някаква отстъпка например, а може и нищо...
По интересното е дали сте изследвали FT3 и FT4- те са по-достоверни.
И кой са лабораториите?

# 644
Законово според мен винаги могат да се измъкнат, че пациента не е спазил изискванията - може да е бил болен или да е ял, пил кафе, лекарства и т.н. и затова резултата да не е бил обективен. И върви доказвай, че не си пил кафе например.
Иначе, ако отидете при управителя и си търсите правата, може и да получите някаква отстъпка например, а може и нищо...
По интересното е дали сте изследвали FT3 и FT4- те са по-достоверни.
И кой са лабораториите?
Първите изследвания направих в лаборатория Кандиларов:

FT3  4.30 pmol/L /3.1-6.8/
 FT4 10.4 pmol/L /12.0-22.0/
 TSH 30.1 uU/mL /0.27-4.2/

Вторият път изследвах само TSH в една лаборатория в поликлиника.

Преди години в Рамус сгрешиха един резултат отново на TSH и го разбрах съвсем случайно, защото там си направих изследвания, пуснати от личния лекар, а от Кандиларов си бях купила ваучер за целия пакет щитовидни и така се случи да сравня резултатите. От тогава ходя само в Кандиларов, но вече и те ми изгубиха доверието.

Права сте, че всъщност могат да се измъкнат с твърдението, че аз не съм спазила изискванията преди изследване, сякаш има смисъл да пия кафе и да изям една баничка и да хвърля стотина лева ей така за некоректни резултати. Но все пак ще им пиша да видя какво обяснение ще дадат за този проблем.

Общи условия

Активация на акаунт