СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 625
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
  • София

Та да попитам - има ли в темата деца, които са при Христемова? Много се колебая дали да не сменя за дъщеря ми учителя и това име беше другото, което съм набелязала по БЕЛ. В момента големият е при Йонова в Литера - т.е ще правя избор между Йонова и Христемова.

Синът ми е при Христемова, да не звучи пресилено, но аз не бих се колебала 😊. Като цяло детето обича предмета и досега си е харесвал всички учители по БЕЛ.
Към Христемова се привърза доста, тя умее да увлича децата, вече ми говори колко ще му липсва, искал да влезе в Немската заради нея  (тя е преподавател там).
По въпроса-има индивидуално отношение, групите са по 6 деца, има контрол над домашни, ако отсъства детето, го включва онлайн (бяхме на ски през междусрочната ваканция, тя държеше да не се изпуска заниманието и промени малко началния час на урока, за да може да се включи онлайн от там); има обратна връзка, свързва се с родител, ако е нужно да се работи върху нещо.. Всяка седмица имат тестове за домашно и редува теза или преразказ, не са лесни и е доста режеща в оценяването. Тезите пишат сами, държи да разсъждават, най-много ми допада, че ги кара да мислят. Ходи с желание там, което не мога да кажа за математиката 😄.
 Аз също се чудех за Йонова, но ме спряха големите групи и продължителността на заниманията в 7клас (ако не бъркам 3.5 астрономически часа), стори ми се твърде дълго и изморително и не съм задълбавала повече. От класа на сина ми има деца при нея, които са си много доволни.
П.П  присъствено са в 7клас, не мисля, че в 6 клас са онлайн.

# 481
Niffi благодаря! А колко са дълги нейните занимания и колко пъти седмично са? Как бих могла да се свържа с нея?

За Йонова - не мога да кажа дали съм доволна или не все още. Ще видим накрая с оценката. Има система жената и доста ги натиска да учат, не мога да го оспоря. Но пък със седмокласника сме обратно на вас - по МАТ е с учител в група от 3-ма и се разбира с него, харесва го, а Йонова просто я изтърпява и очевадно му е неприятно, даже леко го е страх. Стресът им е голям, ако може за малкото да му спестя да не харесва учителя и пак да постигне добри резултати ще е напредък.

# 482
+1 към горното мнение за г-жа Христемова.

# 483
  • София
Niffi благодаря! А колко са дълги нейните занимания и колко пъти седмично са? Как бих могла да се свържа с нея?

Веднъж седмично, 2 астрономически часа. В зависимост от смяната в училище, първи срок беше в събота, сега е през седмицата след училище. В повечето случаи ги задържа още 15-на мин, докато вземат материала, който е предвиден. Според нея това е напълно достатъчно, по-важна е самостоятелната работа вкъщи.
Контакти на л.с.

# 484
А аз съм сигурна, че първите две деца са ми били дадени, за да ме подготвят за третото(във всяко едно отношение). С тях НВО не съм и помирисала.

# 485
Аз с голямата също не помирисах НВО, но сега  около нас такава смрад се разнася, че вече всички съседи ни гледат много подозрително, може би и те са разбрали вече кой от хъшовете е с проскубана брада и какво е това сложно съставно сказуемо. Малката ми стопи лагерите, буквално.  Всеки ден  развива теории какво точно няма смисъл да прави и не само това, но и анализира издълбоко родителския ми капацитет и какво правили другите родители, което аз не правя. Тоест другите родители са позволили безкраен интернет, не се интересували от оценките в училище, някои даже не знаели къде учат децата им, представете си, понеже децата им всичко правели сами, защото никой не им дуднел. Даже и баща и наля бензин в пожара като подкрепи теорията и за моето дуднене, опитах се да го убия с поглед. Та да попитам, сега, другите родители, дуднете ли и колко често?

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 20:12 от Априлски душ

# 486
И аз същото слушам за другите родители, а и съседите започнаха да ни гледат подозрително 😁

Очаквах да съм по-стресирана тази учебна година, явно детето ми предаде от непукизма си, но и не сме в София. Имаше разговори да учи в София, тя категорично не желае, уважихме желанието ѝ.

# 487
Дудна, дудна, и сама не се понасям, даже баща й й вика постоянно: "не ядосвай майка си, че пак ще вика".

# 488
Дудна много, но не ме слушат. Затова започнах да наказвам. Единият остана без плейстейшън за 2 седмици, другата - без художествена гимнастика. Да видиш как се стегнаха набързо като опря ножа до кокала. В момента не смеят да ми противоречат, но виждам зараждащото се възстание в 8 клас. Наборът явно е решил, че ученето свършва с НВО-то и повече няма да пипне учебник докато не стане пълнолетен. Ще стане интересно наесен, където и да влезе.
Истината е, че моите ги мотивира само собственият им успех. С дуднене и наказания само ги принуждавам да действат, но не и да се мотивират. Малката 'мрази' математиката. Изкара една четворка и я наказах - не заради оценката, а защото няколко пъти попитах иска ли да решаваме задачи заедно, а тя ме излъга че е учила, всичко разбира и няма нужда. 2 седмици сама ме преследваше с учебника да решаваме задачи. Днес се върна с 5.60 на контролното - 5-та най-висока оценка в класа. Пищя от щастие, надува се като пуяк. И веднага почна да ми обяснява какво били взели в училище днес по математика и колко било сложно. Разписва на един лист задачите от часа и гледам как в очите и почва да проблясва с едно изумление как решава сама задачата и я разбира. Пише, обяснява ми уж на мен 'сложната' задача, която не е разбрала и чак сама не си вярва, че всъщност я решава в момента. Една тънка усмивка се прокрадва. Та така - сама разбра, че проблемът май не е, че не разбира задачите, а че не полага достатъчно усилия да ги разбере. Ама аз докато и дуднах не и влизаше в малкия мозък - трябваше да я накажа, за да стигне сама до този извод.

# 489
Дудна нон стоп. Даже май прекалявам и е време да поотпусна малко, че ще стане обратния ефект.

# 490
Мойто трето, заради което съм в темата е много по-добре от предходните като упорство, но пък математиката е препъни камък. Другите им вървеше мат, ама яко мързел..

# 491
  • София
И аз дудна много, признавам си, че вече съм досадна и на себе си и хич не си се кефя. Но оставя ли го без натиск по математика,  покрива се само абсолютният минимум. Там има нужда от мноого решаване, защото е бавен и несигурен. На пробните не се справя добре.
Другите деца си били супер, родителите се радвали на 5ци на тестовете в училище, само аз съм все недоволна. На изпита щял да се провали само заради мен, защото ще е уморен и стресиран.

# 492
Май по калъп са вадени някои набори....

Другите родители били готини, разрешавали всичко, игри и телефон, не като мене. Не питали нищо за училище, а аз съм го демотивирала (ти да видиш!) с това, че се интересувам какво има за домашно и дали е написано.
Постоянно се разправяме......да минава това НВО, че малко да кротнем и ние, и съседите също.....че и те вече са наясно що са то формули са съкратено умножение, кой е Бръчков, жертвата на опълченците  и кои са кръстни и прилежащи ъгли....

# 493
Крякам и кудкудякям, уча кръстни ъгли и симетрали, станах юнак балкански, че и отвъд Балкана вече ме чуват😴

Докъде ни докараха само - да дуднем за 5-ци!
Моето дете се старае, но бърза и губи фокус...
а аз като някоя "зла вещица" внушавам, че 5 не е достатъчно, трябва 6! За да се доближим до заветната цел - елитна гимназия. И какво ще получим в елитната гимназия - отново безумни учебни  програми и приучаване към зубрене!
Никой не учи децата ни да мислят, да работят в групи, да изграждат пълноценни връзки по между си и да имат мнение. Къде виждаме комплексна оценка. Само едни тестови форми, които съдържат понякога откровени безумици....

И се ядосвам на себе си, защото допускам да се зомбирам от цялата тази истерия, но имаме ли избор?

# 494
  • София
Ами аз не дудна. Вторият срок успехът му е добър на моичкия синковец, макар че с областния кръг на олимпиадите не се справи според очакванията ми. Само резултати по български все още нямам.
Карате 3 пъти седмично и сноуборд през уикенда през Март, та време много за учене не остава. От три сборника по математика, намалих на два. Геометрията нещо е с променлив успех, според концентрацията, да видим. Опитвам да не се напрягам излишно покрай самото кандидатстване, в края на краищата непоправими неща няма, само да са здрави. Ще намери мястото си, по един или друг начин. На мен лично третокласничката ми създава повече нерви от баткото.

Общи условия

Активация на акаунт