СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 671
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
И нпмг 28 март

# 331
  • София
На него му трябваха още 5 минути и обяснение от моя страна за връзката между ретроспекция и ретроспективно. Надеждата ми умря. А не е глупав. Не мога да разбера къде се къса връзката в главата на сегашните деца между преподадения материал и осмислянето му.
Ще ти кажа според мен къде се къса за моите деца. Нечетене на книги. За мен това е основен проблем. Ние като деца четяхме и научавахме думи, езикови конструкции, развивахме фантазията си и т.н. Абсолютна заблуда е че се учи по-лесно с видеа. Ако знанието не мине през ръката и окото, за да стигне до мозъка, да се включи фината моторика не се учи ефективно. Така че нас без да ни изпитват по тази част разбирахме какво четем, просто защото четяхме.
Моето малко дете (наборчето) учи като пише. Не съм я карала аз, може би в училище са им казали. Но тя така учи най-добре. Също и по БЕЛ преписва анализи. Като мине през четене, писане и запомняне има доста трайни знания. Другата щерка учи много по-бързо и много по-нетрайно Simple Smile Видеата помагат чак после ако има нещо за доразбиране.

Последна редакция: вт, 11 мар 2025, 10:30 от Vache

# 332
  • София
И аз учех със писане, и книги чета абсолютно всеки ден от как съм се научила да чета. И ето, не знам в първото изречение дали да напиша учех или учих. Знам, че има правило, и ако го проверя, ще го приложа, но след месец ще съм го забравила. А за литературата, ако трябваше да се явявам на изпит, щях да имам двойка.

Моето учи като повтаря наизуст като папагалче. И помни всичко.

Хората сме толкова различни, някои с по-добра памет, други с по-добра логика. Няма универсален начин. Това е положението.

# 333
От първа немска казаха, че дните на отворени врати ще са някъде май месец
Нещо не са се активирали училищата още май да подготвят такива дни на отворени врати

# 334
  • София
И аз учех със писане, и книги чета абсолютно всеки ден от как съм се научила да чета. И ето, не знам в първото изречение дали да напиша учех или учих. Знам, че има правило, и ако го проверя, ще го приложа, но след месец ще съм го забравила. А за литературата, ако трябваше да се явявам на изпит, щях да имам двойка.

Моето учи като повтаря наизуст като папагалче. И помни всичко.

Хората сме толкова различни, някои с по-добра памет, други с по-добра логика. Няма универсален начин. Това е положението.

Еее, чакай сега. Тук говорим за четене с разбиране и осмисляне на материала, също за функционална грамотност, а не за граматика. Тя се учи само отчасти от книгите. Другото си е Учебникът по граматика. Освен всичко граматичните правила се променя доста често.

# 335
[
Ще ти кажа според мен къде се къса за моите деца. Нечетене на книги. За мен това е основен проблем. Ние като деца четяхме и научавахме думи, езикови конструкции, развивахме фантазията си и т.н. А............ Така че нас без да ни изпитват по тази част разбирахме какво четем, просто защото четяхме.
.......... Също и по БЕЛ преписва анализи. Като мине през четене, писане и запомняне има доста трайни знания. .......

Това е теорията на учителката им в школата по БЕЛ. Преписването на анализа е задължителна част от домашното, а нечетенето всеки път го коментира. Аз бях четящо дете и фактът, че мойте не искат да четат ме натъжава. Съгласна съм, че имат беден речник и се налага да обяснявам страшно много думи, които си мисля че трябва да знаят на тази възраст.
В същото време обаче по английски вече никой не пише думите по 10 пъти като едно време и не учи диалози наизуст. Аз едно време се скъсвах от писане, четене и наизустяване, а не можех една дума да обеля на английски в края на подгответо, въпреки 12 часовото зубрене. А те сега с по 2-3 часа седмично в школата по английски и никакви домашни плямпат доста правилно за възрастта си и имат сравнително добър набор от думи. Някакси  английските системи са намерили начин да се нагласят към новия начин на учене на съвремените деца, а българската - не.

# 336
  • ту тук, ту там
Кои граматични правила са се променили например?

# 337
  • София
Кои граматични правила са се променили например?
От времето, когато аз съм учила граматика има променени правописни правила. Не мога да ги цитирам, но аз завърших училище през 1990 г. Честно казано сега не ми се търси, за да доказвам известни неща.

# 338
  • ту тук, ту там
За правописни съм склонна да се съглася, но за граматични силно се замислям и пак не се сещам.

# 339
  • София
За правописни съм склонна да се съглася, но за граматични силно се замислям и пак не се сещам.
Правописът не е ли част от граматиката? Аз имах предвид нещо далеч по-съществено от това издребняване. Simple Smile

# 340
  • ту тук, ту там
Ами не е издребняване. Не се сещам за променени граматични правила, затова попитах. Защото изречението “освен всичко граматичните правила се променят доста често” е много категорично.

# 341
Учех - минало несвършено
Учих - минало свършено.
Снощи научИх стихотворението. Няма как да е научЕх.

# 342
  • София
Ами не е издребняване. Не се сещам за променени граматични правила, затова попитах. Защото изречението “освен всичко граматичните правила се променят доста често” е много категорично.
Е, хубаво, предавам се! Не чак толкова често, дори никак не често. Надявам се това да помогна на същината на темата.

# 343
  • ту тук, ту там
Да, много. Благодаря.

# 344
Споделете моля, ако знаете как протичат дните на отворени врати в училищата.

Общи условия

Активация на акаунт