СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 503
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
Министърът всеки ден предлага нова простотия.

# 661
Влизат където им стига бала!!! Кое е сбъркано в това? всеки показва възможностите си и се класира спрямо тях.

Най-много ме е страх, когато ме мерят универсално с някого:)

Както и ние, така и децата не могат да имат универсален измерител...Всеки носи своята идентичност и уникалност!

Но не ми се влиза в полемика, не искам да доказвам и да ангажирам никого с моята истина:)

Приятна неделна вечер!

Много искам да ми кажеш каква ти е истината?
Щото да- много са ни уникални децата всяко за себе си, но КОЙ И КАК да ги премери, така че да заемат едни места в гимназиите? Който има наклонности към изкуства си знае, но останалите как да ги премерим?? Ако не с равни и еднакви измерители? Който не иска да се мери с тях - да се обучава самостоятелно, да плаща в частно или да ходи на бординг скул. Ние сме в кюпа и той Е ТАКЪВ.

# 662
  • София
Добре де, като матурата не е ок за мерене, как да решат кой да учи в Испанската? Та там искат няколко пъти повече от местата.
Нали ако детето не влезе там, светът свършва?

# 663
По уникалност!

# 664
Все едно моята щерка визирате. Grinning

Добре де, като матурата не е ок за мерене, как да решат кой да учи в Испанската? Та там искат няколко пъти повече от местата.
Нали ако детето не влезе там, светът свършва?

# 665
Би трябвало теста да е по-универсален, мултидисциплинарен, за да бъде селекцията на база повече знания и умения. В сегашния вариант - ако не си отличен математик, не влизаш в Испанската например Wink Ако ти се отдават и влекат езиците, не е необходимо да си сред най-добрите математици, но в тази система е задължително условие, за да успееш.

# 666
Бяха казали, че за 2012 набор изпитът ще е по повече дисциплини. Не знам докъде стигнаха с тази идея, но може и да е по-добър вариант за класиране. Големият проблем е, че учат по различни учебници и не е ясно исканата информация дали се засяга навсякъде. Вероятно ще се направи с по-общи неща като примерно исторически дати, които абсолютно във всеки учебник присъстват.

# 667
Би трябвало теста да е по-универсален, мултидисциплинарен, за да бъде селекцията на база повече знания и умения. В сегашния вариант - ако не си отличен математик, не влизаш в Испанската например Wink Ако ти се отдават и влекат езиците, не е необходимо да си сред най-добрите математици, но в тази система е задължително условие, за да успееш.

Ей сега ще бъдете нарязана с нож, защото си позволявате да имате различно мнение:)
Като не сте съгласна,  отивате в частно образование...пък тук да си стоят в КЮПА:)

# 668
Compass, ами то сега е същото. Ако не искаш детето ти да бъде оценявано наред с другите и ако не искаш въобще да държи изпит, просто не се явява на НВО, получава 0 точки и ще бъде прието там, където щеше да бъде прието и по другата система, при която има отделни кандидатгимназиални изпити - в по-нежелано училище. Което е ок, животът наистина не свършва с това.
Никъде по света няма неуниверсален изпит. Изпит ли е, той е един и същ за всички, които решат да се явят на него. Иначе няма как да се отсеят многото кандидати за едно училище/университет/институция. Ако не желаят, просто не се явяват, няма нищо задължително, включително и нашето НВО.

# 669
Би било изключително грешно ако и по теми от история и химия например, се залитне с въпроси от типа на тези по БЕЛ сега, като "Кой герой е с червена брада?". Основни понятия и логическо мислене трябва да се търси. Ако е един общ тест, съвсем спокойно може и две дати да се сложат. Изобщо доста неща могат да се променят, но лобитата на настоящата система явно са много силни.

Compass, споко, разфасоваха ме вече Wink

# 670
Относно логическото мислене на изпитите - внимавайте какво си пожелавате, да не се окаже, че 90% от децата няма да издържат такъв изпит и тогава всенародното недоволство ще бъде още по-голямо Wink

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 18:47 от Мила Атова

# 671
Истината е една от как свят светува. Има отличници и такива, които не са. Целта на всеки изпит е да раздели кандидатите. Какъвто и да го направят, крайният резултат ще е такъв. Този е справедлив, защото е един за всички и важи за кандидатстване в цялата страна. За по-голяма справедливост трудно мога да се сетя.

# 672
Няма как система, която дава изключителен превес на БЕЛ и матаматика, а всички останали предмети са силно пренебрегнати, да е справедлива и да отсява качествено.

Учебниците по география, биология, история и т.н. остават неотворени в 7-ми клас при много деца, защото тези предмети не им трябват за класирането. Шепа деца слушат какво преподават учителите в тази часове. Не знам кое му е справедливото на това.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 19:09 от Mur

# 673
  • София
Незнам колко четене с разбиране трябва, на нещо написано в прав текст. https://www.mediapool.bg/ima-predlozhenie-uchenitsite-vlezli-v-m … s-news368894.html
Толкова, че да е ясно, че не всичко, което се предлага се приема.
Айде бе!
Както и ние, така и децата не могат да имат универсален измерител...Всеки носи своята идентичност и уникалност!
Значи трябва да работите нещо изключително и неповтроимо, защото за това се сещам на прима виста. В работата всеки от нас минава някакъв вид атестация, под една или друга форма. Все има някакви универсални изисквания , на които всички ние отговаряме, но това не ни пречи да сме си уникални и да носим идентичност.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 19:11 от Vache

# 674
Няма да се промени кой знае какво, ако се смени теста с универсален. Добрите и ученолюбиви деца, обикновено са добри по всичко, както е валидно и обратното.

Общи условия

Активация на акаунт