СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 477
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Абонамент към ucha.se също е вариант. Може да потърсите услугите и на учител, за някой друг допълнителен урок, колкото да и обясни основите на геометрията на разбираем език. Иначе големи хубави чертежи, ясни означения на равните страни и ъгли, както са ви написали, и много следене и занимаване от ваша страна. Аз много се занимавах с мойта девойка до скоро, всеки ден, всичко преглеждах, какво са взели в училище, в школата, написала ли си е вярно домашното. Отделно и подготвях допълнителни задачи, предварително решени от мен, за упражнение. Стигнахме до там да ми вика, че съм досадна и че не иска да я преследвам повече с тази математика. Но пък даде резултат! Нейната цел е Испанската гимназия, за която трябват близо 100т, няма как да стане без много решаване.

# 646
Принципно и аз се занимавам много с нея, обаче....направо не знам как да й помогна. Обяснявам по два, по три пъти решението на задача, и с цветно сме маркирали ъгли, страни, триъгълници - не става. Ходи на индивидуални уроци - е няма и няма резултат. SobSobSob При нея БЕЛ е силната страна - и до национален кръг на олимпиади е стигала в 5 и 6 клас. Е толкова сега по математика е стигнала дъното направо.
А теорията я знае / изпитвала съм я /. Не може да я използва, и да прецени кое точно от теорията да използва в съответната задача.

# 647
Форматът е сбъркан, не децата ни!!!
Това НВО не е и никога няма да бъде мерило...все едно да сложим на една линия един много подготвен атлет, един човек, който никога не е тренирал и друг, който прави леки упражнения вкъщи и да им кажем - айде състезавайте се!
Не може да очакваме всички да разбират до степен отличен МАТ и БЕЛ.
 За мен най-правилното е да има изпити в най-елитните училища, да си отсяват знаещите и можещите!

За останалите - и те ще си намерят своето място!

Но и да пиша до МОН, едва ли ще ме отразят! Та, така де ще продължавам да дерзая:)

# 648
Щом ходи на уроци, трябва да има резултат. От минали години дали няма някакви пропуски по материала, защото е ясно, че детето е умно? Геометрията не е толкова сложна наука, може учителката от уроците да не я обяснява разбираемо, да не мотивира детето, допълнително да му създава усещане, че не може. Помислете дали да не я смените. И моята дъщеря е в стихията си по БЕЛ, но се справя и по математика, с много труд. Всеки ден решавайте определен брой задачи и ще видите, че изведнъж ще почне да разбира.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 16:55 от slaveia84

# 649
Сега е по-справедливо. Един изпит за всички и за където ти стигнат силите.

# 650
Форматът е сбъркан, не децата ни!!!
Това НВО не е и никога няма да бъде мерило...все едно да сложим на една линия един много подготвен атлет, един човек, който никога не е тренирал и друг, който прави леки упражнения вкъщи и да им кажем - айде състезавайте се!
Не може да очакваме всички да разбират до степен отличен МАТ и БЕЛ.
 За мен най-правилното е да има изпити в най-елитните училища, да си отсяват знаещите и можещите!

За останалите - и те ще си намерят своето място!

Но и да пиша до МОН, едва ли ще ме отразят! Та, така де ще продължавам да дерзая:)

Tо никой не очаква такова нещо всъщност. Всеки си намира място според представянето си. За какво да пишете на МОН? Да влизат всички в СМГ, или всички юнашки в Бузема?
Много неща са сбъркани - най-вече като облекчаване на теста и като лоша скала за оценка, но не и факта че има един универсален измерител за всички.
И разбира се че е мерило - един е със 100, друг с 40 примерно. В което няма нищо лошо.

# 651
Според Вас едно е сбъркано, според мен в друго!

Тези с 100 влизат в СМГ, а тези с 40 къде? В Бузема ли?

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 17:22 от Compass

# 652
Матурата по математика, според мен е доста добре адаптирана, към възможностите на всички деца. Има лесна част - модул 1, има по-трудна част - модул 2, и най-трудна част - последната подточка на геометричната задача от модул 2. Ако някой е ощетен от нея, това са децата математиците, защото не могат покажат потенциала си. Не казвам, че е най-доброто мерило, но определено е мерило и отсява децата що годе адекватно, в комбинация с матурата по БЕЛ. Реално всяко дете намира място в училището, което е заслужило, според резултата си. От догодина има вероятност математическите гимназии да могат да си прехвърлят децата от 5 клас и почти няма да имат прием за 7-ми, така че с тази матура няма да се влиза в СМГ.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 17:34 от slaveia84

# 653
Влизат където им стига бала!!! Кое е сбъркано в това? всеки показва възможностите си и се класира спрямо тях.

в Бузема надали се влиза с 40т. 2х40+2х40 + две тройки - още 30 точки прави общо 190 точки. На второ в бузема са влезли м.г. с бал 121!

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 17:37 от second

# 654
От догодина математическите гимназии ще могат да си прехвърлят децата от 5 клас и почти няма да имат прием за 7-ми, така че с тази матура няма да се влиза в СМГ.

Откъде е тази информация?

# 655
  • София
От догодина математическите гимназии ще могат да си прехвърлят децата от 5 клас и почти няма да имат прием за 7-ми, така че с тази матура няма да се влиза в СМГ.

Откъде е тази информация?
Е, как от къде... от медиите, но не е четено/слушано с разбиране Wink

# 656
Тук примерно, но излезе в много медии. Щом ще го предлагат, вероятно ще бъде прието. Незнам колко четене с разбиране трябва, на нещо написано в прав текст. https://www.mediapool.bg/ima-predlozhenie-uchenitsite-vlezli-v-m … s-news368894.html

# 657
Не мисля, че може да бъде прието. Не заблуждавайте хората.

# 658
Влизат където им стига бала!!! Кое е сбъркано в това? всеки показва възможностите си и се класира спрямо тях.

Най-много ме е страх, когато ме мерят универсално с някого:)

Както и ние, така и децата не могат да имат универсален измерител...Всеки носи своята идентичност и уникалност!

Но не ми се влиза в полемика, не искам да доказвам и да ангажирам никого с моята истина:)

Приятна неделна вечер!

# 659
Щом министърът го предлага, според мен ще бъде прието, както винаги в подобни случаи. Отделно, от кухнята знам, че математическите гимназии отдавна драпат за това и оказват натиск да се приеме. Но, за да не заблуждавам хората, ще си коригирам поста на "има вероятност".

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 17:39 от slaveia84

Общи условия

Активация на акаунт