СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 -Тема 6 - Баба Марта мартенички върже, седмокласник домашни пише бърже!

• 31 497
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
Английски направо за месец се научава. Все пак се чувствам поласкана, знам френски, повече усилия съм положила. Лека нощ, отивам да си чета на френски.

# 706
Да съм се обидила? Че защо? Абсолютно не е вярно, че можеш да научиш език за 6 месеца,  дори и в страната да живееш,  а с курс в България,  просто съм убедена.
Ама, ти си приказвай, Априлски душ, не ми пречиш....

# 707
  • София
Сутринта слушам, че отварят системата за прием в детските градини и яслите. Откриват над 500 места в София с тенденция в следващите години да станели 4500. На някой прави ли му впечатление, че броят на приетите в СМГ, НПМГ, ТУЕС, Испанска, ФЕГ, Английски... е един и същ от години. Ако има изобщо промяна, тя е несъществена. И то просто няма какво повече да се каже, освен да си плюем в пазвите, че децата са в тоя набор.

И искам да допълня, понеже някои май говорят така на ангро, относно системата за прием като в НПМГ. Имате ли изобщо представа как се подготвя едно дете по химия и биология, БЕЛ и МАТ. И четирите са важни при приема в НПМГ. Ама не просто да каже, че се подготвя, а да го направи истински. И това за 78 (преко сили) места. Някога виждали ли сте как изглежда областния кръг на олимпиадата по биология и химия??? Сигурно трябва да "заключим" децата с подобен прием във всяко училище. Пълен абсурд!

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 10:31 от Vache

# 708
  • София
Не става въпрос за учене на испански за 6 месеца, а че всички искат точно в Испанската. Сякаш там учат по някакъв специален начин. В София има достатъчно гимназии с испански и ако ти се занимава, ще го научиш.

А за читавите училища, то има много такива, там преподават родители като нас. Моето мнение е, че децата не им се учи, и оттам и на учителите не им се занимава. Не може все да виним системата, а да смятаме децата си за светци.

И по физика е много сложна олимпиадата. Не става без подготовка на школа, а такива няма, освен в НПМГ срещу заплащане.

# 709
  • София
И по физика е много сложна олимпиадата. Не става без подготовка на школа, а такива няма, освен в НПМГ срещу заплащане.
Да, по физика също. Голямата ми дъщеря влезе именно с нея (само с моя помощ при подготовката) и завърши физическата паралелка. Малкото сега се мъчи по химия и биология и е изключтелно натоварване да знаеш, че ако искаш да си вътре, трябва да изкараш над 90 точки по всичко и да имаш шестици в училище почти по всички предмети.

# 710
Чета с огромен интерес и честно казано все по-трудно се ориентирам в критериите за "читаво училище"....И аз/ние имам същите тревоги и притеснения с подготовката, стреса, избора ......Признавам си, колкото повече наближават заветните дати, толкова по-абсурдно и ненужно намирам за никой по веригата /родители, деца/това напрежение....Та как е възможно на 13 да направиш мотивиран избор и наистина ли той е жизнеопределящ?
Аз съм представител на друго поколение .... вероятно затова не разбирам цялата истерия НВО, но е ясно , че участвам активно в нея....по неволя ......!?! И ние се "целим"в така наречените елитни езикови училища, но кое е неелитното на други с езикови паралелки и пак с прием около и над средния брой точки?Там също се учи (предполагам) интензивно език, би трябвало и средата да е  от активни и мотивирани да учат деца ....не знам вече ,може да се е дискутирало, но наистина не разбирам значението на думата "елитни" училища!?!?Извинете , ако разсейвам дискусията........

# 711
Елитни са, защото приетите деца са с висок бал. Т.е. учещи много.

# 712
Не са толкова елитни, колкото са били да речем преди 20 години. Просто са най-приличното безплатно, което настоящата ситуация с образованието предлага.

# 713
Естествено, че не са толкова "елитни" като преди 20 години, но пък може да си представи човек нивото на другите, които и преди 20 години не са били "елитни". И в провинцията може да няма същата борба като в София, защото учениците са по-малко на брой и училищата са по-малко, но "елитност" има и там, просто мащабът е друг. Няма толкова школи, няма толкова присъствени възможности за подготовка, но пак родителите търсят среда от по-мотивирани деца и учители, защото средата дърпа в масовия случай и единици са тези, които могат да избягат от нея като се съхранят психически и физически.
Голям областен град с училища в топ 10  на ДЗИтата в 12. клас и гледам различните олимпиади - тук там има представители с резултати, които могат да конкурират резултатите на учещите в София в добрите училища, но по математика, физика, химия, биология - ами все едно тези предмети в провинцията и в най-добрите училища не се учат, съдейки по резултатите от олимпиадите и допуснатите до национален кръг.

# 714
  • София
На ДЗИ положението е такова: децата с по 90+ точки на НВО, имат 90+ на ДЗИ.
Логично е ако има само такива деца , минали цедката на НВО, да очакваме високи резултати. Това не е заслуга на училището, а на децата. Те са си били ученолюбиви от преди това.

Не знам защо мислите, че ако някак си дете с по-нисък бал влезе в 1 АЕГ (айде, да не е Испанската), ще има успех на ДЗИ, съпоставим с този на съучениците си.

# 715
  • София
Че защо да няма? Да не би да спират развитието си на 13 години и НВО 7 клас да ги определя завинаги?

# 716
Още не мога да кажа за дете, влязло с по-нисък бал след 7. клас и ДЗИ, но мога да потвърдя от първа ръка, че дете, влязло с драстично по-нисък бал от последното прието в МГ след 4. клас (като близнак) (не говорим за няколко точки, а за такова, което на НВО 4. клас по математика има 82 т, МзВ и ПМС под 8 т.) до края на 7. клас дава резултат, съпоставим със средния на випуска в МГ и много по-висок от този на останалите деца от другите училища в същата област. Дали щеше да постигне същия резултат, ако го бяха оставили в кварталното училище? Със сигурност - не, даже и с допълнителни уроци, няма достатъчно хъс, за да се самомотивира, както между другото и 90% и отгоре от масовия тийнейджър, но в МГ нямаше избор. Там средата го увлече и му се наложи да полага повече усилия, ако иска да върви в крак с другите.

# 717
При всички случаи има всякакви вероятности и възможности - аз пък познавам дете, влязло със НВО средно по 80-85 точки / отпреди 5 години /. В момента майка му реве - едвам изкарва 3, и не знае дали изобщо ще успее да завърши.
Случаи всякакви - не може да се генерализира изобщо.
Моето оплакване от вчера голяма дискусия породи...

# 718
Като кажете, не са толкова елитни като преди 20 години... Моето училище е в първите най-желани все още. Преди 20 години нямахме учители по основни предмети, по други имахме чудесни, но никой от класа не се остави липсата на учители да определя бъдещето му. Сега пак е така. Пак ще кажа, сегашните деца имат много повече възможности да учат и си представете, когато един висок потенциал срещне тези възможности...

# 719
  • София
Ей, не се научи.
На последния тест, по геометрия, загубил цяла единица от оценката, защото написал само крайния отговор, а на черновата било решението. Сто пъти му казвах да пише решенията подробно.

Общи условия

Активация на акаунт