Нови термини при тийнеджърите и креативно дете.

• 1 297
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте родители! Предварително се извинявам за допуснати правописно грешки, уча български вече осма година, но явно не съм гу усъвършенствала достатъчно)) За първи път пиша тук, защото не успявам да помогна на дъщеря ми с проблем, който я мъчи няколко месеца. Първо да опиша ситуацията...дъщеря ми е на 13 години, много креативно дете, обича да твори и се интересува от изкуство. Харесва по-нестандартният стил на обличане: Носи само черни дрехи в уголемени размери, окичва се цялата с бижута, опитва се да се гримира по-нестандартно (плътни сенки и очна линия) Нямам проблем детето ми да се изразява, все още обаче не одобрявам идеята да си боядиса косата. 😂 Подкрепям я в начинанията да кандидатства в училище по изящни изкуства, като цяло сме в много добри отношения. Проблемът е свързан със съучениците и приятелите извън училище. От няколко месеца се оплаква че групичка "локални" се подиграват на нея и приятелите и... Също споделя че извън училище се случвали спорове между "локални" и "алтернативни"... Разбирам, че децата биват жестоки и имат темденцията да се подиграват на различните, но тези нови терминологии не ги разбирам... Тя ги описа се едно са някакви криминални групировки, че "локалните" ги замеряли с шишета вода, викали им неприлични изрази по улиците, сигало се е и до леки побоища... Тя се опита да ми обесни, но не знам дали разбирам правилно. Може би се дължи на разликата в годините, понеже съм малко по-възрастна от родителите на съучениците и. Някой от по-запознатите по въпроса би ли ми обеснил какво целят тези групички и защо се получават такива конфликти между тях? Има ли какво да направя, за да я предпазя и да не се стига до по-големи проблеми. Дъщеря ми е кротка и срамежлива, сигурна съм, че не е тя инициатора на конфликта... Ще съм много благодарна за всякаква помощ и обеснение!

# 1
Не знам колко години гУ учиш българския, но ако си в 7 клас, залягай здраво, че не те виждам какво ще правиш на изпита.

# 2
Чувала съм термините локален и алтернативен от тийнове. Доколкото разбрах локални са тийнейджъри, които се обличат с масовата марка популярна сред тийнове Найк и други маркови спортни дрехи и повечето изглеждат еднакво, с едни и същи прически, стил на обличане, грим при момичетата.  Слушат масовата музика, т.е. чалга или рап.
В жаргонния речник има някакви описания - https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD
Алтернативни са тези, които изразяват индивидуалност в облеклото и прическата и не се водят от модата и мнението на другите, обикновено се интересуват от изкуство.
Живея в малък град и не съм чувала за разпри между двете групи.

# 3
  • София
Най-доброто обяснение получих тази година в осмокласната тема, всички се светнахме Simple Smile ето, споделям Simple Smile

https://bg-mam.ma/p/1693080/48578918

# 4
Най-доброто обяснение получих тази година в осмокласната тема, всички се светнахме Simple Smile ето, споделям Simple Smile

https://bg-mam.ma/p/1693080/48578918
Бърди, за половината думички от описанието ми трябваше друг речник Grinning
Но благодаря за линка, наистина ми светна вече напълно.

# 5
  • Пловдив
Бре, какви нови думи имало! И аз благодаря.

На авторката за съжаление не мога да и дам съвет.

# 6
Не знам колко години гУ учиш българския, но ако си в 7 клас, залягай здраво, че не те виждам какво ще правиш на изпита.
Благодаря, че ме подмладявате, но не съм 7 клас.)) От Беларус съм, а мъжа ми е Българин, за това още имам затруднения с езика!

# 7
Благодаря, че ме подмладявате, но не съм 7 клас.)) От Беларус съм, а мъжа ми е Българин, за това още имам затруднения с езика!
Никакви затруднения нямаш! Продължавай все така, справяш се отлично!
Съвет за детето не знам какъв да дам.
Моето бих го съветвала да стои на страни от групи. Цялата идея, че са се групирали на “едни” и “други” още повече води до разделяне и някакви измислени противоречия. Колко големи са? Характерно е сякаш за по-малките. С напредване на възрастта би трябвало да спрат да се отделят сами от другите.

# 8

Хм, затрудненията с езика, които демонстрираш, не са характерни за рускоговорящите, а за... децата, които не внимават в час по БЕЛ. Това едно.
Второ, винаги си личи кога един пост е пуснат от дете, което се представя за майка си. И тук вече не става въпрос за езика, а за начина на мислене и изразяване. Simple Smile
Колкото и зряло да се опитва да се представи едно дете, все пак с майка му го делят едни 20+ години и това много си личи.

# 9

Хм, затрудненията с езика, които демонстрираш, не са характерни за рускоговорящите, а за... децата, които не внимават в час по БЕЛ. Това едно.
Второ, винаги си личи кога един пост е пуснат от дете, което се представя за майка си. И тук вече не става въпрос за езика, а за начина на мислене и изразяване. Simple Smile
Колкото и зряло да се опитва да се представи едно дете, все пак с майка му го делят едни 20+ години и това много си личи.
Не разбирам защо твърдите, че публикацията е написана от дете, нито разбирам с какво се затрудняват децата в час по БЕЛ.) Не съм ходила на уроци по български и граматика, уча езика най-вече покрай децата ми, приятелите и родителите, мъжа ми говори перфектен руски и ми е най-лесно така. За граматиката започнах да чета книги, които вече съм чела на руски, преведени на български.)) Ако имате съмнения, можем да продължим дискусията на руски.))
За другите отговорили на темата-голяма благодарност! Стана ми по-ясно с речниците и съм съгласна, че трябва да се въздържа от групи... Лека вечер и дано не се сблъскате с подобен проблем!

# 10
Аз бих подала жалба в полицията. Това е форма на тормоз. Не бих оставила дъщеря си да се оправя сама. Това е съветът ми. Отидете първо в училището, подайте жалба до директор и после в полицията. Ако изобщо не знаете имена на децата, нека вашето дете ги научи-кои са, къде живеят. За да имате данни за полицията.

# 11
"Локалните" са всички момчета (но и момичета с тях), които виждаме ежедневно в градския транспорт, по улиците, в моловете. Шумни, създават хаос, конфликтни и налитат лесно на бой. Разпознаваеми са по бръснатите глави, черните анцузи, спортните маратонки, просташко поведение, липсата на възпитание + очевидно родителско внимание.
Много са проблемни, наистина. И гледам, че даже и възрастни мъже въобще не реагират, или ако реагират, им се отвръща със заплахи и подигравки. Трудна ситуация...

# 12
А  останалите какви са?
 Синът ми и приятелите му са на 19,а има и приятели на 17 и 16.Освен,че синът ми носи почти само обувки и маратонки  Nike, нищо не го свързва с която и да е група от описаните. Ненавижда чалга, обича много и различна музика, вкл мюзикъли не пропуска. С приятелите си ходят на лостовете, на походи с велосипеди, на разходки сред природата. Никой (засега) не пие и не пуши, обличат се в съвсем нормални дрехи, удобни. Прическите им са обикновени. Не са влизали в конфликт с никого, но и никой не е влизал в конфликт с тях.
Явно, на някои тинейджъри им е скучно и влизат в роли, нищо необичайно, хората през всички времена са се увличали от маскаради. Но чак такава масова "класификация" сред тинейджърите няма,доколкото познавам не малко тинейджъри.

Общи условия

Активация на акаунт