Проблемно приятелство

• 2 808
  • 63
  •   1
Отговори
Здравейте,
Ще бъде дълго.
Голямата ми дъщеря е на 9.5 години и в последните 2 години имаме доста проблеми с поведението и възпитанието ѝ. Започнаха малко преди да се роди по-малката ѝ сестра (на 1 год. и 7 месеца) и от тогава се влошават. Положението е наистина зле обаче от миналното лято, откакто играе с едно съседско дете пред блока.  Въпросното момиче е на 8 години и е доста разглезено, позволява му се всичко, купуват се страшно много играчки, джунджурии, гримове, айфони и т.н. Пускат го навсякъде където поиска, включително да играе навън колкото иска, да яде джънк в неограничени количества и въобще все такива "хубави" неща.
Появи се в квартала миналото лято и с дъщеря ми много се харесаха. Тъкмо най-добрата ѝ приятелка замина да  живее в друг град и тя беше много тъжна и някак като удавник за сламка се хвана с детето (ще го нарека Мими). От втория ден започна да ми повтаря как Мими и е най-добрата приятелка и как само нея е чакала досега (в класа не успява да си намери трайно приятелки). Иска да играе с нея всеки ден, по цял ден. Родителите на Мими приеха това приятелство много радушно и започнаха да канят дъщеря ми да ходи с тях на много места. Първият път беше още на 3тия ден след запознанството им, в кварталното заведение. Видя ми се странно, туко що се бяхме запознали, но децата дойдоха да ми се молят, майката на Мими ме увери, че няма проблем и само за 1 час, а заведението е на 3 минути от вкъщи и си казвам "какво пък толкова, добре", пуснах я.
После се започна "да ходим на детски кът, да ходим в парка, да спим заедно". Включително и ние сме водили приятелчето с нас по заведения, разходки, магазини. Два пъти я пуснах да спи у тях за по 1 вечер, все пак е в съседния блок, а тя не спира да иска постоянно. Много често събота и неделя ако решим да отидем някъде на разходка с бебето или до магазин, тя казва "аз няма да идвам, ще играя с Мими, у тях или навън" и остава с нея.

Проблемът е, че откакто общува с Мими, детето ми се променя към по-лошо. Тръшка се за всяко отказано нещо от наша страна, когато я накарам да се прибере се разправя, дори започва да реве, на няколко пъти си позволи да не се прибере когато я извикаме. Играят пред блока и ние я виждаме от прозореца, кара си колелото все едно не сме я извикали и се прибира след 10-15 минути. Естествено се караме, наказана е да не излиза в следващите дни, но всичко се повтаря. След като е играла с Мими се държи нагло, отговаря ни, държи ужасен тон, нервна е и общуването с нея е много трудно. Често изпада в истерии и реве все едно света е свършил ако не й разрешим нещо. Все ме пита "защо на Мими всичко й дават, а вие на мен "не"? Значи нея повече я обичат". Казва, че не ни пука за нея щом й се караме. Не си представяйте, че сме някакви чудовища със супер автортарно възпитание. Напротив, стремим се да сме либерални, търпеливи, да проявяваме разбиране, да говорим с нея като с голям човек, но ефект няма. Само наказанията работят и то само за няколко дни, после всичко започва отначало, а няма как да е преманентно наказана.

Мими я скара с всички други деца в квартала, с които играеше преди и държи да играят само двете. Много пъти говорихме, че това не е добре за нея и не трябва да й се води по акъла, но ефект няма, на нея си ѝ харесвало да си бъдат двете. Иска да ходи да живее у тях. Преди няколко вечери стана късно, дойде време да се прибира, аз я викнах през прозореца, тя естествено помоли за още 5 минути, разреших. 5те минути минаха, викнах пак, отказа да се прибере, било още светло, Мими била навън, не можело ли още 5. Казах "не може" и Мими я накарала да напише на лист хартия (носят си много неща за игра навън), че аз съм най-гадната майка на света!

Отказва да върши каквато и да е домакинска работа вкъщи, а преди го правеше. Сега за всичко я мързяло. Ученето е с нежелание и насила, книги не иска да чете, било тъпо. Започна да лъже за дреби неща, например, че не са си купували чипс и подобни.

Знам, че проблема няма как да е само в приятелството ѝ с въпросното дете. От малка е много своенравна, никога не е сътрудничела без проблем, твърдоглава е и обича да се налага, всичко го виждат. Дисциплината в училище им куца, а и проблемите се влошиха след раждането на малката, явно чувства, че е останала на заден план. Много е злояда, направо почти не яде и това също сигурно оакзва влияние за нервните кризи, в които изпада.
Въпроса е, обаче, че все пак общуването с това дете ѝ влияе видимо много зле на поведението и на отношението към нас, направо не мога да я позная. Дори и да не е основата причина, мнгоо влошава цялостната картинка.
Не искам да ѝ отнемам единствената ѝ приятелка, то целия ѝ живот се върти около нея, но и не мога да оставя нещата така. Ако ѝ забраня да играе с нея значи да не я пускам вечер навън, а всички деца на нейната възраст са пред блока и играят. Няма как да следя с кого точно играе и да контролирам. Разбира се, ако знам, че това е правилно и е единствения начин ще го направя, но дали е добре да стигам до такива крайности.
Бихте ли прекратили приятелството с въпросното дете и как да го направя по-фино и деликатно или от раз, като ще си навлека гнева ѝ и ще я нараня много?

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 15:43 от A-L-I-N-A

# 1
А въпросното Мими единствено дете ли е?

# 2
Аз честно казано бих прекъснала приятелството. Другото момиче няма да се промени, нито пък родителите му. Бих записала детето на психолог, аз лично не виждам друго решение. Тя трябва да разбере, че тези отношения са токсични.

# 3
А въпросното Мими единствено дете ли е?

Единствено дете е.

# 4
Да не би да й насажда идеята, че вие вечеи имаето друго дете и не я обичате, за това не й е позволено всичко и не й се купува всичко? Съветвам да правите повече работи с дъщеря си, но такива, които на нея са й интересни и приятни, да вижда, че имате време и желание да бъдете и с нея, не само с бебето. Запишете на някой летен лагер, някакви курсове, така че да си намери и други приятели и да прекарва по-малко време с тази Мими. Даже ако има възможност може при някоя баба да я пратите за лятото. Смятам, че малко време без Мими ще й се отрази добре, но ако е все пред блока няма как да го избегнете ми се струва.

# 5
Аз ще Ви кажа, че все едно описвате поведението на моето дете на същата възраст, но без да имаме "Мими" в компанията. Не казвам, че ОК, ние също обясняваме, караме се - но децата имат и характер, който не е  хубаво да прекършваме.
За мен проблема не е "Мимито", в другите факти, който описахте по -надолу.

# 6
Започва да влиза в пубертета според мен. Съвет за Мими не мога да дам.

# 7
Аз бях такова дете, и имам (все още, след над 25 години приятелство) такава Мими.
Все бях наказана, все на другите можеше а на мен не, все Мими беше виновна и ми забраняваха да се виждам с нея, все бяха "либерални" в техните си глави родителите ми, но на мен не ми изглеждаше така нито тогава, нито сега, като се върна в детските спомени с адекватен акъл и анализирам поведението им. Че бях тръшкаща се - бях. Но ми чупиха волята и характера по техен си калъп.  
Израснах го, станах нормален отговорен човек, моята тогавашна Мими стана още по-добра жена от мен, и след години майка ми призна, че Мими е прекрасен човек, и се радва че все още сме приятелки. За сметка на това с единия си родител не разговарям от 15 години, а с майка ми се чувам веднъж на 3 месеца за 5 минути по телефона, виждам я веднъж годишно и то без голямо желание.
Не знам как да помогна, освен да посъветвам да се въоръжите с търпение и да говорите с детето като с нормален човек, а не само да бъде наказвано и овиквано и да му се казва, че е дете и затова трябва да ви слуша. На мен ми липсваше това. Все родителите ми най-добре знаеха и все аз съм била малка и неразбираща. Ами обяснете де...

# 8
  • София/Севлиево
Не е ли много рано за пубертет (въпреки че прилича на такъв).Според мен има доста ревност заради бебето.Гледам го при моите деца- уж с голяма разлика,а големият все ми натяква ,че не му обръщаме внимание и гледаме само брат му (а не е така).
А и детето ви от малко е своенравно по вашите думи -и без Мими ще е подобно положението.

# 9
Психолог - да, за кого обаче?

# 10
  • София
Според мен не е проблемът в Мими, а в бебето. Да, наясно съм колко много време отнемат бебетата, но във вашия случай - дъщерята се чувства детронирана, не важна и единствено намира спасение при Мими. Без да искам да звуча грубо - тя 7 -8 години е била център на света за всички, угаждано ѝ е, защото е била само дете, цялото време е било за нея. И изведнъж - бебе. Тя - покрай бебето. Не казвам, че я пренебрегвате или неглижирате - това е тя как се чувства.

Дъщеря ви е дете, а не робот. Разбирам, че поведението ѝ ви притеснява и с право, но колкото повече и говорите против Мими, толкова повече тя приема, че нещо я работите и Мими е супер. А и при Мими е интересно - там очевидно всичко е позволено, да се ядат вредни храни, да се стои до късно, да се лудее, да се мажат с гримове и т.н. А вкъщи - не. И тя обвинява за това и бебето.

Предложение от мен - зная, че се опитвате да въведете правила, но всичко, което е забранено е по-сладко, а при Мими то се случва. Например: иска грим - ОК, но само вкъщи може, забранено е да излиза, идете и го изберете заедно. Разбира се, пробвайте се със здравословен вазелин, нали щото е по-модерно и тая спирала не е хубава, да потърсим по-класна.  Или някакви китайски обувки на токове, да се учи, вкъщи само обаче. Идеята на това не е да произвеждате фльорца, а да види, че вкъщи също е позволено, че мама е кууул и че също дава. От личен опит - много бързо им минава мерака като не е забранено. И така нататък, може би примерите ми са крайно неподходящи, но идеята е да има нещо, което не е ОК, но вие ѝ го позволявате. Така можете да я откъснете от Мими. И бебето - нека да имате време само двете, тя да се почувства много специална и единствено важна.
Откъде знам ли - имам 2 дъщери с 5 и половина години разлика. Учи я, че трябва да се държи така, че да бъде пример за бебето и от нея да гледа, защото е кака и трябва да дава пример, с поведение и послушание.

Важно - въздържайте се да критикувате Мими. Но искайте да ви разказва и не ѝ се карайте. Само двете, без бебето да е около вас. За мен Мими е някакво спасение, защото дъщеря ви не се чувства важна за вас, а Мими я обсипва с цялото си внимание.

За прибирането и оглушките - не познавам дете, което да не се разправя за още 5 мин дори и при отговор не. Simple Smile  И което с удоволствие да се прибира, а не вади аргументи от 10 кладенеца.

# 11
Винаги може да се появи някое "Мими". Научете я сега как да реагира, какво да прави. Минахме по подобен път - животът е шарен и децата трябва да видят и знаят много неща. Мими не трябва да й е пример, но пътя е дълъг и всеки ден с обяснения и примери ще ги намерите.

# 12
Казваш "Дори и да не е основата причина, много влошава цялостната картинка" и това е разковничето според мен. Неглижираш основната причина и придаваш твърде голяма важност на по-незначителния фактор. Демонизираш Мими, а аз не виждам нищо кой знае колко страшно у това дете. И то си е някакъв характер, и твоята дъщеря е характер. Защо единият характер да е по-лош и по-виновен от другия? И как точно Мими я е скарала с всички други деца? А може ли да е обратното? Най-вероятно у вас другите виждат същите неща, които вие у тях и обвиняват Вики (примерно), че влияе лошо на Мими.
За мен това са нормални неща, нищо страшно не виждам, детски работи, ще минат. Колкото повече се фиксирате върху някакви леки драми, толкова по-големи почват да изглеждат те.

# 13
То и мойто е едно Мими, но е добричко. Не би карало някой да напише, че майка му е гадна. Иначе към гланцове, лакчета, джънк фуд и купуване каквото поиска съм либерална. Ако някой родител на приятелче смята, че му даваме лош пример, не знам. Човек не може да угоди на всички.
Обаче ми се струват малки за гости с преспиване. На такива мероприятия не пускам детето, нито искам вкъщи да ми дойде друго дете, за което да отговарям.

# 14
Говорим и обясняваме много. Каквото и да кажа и поискам отговорът е "не". Да си измие зъбите, да си нагласи раницата, да сложи салфетки на масата, да си облече якето, да си среше косата. Да, знам, че на децата им е вродено да се противопоставят и че никое дете не се прибира или не си ляга вечер с желание без да се пазари за още 5 минути ама вашите деца на всичко ли ви отговарят с "не, няма"? Дори да се преоблекат след като са се прибрали?

За гримове - аз разрешавам, няма проблем, има 5-6 гланца и балсама, има детски сенки, лакове. Мими обаче има 20-30 гланца, а не 5-6 и това е проблем за дъщеря ми. Защо не нея й купували всичките и когато поиска, а аз слагам ограничения.
Джънк също позволявам, просто да не е точно преди вечеря или да не яде поредното сладко за деня, а да е с мярка все пак. Давам джобни, купува си боклуци на училище, това ми е ясно, но вечер си купуват чипс в 20:00 часа и ме лъже, че не са яли, а и без това храненето ѝ е много проблемно.

Скара я с другите деца защото още когато се запознаха, след първите дни заяви, че не харесва никого и иска да играе само с дъщеря ми и започнаха да се зяждат с останалите. След това пробваха уж да се сдобрят и да играят и с някои от другите деца, но дъщеря ми казва "Мими не ги харесва и не е съгласна да играем с тях, иска да сме си само двете".

Иначе не казвам, че Мими е лоша, а че ѝ влияе зле. То детето иначе е приятно, изглежда възпитано, въпреки че е по лигавщините като цяло. Аз не казвам, че характера на самото Мими е кофти, а че общуването между двете води до проблемно поведение у дъщеря ми. И точно това се чудя дали просто е съвпаднало с някакъв ранен препубртет или нещо подобно и пак е щяло да се случи или наистина проблема е в отношенията им.

Общи условия

Активация на акаунт