Проблемно приятелство

• 2 565
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
т.е на всички, които ми обясняват, че сме прекалено строги - вие коагто кажете на вашите 9 годишни деца да се приберат, те не го правят, а си идват когато решат след  около 15 минути?

Ами например на 10-та минута щях да съм долу и лично да си прибера детето. Но нямаше да го накажа – то има ли по-голямо наказание от това да му прекъснеш играта? Simple Smile
Викаш веднъж, втори път, на третия отиваш и си го прибираш. Това работеше в нашето детство, в детството на сина ми, предполагам, че и сега продължава да работи.

ПП По този повод един детски спомен. Макар и деца, много ни беше интересно и смешно, когато прибираха един Тошко. Излиза майката и вика: „Тошко-о-о...“. Тошко отговаря: „След малко!“ и продължава да рита топката. След половин час майката пак: „Тошко-о-о...“. Тошко продължава да рита. На третия път излиза баща му: „Тодоре!“. И Тошко зарязва топката и хуква да се прибира по най-бързия начин. Laughing

# 31
Най-срамното беше майка ти да те вика през прозореца. Имаше особено тъжни изпълнения л “Айде, маме, ‘ляб ши идем!”
Като кажем 9 значи девет. В 9:15 пиша последно съобщение: Веднага! и след това слизам ведра и усмихната и прибирам. Горе казвам, че за мен е срамно да прибирам такова голямо дете и тъжно, че не държи на думата си. Втори път ако иска да излиза да си спазва вечерния час. Общо взето такива неща не сме имали. Има опити от родя на съобщения “мамоо, моля, моля, моля … още малко”. Казвам “не” и спирам дискусията. После искам аргументация защо да ги дам тези 15 минути повече. Защо? Не възпитавам дете в подчинение, възпитавам го да се научи да си отстоява нещата по успешен начин. “Няма да измия чиниите” не и успешен начин. Подбирам си битките внимателно. Имам в ръкава хиляди аргументи “вчера отказа да оправиш миялната, но днес ме молиш за 15 минути?”  На 9 обаче е малко късно. Тия работи ги изяснихме още около 7. Въпреки това не звучи невъзможно.

# 32
Alina, разбирам те за нещата от ежедневието, с които се борите с детето, наистина е изнервящо и уморително за родителя, и аз с моето съм (по-скоро бях) така. Той е малко по-голям (почти на 14) и от опит с него мога да кажа, че срещнахме разбиранията и границите си някъде по средата. Прави нещата по своя си начин, отказахме се вече да е по нашия, но крайният резултат е добър. В повечето случаи поне. Но то и при възрастните е така, нали?
Ако забраните контактите с Мими, ще влошите положението, така мисля аз. Според мен трябва търпение, ще им мине този период.

# 33
т.е на всички, които ми обясняват, че сме прекалено строги - вие коагто кажете на вашите 9 годишни деца да се приберат, те не го правят, а си идват когато решат след  около 15 минути?

Ами например на 10-та минута щях да съм долу и лично да си прибера детето. Но нямаше да го накажа – то има ли по-голямо наказание от това да му прекъснеш играта? Simple Smile
Викаш веднъж, втори път, на третия отиваш и си го прибираш. Това работеше в нашето детство, в детството на сина ми, предполагам, че и сега продължава да работи.

ПП По този повод един детски спомен. Макар и деца, много ни беше интересно и смешно, когато прибираха един Тошко. Излиза майката и вика: „Тошко-о-о...“. Тошко отговаря: „След малко!“ и продължава да рита топката. След половин час майката пак: „Тошко-о-о...“. Тошко продължава да рита. На третия път излиза баща му: „Тодоре!“. И Тошко зарязва топката и хуква да се прибира по най-бързия начин. Laughing

Ами нарочно не я прибрахме да видим кога ще се прибере сама. Досега не се беше налагало, винаги си е идвала щом я повикаме.

Di Soleil, до 7-8 годишна възраст участваше в домакинската работа по свое желание и като цяло успявахме да се разберем някак си. Винаги съм я определяла като трудно дете, такава е не само с мен, а и с баща си и бабите дори. Но все пак чак такива проблеми нямахме. Първата негативна промяна дойде с тръгването на училище, но все пак в първи клас овладявахме положението. От тогава става все по-трудно.
Като ѝ кажа, че е отказала да оправи миялната например ми отговаря "защо аз да я оправям? Защо трябва да правя каквото искаш?" И да, знам, че звучи като абсолютно изтървано дете и че не сме го възпитавали 7 години за да ми задава такъв въпрос, но всъщност тя много добре знае защо трябва да се прави дадено нещо и защо тя. Много пъти сме говорили, че всички трябва да участваме в домакинската работа, че всяко дете има и задължения, че ние не сме обслужващ персонал. От 2 годишна участваше активно в зареждането на сушилня, пералня, сгъване и прибиране на дрехи, сервиране, после и в готвене, никога не съм я карала насила. Просто от известно време е решила да се противопоставя на абослютно всичко. Когато говорим, че трябва да учи и да има все пак някакви елементарни задължения вкъщи, казва, че това е ужасно, че живота ѝ бил много гаден, искала само да играе и никой да не я занимава с нищо. Ако след това поиска нещо и аз откажа с аргумента, че по-рано когато съм я помолила да свърши нещо, тя е отказала, следват драми и приказки от рода "ти всичко ми отказваш" изобщо все е жертва и все не правим достатъчно.

# 34
Еми все едно слушам за моето. Ние му дадохме свобода и той се самоорегулира, но не смея да препоръчвам това и на другите, за да не се получи така, че да изтърват положението. Все пак всели случай е индивидуален, при нас проработи това, но при друг може да не се получи.
Ако се интересувате от подробности в какво се изразява тази "наша" свобода, мога да напиша конкретни неща, но сега да не спамя излишно.

# 35
Еми все едно слушам за моето. Ние му дадохме свобода и той се самоорегулира, но не смея да препоръчвам това и на другите, за да не се получи така, че да изтърват положението. Все пак всели случай е индивидуален, при нас проработи това, но при друг може да не се получи.
Ако се интересувате от подробности в какво се изразява тази "наша" свобода, мога да напиша конкретни неща, но сега да не спамя излишно.

Ами напишете, нали за това е темата, за съвети

# 36
Откъде да започна Satisfied
Скрит текст:
Първо ученето. Имахме изисквания за системно учене, за полагане на повече усилия, за задължително писане на домашни, за надграждане с курсове и уроци. За учене навреме, не в последния момент, не през пръсти, а задълбочено. Вече изхвърлихме тези изисквания в кофата за боклук, хаха. Оставихме го да се оправя сам и се оправя. Учи на санитарния минимум, винаги в последния момент (вечер), набързо. Често е без домашни, пишат му забележки, т.е. носи си последствията. Като получи две забележки по предмет без домашни, малко се постяга, защото за трета пишат двойка. Въпреки това е отличник, колкото и да е обезценено това понятие в българското училище, а и за мен самата няма особено голяма тежест. Просто си е изработил САМ стратегия, която работи при него, моите съвети не ги прие. В час ли слуша и внимава много, не знам, но няма проблеми с усвояването на базовия материал. Когато пък учи вкъщи в последния момент, явно разбира и запомня, работи бързо. Ние никога не сме му помагали, отказа ни рано-рано. Само тази година от време на време учим по БЕЛ, защото е седмокласник и не ходи на уроци по този предмет. Но да са ни се събрали 10 пъти да правим нещо като хората. През останалото време се караме и аз го оставям. Въпреки това учителката не спира да го хвали и си мисли, че ходи на уроци, не ми вярва, че не ходи.
На нищо друго не пожела да го запишем като допълнителни дейности - нито шах, нито английски, нито забавна и ненам си ква друга математика, отказа ни категорично, изпадаше в истерии и заяви, че ще бяга от часовете. Само на рисуване ходи по негово желание и то от дъжд на вятър вече. Тази година само го записахме на математика и пак с много разправии, нерви и караници, но с времето нещата се поуспокоиха, прие ги, в началото имаха сблъсъци с учителката, тя ми се оплакваше от него, но си свикнаха на мурафетите и си намериха цаката взаимно. Ето пак - време и търпение, както и възможност детето само да осъзнае плюсовете и да ги избере пред минусите.
Относно прибирането - големи мъки имахме и там. Само и само да не е на нашето. Имаше зададен час, той го промени на 15 мин. по-късно. Обаче си го спазва. Сега вече такова доверие му имам, че и още да закъснее, само да се обади да предупреди, не му правим проблем. Но винаги се обажда, знаем и с кой и къде е, имаме телефоните и на другите деца от компанията и взаимно си звъним, ако имаме някакви притеснения. Ето пак - доверие и малка отстъпка от наша страна - нека стане на неговото, но това "негово" да е такова, че да му се има доверие.
Домашните задължения (като домакински дейности) - тегаво е положението, нещата стават с постоянно подбутване, но и там виждам напредък от преди, просто с възрастта се осъзнават, променят, трябва време. Протестира и спори, но това е положението, аз съм приела, че лесно и спокойно няма да има. Продължаваме процеса по приучаване и възпитание и така...
Материалните неща, харченето на пари и яденето на джънкфуд. Ами борба си е. Но и там има израстване и самоконтрол в сравнение с преди. Даваме му определена сума пари и това е. Наясно съм, че ще си вземе някоя глупост, но няма да са много неща, защото парите са му ограничени. Не обвинявам другите деца, че си позволяват повече. Приемам, че ще недоволства и че ще спорим по въпроса. Пак казвам - не се заблуждавам, че с дете, и то вироглаво, ще ми е мирно и спокойно вкъщи. Водя си битките и не обвинявам средата.
В обобщение (но само за нашия случай). Първо - отпуснахме малко каиша и видяхме, че нещата по неговия начин не са чак толкова лоши и не са по-неправилни от нашия начин. Второ - с годините се развива, променя, осъзнава, помъдрява. Трето - примирявам се, че някакви драми винаги ще има и не обвинявам другите за това. Ако не е Мими, ще е Тошко, ако не е човек, ще е някакво обстоятелство, ще е някакъв труден предмет в училище, ще е учителката, ще е съседът, ще е Интернет, ще са материалните изкушения, ще са маратонките за 200 лв., които си отказал да му купиш, но той си ги купува, като си събере пари и виждаш, че в крайна сметка  това не е кой знае какъв проблем.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 16:05 от Мила Атова

# 37
Съвсем правилно звучи.
Време и търпение.
Колко от родителите обаче наистина имахт време и колко са склонни да го вложах в децата си.
И скривайки от себе си истината, не се постига нищо.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 22:08 от FB590525BGM

# 38
Е записали сте го на частни упоци...те вероятно помагат да разбира материала и да се справя с него в училище и без да пише домашни.
Не е да сте го оставили съвсем на самотек..както прозвуча поне в началото .

# 39
Да, но едва в 7 клас. И то само по един предмет. Дотогава се справяше също толкова добре съвсем сам. По всички предмети. Това тази година по мат. е за всеки случай, дето се вика, за застраховка. Иначе разбира се, че съвсем на самотек не сме го оставили, но определено е много по-неконтролиран и самостоятелен от връстниците му, които наблюдавам около нас. По-лабаво му е около врата, това му го казват всичките му приятели и се чудят как го оставяме така. Това е тяхна оценка и на родителите им, с които си говорим много на тази тема.

# 40
  • София
Аз пък продължавам да мисля, че влошеното поведение е отчаян вик за внимание. Голямата, на моменти, нарочно правеше глупости, за да ѝ обърна само на нея внимание, дори и да ѝ се карам за поредната тъпотия (която няма как да бъде подмината), ама внимание, само за нея. Това беше проблема вкъщи. Като се поочовечи голямата - почна малката - ти само кака ти е важна. И само защото след 4 часа обиколка на мол казах, че наистина не мога повече и искам да си ходя, че дисковата ми херния ме боли и не мога повече. Компромисно - да идем за малко да изпия някъде едно кафе за 15-20 мин и ако ми помине - може още малко - еми и за това се нацуши.

Аз свободата и на двете я дадох в 8 клас. 7 клас си беше тегав, вярвам, че и двете искрено ме мразеха Simple Smile Ама сега, години по-късно, и от свете съм чувала благодарност, че въпреки простотиите им не съм се отказала и съм продължила да ги ръчкам и да им търпя тъпотиите.

С малката имахме точно такова Мими - голяма дружба бяха, нашето Мими не познаваше думата не. Аз обаче бях непреклонна. В училище казаха -много се сближават с Мими, оставих ги, не направих нищо. Е познай, в 4 клас моята осъзна, че я водят за носа и сама прекъсна това приятелство, но беше узряла и разбрала.

Време за голямата - бебето на баща му за час-два; ако трябва - ми лакирай я със заздраветел за нокти, прическа правете, дори се прежали ти да имаш прическа, че и грим. Но само двете. Защото ако сега я отблъснеш, в пубертета става още по-трудно, затварят се, не измъцват и ти се чудиш, кой, за Бога ми подмени детето. Наказанията работят до време.

# 41
Мими е, не е бебето Simple Smile
Дъщеря Ви влиза в пубертет, почва играта на хормони и нерви.
Мими е презадоволено дете, личи и нисък контрол, всичко е разрешено - по много. Това се харесва на Вашето дете - не е пред очите Ви, когато е у тях, с нея, навън. Допада й липсата на ангажимент към домашна работа, малкото й сестриче, порядките у Вашия дом и пр. С Мими е пей сърце и нищо друго няма значение. Нито уроци, нито дисциплина, нищо.. може би дори я виждате като обсебена от приятелката си..
Аз бих направила постъпления в посока отделянето им, постепенно и полека. Как - Вие най-добре си познавате детето и знаете какво би проработило.
И още нещо - съзнавам, че грижите по малката й сестра вероятно ви изцеждат максимално, но намерете време и за голямата, тя сега има извънредна нужда от вас.

# 42
За колко годишно дете говорим, че да има ангажимент към малко сестриче и порядки?
То ангажиментите са хубаво нещо, но трябва ясно са се осъзнае чии са.
Издени или не максимално, това няма никакво значение. Възрастните затова имат ум.
Оправдания и пренасяне на вина са смешни, жалки, грозни.

# 43
А защо изобщо е допуснато да прекарва по цели уикенди с чуждо семейство, да спи у тях, все едно живеят на другия край на света и т.н.? Особено след като виждате, че не си влияят добре? Мисля, че 2-3 часа заедно и то не всеки ден, са напълно достатъчни да се наиграят. Тя някакви домашни задължения няма ли през уикендите? Все пак е в ученическа възраст. А би могла и с бебето да помага и това от минус да стане плюс. Тя ще е каката с опит, за разлика от Мими, която е самичка и не знае как се гледа малко дете Wink
Аз даже бих била склонна да платя за някои неща в домакинството, които ще свърши. Така ще има самочувствието, че сама изкарва пари ( може да си купи каквото иска с тях) и по-малко ще хайманосва с други разглезени деца.

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 11:26 от Непослушна готвачка

# 44
Ами защо е допуснато, защото не смятах, че ще стигне до там. Тя имаше признаци на обсебване и към предишната си приятелка. И като казвам обсебване наистина е сериозно - не искаше да идва на море за да можели да играят. Сега не иска да ходим на гости у бабите за 2 дни защото нямало да е с Мими, плаче и се тръшка като разбере, че няма да сме в града за кратко.
Тъкмо най-добрата ѝ приятелка (тя беше възпитано и неразглезено дете) замина в друг град в края на август. Дъщеря ми беше много тъжна и самотна, много страдаше, че вече си няма приятелка и след седмица се появи Мими. Толкова беше щастлива, че се намерили, че започнах да позволявам въпросните неща. Пита ме "Какъв е проблема да отида с тях в парка за 2 часа?" майка й ме уверява, че няма проблем, не досажда, нека си играели децата и аз се съгласявам. Какъв наистина е проблема на пръв поглед? После минават тези два часа, да отидели у баба ѝ, щяла да прави мекици, да си хапнат и да играели още малко. Ние така или иначе сме си вкъщи въпросния ден, пак разрешавам. Когато откаже тръшкане до небесата, не ми пукало за нея, искала съм да е сама вкъщи и нещастна и затова не съм я пускала, какво толкова щяло да стане, какво да правела вкъщи и подобни.
Съжалявам, че я пускахме, не съм предполагала, че така ще се отрази. Явно й е било рано за подобна свобода. Откакто забелязахме лошото влияние, тези неща ги спряхме, вече играят само навън, ако отидат у тях е най-много за час и то рядко. Това с уикендите и спането беше до преди няколко месеца.

Домашни задължение няма освен да си оправи леглото и да подреди стаята си (да, знам, че е голяма грешка, че няма!) до преди 1.5-2 години участваше по свое желание в домакинската работа. Не исках да го превръщам в задължение за да не откаже. Върешеше елементарни неща, подходящи за нейната възраст - зареждане на миялна, сушилня, помагаше в готвенето когато поиска, в чистенето (много държеше да пуска прахосмукачка) слагаше салфетки на масата, такива неща. Постепенно спря и към днешна дата отказва да свърши каквото и да е. С много караници може да се включи в нещо, съпроводено с офффффффф, криви физиономии, мрънкане защо тя  да го върши, и се влачи като охлюв за да ме дразни. Например сгъва една тениска 5 минути, така за 10 минути е сгънала две и стига толкова. Пращам я до магазина и в повечето случаи отказва. Не й се ходело, защо ТОЧНО тя трябвало да отиде, дори веднъж ми каза "ами то на теб ти трябват тези продукти, не на мен"

FB590525BGM, хайде стига с тая фиксация към малкото дете! Казвах, че сте травмирана, уж отричате ама само за това пишете.

Никога не е имала задължения към сестра си, не съм си и помисляла, че това е нейна работа! Към дома обаче трябва да има. Точно защото не я карам да гледа малката, понякога го прави. Ако й го вменя като задължение ще откаже със сигурност, а и аз не бих. Тя сама предлага и понякога ако види, че малката ми пречи докато готвя например, решава да я заведе в другата стая и да си поиграе с нея 5 - 10 минути без никога да съм я карала.

Общи условия

Активация на акаунт