За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 203
  • 765
  •   1
Отговори
# 315
  • В царството на игрите:)
milmich , Силвъркрест са марка на Лидл - влез в сайта имат качени упътвания на тази марка:
https://obsluzhvane-i-kontakti.lidl.bg/SelfServiceBG/s/global-se … st&tab=allContent
в търсачката на страницата им напиши "silvercrest" и ще ти излезнат
Не бил такава. Няма марка Sad

# 316
  • София
Кулинарки, покажете моля снимка на тава за баница. От какъв материал трябва да е? Започнах да подозирам, че тавата ми пречи да се изпече добре отдолу.
https://horehotrade.bg/product/kragla-tava-za-pechene-rosberg-r5 … azhdaema-stomana/
В такава пека в последно време, днес пекох сладки в тавата на фурната върху хартия за печене, почти прегоряха отдолу, след това сложих баницата, отдолу остана сурова. Не ми е за първи път така, но понякога пека и в други тави и не съм открила закономерност.
Имам подобна тава. И при мен баницата не се изпича отдолу.Сигурно ще я изхвърля въпреки хубавия размер за баница.

# 317
  • Русе
Скрит текст:
Много моля за помощ. На майка ми и подарили ей такъв еър фрайър, но без книжка с упътване ( историята е дълга), та моля ако някой има същия да ми метне някоя снимка на упътването, че тя като види нещо с екран,различно от Нокия с фенерче, изпада в паника, а и аз не съм много наясно с тези уреди Simple Smile . п.п. По снимка видях,че го предлагат в Emag.

Дано това ти помогне.
https://www.facebook.com/groups/638864653690494/posts/953207568922866/

# 318
  • на последния етаж
Децата искат да им направя истинска пица (доколкото може да е такава приготвената у дома и далеч от Италия).
Търсих, четох и имам няколко въпроса:
- кое от разпространените брашна да купя, София мел за пица добре ли е? Не съм сигурна, че има толкова специални брашна в неспециализираните магазини.
- семола - отново лесно ли се намира?
- лопата и камък/стомана за печене - май са задължителни? Нямам представа кои са добри.
Много бих се радвала да ме насочите със съвети за добри и сравнително лесно достъпни продукти.

# 319
  • София
Децата искат да им направя истинска пица (доколкото може да е такава приготвената у дома и далеч от Италия).
- кое от разпространените брашна да купя, София мел за пица добре ли е? Не съм сигурна, че има толкова специални брашна в неспециализираните магазини.
- лопата и камък/стомана за печене - май са задължителни? Нямам представа кои са добри.
Много бих се радвала да ме насочите със съвети за добри и сравнително лесно достъпни продукти.
Продава се брашно за пици, има в Метро, има и в СВА ще намериш, за  камък и лопата не мога да помогна, последните не ги ползвам, може би, защото толкова не обръщам внимание на пиците с една дума толкова не си падам по тях, въпреки че много хора  ги харесват, даже обичат.

# 320
  • Варна
 За моят вкус/хрупкава отдолу/ съм избрала да пека пицата върху леко намаслена хартия, поръсена с царевичен грис/ този за бърз качамак/. За протокола : с мини фурничка съм, ползвам алуминиевата й тавичка.

# 321
  • софия
За пица като в Италия трябва и фурна за пица или минимум камък за печене. Отказала съм се. Или пицата е домашна, която си е истинска, или е от пицария, където знам, че са като в Италия.
За домашна със сто ръце мога да препоръчам тестото на морена. Колкото повече стои, толкова по-хубаво става. Това е друга нейна рецепта за нещо, за което друга не търся.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 18:22 от zvаnchе

# 322
много хамалогия е това с камъка и лопатата, аз рядко го правя. става добре, защото иначе фурните не качват такива температури.
мики има супер рецепта за тесто, вероятно горното е на същия принцип. за брашното - аз го купувам от италианския магазин. със софия мел няма да стане от този тип.

# 323
  • Русе
Скрит текст:

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/03/blog-post.html

# 324
  • Sofia
София мел "за пица" съм ползвала аз за дълго втасване (за тестото, което Звънче е дала линк)  и си е добре.  И да вземеш друго брашно, трябва да  е с  по висок протеин 12-13г. Семола не е наложително да ползваш, ако пък ти е сложно снабдяването.  Ако си в София във Фантастико има понякога на Касило. И ползваш като добавка.
    За камък бях много мерак, но имайки го вече ... много време (не по малко от час) трябва да се загрява, за да се изпече отдолу пицата.  В тавата от фурната ми се изпича най-добре, като обръщам тавата и пека на дъното ѝ  - по-лесно е и слагането, и ваденето на пицата.  И лопатата е хубаво улеснение, ако ще печеш пица честичко, но не само. Simple Smile

# 325
  • In transit
Лита, брашно за пица хубаво има в Метро, Caputo Pizzeria. С него няма да сбъркаш. Семолата се ръси за да стане хрупкав борда и да не заплепва пицата по лопатата. В блата не се слага, освен, ако не го изисква самата рецепта.
Камък пускат в Лидл, проверявай, там са най-евтини. Иначе има и по другите по-големи вериги за домашни потреби, в Практикер имаше една серия на Джейми Оливер, имаше камък за пица.
Лопатка ти трябва дървена, на която да сложиш пицата и да я приплъзнеш върху плочата, а след това е по-лесно да я завъртиш и извадиш с метална. Скоро гледах някъде на добри цени, само да се сетя и ще ти пиша.

Рецепти за хубава пица, като италианските имам много, препоръчвам ти тази рецепта, и тази.

А ако имаш време и прочетеш в описанието на другите, съм писала много подробно как се ползва камъка, за да се получи автентичен вкус. В тава става хубава, но на камък е в пъти по-добра пицата. Вкъщи сме маниаци на тема италианска пица и плочата е неразделна част от печенето, когато искам неаполитанска пица на пещ.
Това тесто за пица също е много добро и го препоръчвам. Рецептите са написани стъпка по стъпка с много подробни снимки.

# 326
  • на последния етаж
Страхотни сте, точно вашите рецепти, Mikkey и Morena гледах, за да се запозная. Сега остава да си набавя и нужните продукти. Брашното вече ми се струва най-лесно за намиране. Много ми се иска да пробвам. Всъщност, след като разтегля блата, го прехвърлям на лопатката, след това нареждам плънката и във фурната, така ли? Четох, че след определено време е добре пицата да се завърти, но целият камък ли се завърта? Печенето и слагането/ваденето от фурната най-много ме притесняват от целия процес.

# 327
Само пицата въртиш, то не е възможно тоя тежък камък че и горещ...
На него си става наистина добре, но си струва ако си убедена че ще го ползваш. Тежък е, иска време за нагряване, ти си реши дали не искаш първо да пробваш без него.
Загрявай си фурната максимално, даже с тавата в нея също да е вече нагрята като сложиш пицата - дали са ти добра идея за обърната тава, удобно е наистина.

# 328
  • Sofia
Страхотни сте, точно вашите рецепти, Mikkey и Morena гледах, за да се запозная. Сега остава да си набавя и нужните продукти. Брашното вече ми се струва най-лесно за намиране. Много ми се иска да пробвам. Всъщност, след като разтегля блата, го прехвърлям на лопатката, след това нареждам плънката и във фурната, така ли? Четох, че след определено време е добре пицата да се завърти, но целият камък ли се завърта? Печенето и слагането/ваденето от фурната най-много ме притесняват от целия процес.
Сложи хартия на лопатката и върху нея блата, после плънката, да. С хартията лесно и чисто издърпваш на камъка/тавата.  Особено за началото. Ако не ползваш хартия, ръси на лопатата царавичен грис.
Завъртане на пицата (не на горещия камък) не съм правила изобщо, фурната ми пече равномерно, та няма нужда.
Загрявам фурната на макс на "горен и долен реотан" заедно с тавата /камъка, слагам пицата и  сменям режима на макс  на вентилатор и така пека за около 8мин.

# 329
  • In transit
Всъщност, след като разтегля блата, го прехвърлям на лопатката, след това нареждам плънката и във фурната, така ли? Четох, че след определено време е добре пицата да се завърти, но целият камък ли се завърта? Печенето и слагането/ваденето от фурната най-много ме притесняват от целия процес.
Ако у вас сте фенове на хубавата пица, пробвай, няма да съжаляваш. Разтегляш блата на 2/3 от крайния размер и го слагаш върху добре поръсена със семола лопата. Слагаш отгоре плънката, като е хубаво да не прекаляваш, т.е да стане много тежка сместа. Това го казвам, защото в България пиците са доста натруфени. Оставяш борд и след като сложиш плънката, леко изтегляш краищата, за да стане още малко по-голяма. С приплъзване изсипваш пицата върху плочата. Не е трудно, от семолата тестото се плъзга лесно. Въртенето се прави, ако фурната ти не пече равномерно. Ваденето става най-лесно с метална лопатка. Пускат такива в Лидл, утре ще ти я снимам моята. Мисля, че сладкарски ги водят.
Плочата загряваш много добре на максимална температура (при мен е 300С), за поне 40 минути, слагаш я в средата на фурната, така, че да е по-близко до горния реотан, за да се изпече максимално добре и равномерно.

Хартията изгаря при температура над 220С. Не мисля, че е удачно да я слага върху загрялата плоча.

Общи условия

Активация на акаунт