За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 394
  • 765
  •   2
Отговори
# 600
  • Мнения: 4 112
Да, най-вероятно това е причината! Просто тестото е втасло още повече докато почне да се пече през това стъкло... А избрах тази форма, защото пасваше на размера на тавичката в рецептата. Благодаря, на всички, че се включихте по оплакването ми Grinning

# 601
  • Мнения: 15 044
Може ли рецепта за агнешки бут (2 кг и малко). Не съм решила с ориз или картофи. Купих зелени маслини на Мики за рецептата, но нямам пресни картофи. Приемам всякакви идеи. Искам довечера да овкуся и сутринта рано да сложа да се пече.

# 602
  • Мнения: 13 129
Хубаво месо единствено със сол, червен пипер, олио/масло мажа и отгоре на вкус черен пипер ръсвам, но аз обичам черен пипер на всичко Simple Smile
После в ориза слагам джоджен. Сега включих да опека за вечеря малко агнешки котлети и вратлето, под тях сложих 2 стръка пресен джоджен защото имах, обикновено не слагам.

# 603
  • Мнения: 7 949
За агнешко, дъното на тавата покривам със стръкове пресен чесън и клонки девесил. Месото посолявам със сол и черен пипер и го овалвам хубаво в смес от равни количества брашно и червен пипер. Аз го правя на порции, но става и с цял бут или плешка. Слагам го върху зелениите, поръсвам с малко олио и отгоре също слагам няколко клонки девесил и чесън. Заливам с чаша бяло вино/бира и малко вода, може и само вода. Ако имам було, с него завивам всичко. Покривам с хартия за печене и алуминиево фолио и пека на 180 С за 2 1/2 часа. После отвивам и запичам още около половин час.

Много, много стара снимка, но, то, винаги е едно и също Blush
Скрит текст:

# 604
  • Бургас
  • Мнения: 1 722
Яйчено - млечният крем по-лесно ли ще стане без да загори в млековарка?
Благодаря! 😊

# 605
  • In transit
  • Мнения: 14 186
Може ли рецепта за агнешки бут (2 кг и малко). Не съм решила с ориз или картофи. Купих зелени маслини на Мики за рецептата, но нямам пресни картофи. Приемам всякакви идеи. Искам довечера да овкуся и сутринта рано да сложа да се пече.
Става и с мити. Само ги срежи на 4 ако са по-едри. Може и без картофи да го изпечеш.

GG*, не си права. Точно много сладкото тесто може да превтаса много лесно, ако му е сложена повече захар и мая. Има си предел и глутеновата мрежа се разпада от много захар. Точно е превтасал горния козунак, затова е и спаднал при печене. Това не значи, че не е вкусен. Ако му е здрава глутеновата мрежа и е втасал правилното време, по време на печене тестото продължава да се надига и точно глутена го държи, за да не се разкапе във фурната, както на снимката по-горе.

ДиСолей, ето ти изпитани рецепти за агнешко.

# 606
  • Sofia
  • Мнения: 22 558
Барбалена,  във формата не трябва да пораства  много, след като се постави в нея  оформено не трябва да я пълни.
Виж при първото втасване като тесто - трябва да втаса хубаво - да утрои.  Моите са така, удвояване не ме удовлетворява.
Виж при мен

Скрит текст:
Оформено


Влиза във фурната


И опечено - изпълнило формата във фурната.


Иначе козунаци превтасват. Многото захар и мазнина забавят, но не спират втасването.  

Агнешка плешка или бут намушквам с нож и масжирам добре с микс от подправки - чесън,  пресни розмарин и мента - смачкани в хаванчето + сол, черен и червен п-р.  И пека затвори бавно -4-5 часа, на 140градуса, след това месото не се задържа на кокала.



# 607
  • Мнения: 2 870
Може ли рецепта за агнешки бут (2 кг и малко). Не съм решила с ориз или картофи. Купих зелени маслини на Мики за рецептата, но нямам пресни картофи. Приемам всякакви идеи. Искам довечера да овкуся и сутринта рано да сложа да се пече.
Става и с мити. Само ги срежи на 4 ако са по-едри. Може и без картофи да го изпечеш.

GG*, не си права. Точно много сладкото тесто може да превтаса много лесно, ако му е сложена повече захар и мая. Има си предел и глутеновата мрежа се разпада от много захар. Точно е превтасал горния козунак, затова е и спаднал при печене. Това не значи, че не е вкусен. Ако му е здрава глутеновата мрежа и е втасал правилното време, по време на печене тестото продължава да се надига и точно глутена го държи, за да не се разкапе във фурната, както на снимката по-горе.

ДиСолей, ето ти изпитани рецепти за агнешко.
Сърдечно благодаря и на всички, които споделиха!

# 608
  • Мнения: 3 865
Мики, естествено, че с много мая и за много време всичко може да превтаса, но тя нали по рецепта работи. Иначе повечето захар забавя процеса на ферментацията и затова на всички сладки печива маята е повече.
На снимката след изпичането, поне доколкото аз виждам, кората е отчупена или нещо подобно, не е изкаран в този вид от фурната.
Преди печенето тестото си изглежда съвсем добре, изобщо не е толкова увеличен обемът, че да подозираме някакво превтасване. Даже ако първата снимка е правена веднага след формоването, бих казала, че не е достатъчно втасал, защото няма почти никакво увеличение на обема. Добре втасалият козунак трябва доста повече да се покаже над съда и да си увеличи обема, както казва Морена - поне 2-3 пъти.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 18:56 от GG*

# 609
  • Русе
  • Мнения: 6 135
Имате ли изпитани рецепти за агнешка плешка? Дайте ги насам!

Благодаря!

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_20.html?m=1

# 610
  • Благоевград
  • Мнения: 3 637
С какво овкусявате печени на скара зеленчуци?
Яла съм в заведение и бяха заляти с нещо, което беше сладко-кисело на вкус. Не успях да разбера какво е. Подозирам, че може да е някаква смес от мед и оцет, но не съм сигурна.

# 611
  • Бургас
  • Мнения: 1 722
Овкусявам ги със смес от зеленчуков бульон Маги Вълшебен вкус 10 зеленчука. Малки пакетчета са, за едно готвене и са мноооого по-добри от кубчетата. Едно такова пакетче го смесвам със соев сос (задължително Хайнц, най ми харесва), малко олио и една - една и половина чаени лъжички захар. Не повече!
С това овкусявам зеленчуци на скара, а също и шишчета от пиле и зеленчуци.
Това за захарта го гледах в едно от видеата на популярен готвач. Ястията не стават сладки, а по-вкусни. Слагам захар и на ориза със зеленчуци.

# 612
  • София
  • Мнения: 12 217
С какво овкусявате печени на скара зеленчуци?
Яла съм в заведение и бяха заляти с нещо, което беше сладко-кисело на вкус. Не успях да разбера какво е. Подозирам, че може да е някаква смес от мед и оцет, но не съм сигурна.
това е един вид.....
400 г - моркови, почистени и нарязани на средно големи кубчета
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 ч . л - червен пипер, аз сложих лют червен пипер, защото го харесвам
1 ч . л - сух розмарин
2 стръка- селъри на кубчета
1 ч . л - суха мащерка
1 ч . л - сух риган
1 1/2 ч . л - гарам масала, по избор
1 ч . л - сол
и още една рецепта, която най-вече ползвам и добавям по избор зеленчуци
около 1 кг - моркови
40 г - масло
1 1/2 ч . л - светло кафява захар
2 с . л -  хубаво тежко балсамико
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
портокалов  сок от 1/2 портокал
шепа наситнен - магданоз
1 ч . л - сол
1 ч . л - прясно смлян черен пипер
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_131.html

# 613
  • Мнения: 24 548
С какво овкусявате печени на скара зеленчуци?
Яла съм в заведение и бяха заляти с нещо, което беше сладко-кисело на вкус. Не успях да разбера какво е. Подозирам, че може да е някаква смес от мед и оцет, но не съм сигурна.
Харесай си някой салатен дресинг който е с мед или със захар и пробвай, така описано може много неща да е. Може и някакво балсамико или от сорта. Но вероятно ще изпробваш няколко неща докато го нацелиш точно какво е тяхното.

# 614
  • Русе
  • Мнения: 6 135
С какво овкусявате печени на скара зеленчуци?
Яла съм в заведение и бяха заляти с нещо, което беше сладко-кисело на вкус. Не успях да разбера какво е. Подозирам, че може да е някаква смес от мед и оцет, но не съм сигурна.

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/10/blog-post_26.html?m=0

Общи условия

Активация на акаунт