За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 559
  • 765
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 7 672
Скрит текст:
Здравейте, пак съм аз,първи да благодаря за насоките и рецептите за кексчета.  Започнах с най- лесните , и се получиха , в къщи много ги харесаха. Снощи правих  шарлотка с ябълки, и искам да попитам понеже в рецептата са 3 яйца , 250 г захар и 250 г брашно, ако намаля количеството захар, защото това е твърде сладко ,трябва ли да увелича количеството брашно, или няма да повлияе това? Има ли някакво правило и пропорции за това ? Или да следя гъстотата и да коригирам ?
За хубав кекс количеството на захар и брашно е равно, това го знам от сладкар. Ако вече ви е много сладко, пробвайте с не много сладки ябълки - грени смит например.

То така, ама това тесто не изглежда кексово - много гъсто ще стане с тези съставки само, брашното е много за 3 яйца. Не се разбра има ли друга течност или не.
По-скоро равното съотношение е от значение за основно пандишпанено тесто, ама от него като правя бишкоти например, количеството на брашното ми е по-голямо от това на захарта, а за други цели може и да е по-малко, така че правилото не е абсолютно, зависи какво се приготвя.

# 91
  • Мнения: 4 094
Само това е в тестото :

# 92
  • Мнения: 9 535
Ами, аз правя кекс с 6 яйца, 450 г. брашно и 450 г. захар, кис мляко, олио...

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 22 629
.... Снощи правих  шарлотка с ябълки, и искам да попитам понеже в рецептата са 3 яйца , 250 г захар и 250 г брашно, ако намаля количеството захар, защото това е твърде сладко ,трябва ли да увелича количеството брашно, или няма да повлияе това? Има ли някакво правило и пропорции за това ? Или да следя гъстотата и да коригирам ?
Можеш спокойно да намалиш захарта, без да пипаш брашното.
Кексовете и сладкишите ми винаги са с по малко захар от брашното.
А пандишпанът е с равни брашно  и захар. Като тук например, като снимката е линк.

# 94
  • In transit
  • Мнения: 14 310
Само това е в тестото :

Грешно интерпретираш рецептата. Учудвам се, че се получава. В чаша с обем 250мл(дадена е само за ориентир, да не вземеш по-малка или по-голяма чаша за мярка), брашното мисля, че беше около 150-180г, захарта също ще е по-малко, там не съм сигурна колко точно.

Птица с пружина, това някой стар сладкар ти го е казал, сигурно Blush ... важи за пандишпан, въпреки, че там също има различни пропорции, т.е по-лек пандишпан, или по-тежък. Хубаво е да се спазват рецептите, но може да се намали захарта, ако е много, има си формули за това. Много от по-младите сладкари го правят, заради съвременните здравословни препоръки.

# 95
  • Мнения: 9 535
Може, не споря. Аз така го правя и ми е добре. ММ даже си го яде с мед защото не му е достатъчно сладко Simple Smile

# 96
  • Русе
  • Мнения: 6 234
Скрит текст:
Здравейте, пак съм аз,първи да благодаря за насоките и рецептите за кексчета.  Започнах с най- лесните , и се получиха , в къщи много ги харесаха. Снощи правих  шарлотка с ябълки, и искам да попитам понеже в рецептата са 3 яйца , 250 г захар и 250 г брашно, ако намаля количеството захар, защото това е твърде сладко ,трябва ли да увелича количеството брашно, или няма да повлияе това? Има ли някакво правило и пропорции за това ? Или да следя гъстотата и да коригирам ?

Можеш да намалиш спокойно захарта на 180 -  200 г например.
Ето подобна рецепта за блата.
Карамелизиран ябълков сладкиш

# 97
  • Мнения: 7 672
Ааа, с така дадената рецепта е съвсем друго, Мики е отбелязала, но и аз се учудих на тези грамажи захар и брашно за Шарлота или каквото и да е пухкаво тесто.
Една ч.ч. 250 мл съдържа приблизително (без връх) 150 гр захар и 120 гр брашно, т.е. имаш равни количества захар и брашно в чаши в рецептата, а не в грамове и то толкова много. Това е съвсем друго, следователно - спази си рецептата точно.
Имай предвид, прочее, че 1 ч.ч. може да съдържа различно тегло насипни продукти и е добре да си проверяваш собствените чаши, ако рецептата е в чаши и е указано колко мл обем имат. Така ще си знаеш пък твоята чаша колко грама от кой продукт съдържа, за целта трябва да теглиш на везна.

# 98
  • Русе
  • Мнения: 6 234
Да не бъркаме пудрата захар и насипната кристал при мерките.
1 ч.ч. 200 мл пудра захар е около 150 г, а насипна около 200 г .
Брашното в зависимост колко е натъпкано  варира между 120 и 140 г .

# 99
  • Мнения: 4 094
Да сега видях ,че не съм се изразила правилно за мерките, но смисълът е ,че една чаша захар и една брашно, нали така, но с тази чаша захар е е твърде сладко.

# 100
  • Мнения: 8 482
Пробвай с 3/4 ч. ч. захар, щом с цяла е много сладко.

# 101
  • Мнения: 7 672
Пейч, навремето съм теглила моя чаша и така съм си ги записала. При мен са обратно пудра и кристална захар - 120 пудра (равна, не натъпкана или с връх) и 150 кристална. Брашното също ми е 120 гр (пак така - равно, не уплътнявано, а рехаво, просто сипвам). Може пак да я изтегля (запазила съм си две стари еднакви чаши в двете къщи за мярка) да не подвеждам някого, ама това помня. Понеже по-често работя в грамаж, рядко прибягвам до проверка на чашите си вече.

# 102
  • Русе
  • Мнения: 6 234
Скрит текст:
Пейч, навремето съм теглила моя чаша и така съм си ги записала. При мен са обратно пудра и кристална захар - 120 пудра (равна, не натъпкана или с връх) и 150 кристална. Брашното също ми е 120 гр (пак така - равно, не уплътнявано, а рехаво, просто сипвам). Може пак да я изтегля (запазила съм си две стари еднакви чаши в двете къщи за мярка) да не подвеждам някого, ама това помня. Понеже по-често работя в грамаж, рядко прибягвам до проверка на чашите си вече.

Мислех  днес да не влизам в кухнята, но ......
 

# 103
  • Мнения: 9 535
Не търсим ли грамове? Че на кантара показва милилитри. Нещо не ми става ясно.

# 104
  • Русе
  • Мнения: 6 234
Кантара няма как да измери милилитри. Не е обем. Чашата е мярка за обем.

Общи условия

Активация на акаунт