За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 577
  • 765
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Разсмяхте ме...То малко като кое е по-тежко  1 кг памук или 1 кг желязо. В сладкарството импровизациите са рядкост, иначе става нова рецепта ( сполучлива или не ). Накратко, намираш чаша с обем/вместимост 250 мл. и в нея сипваш първо брашното ( пък колко грама е не знаем), второ захарта( и за нея не знаем) , която може да е малко по-мъничко, щом не искаш да ти сладни. Преди много години нямахме кантарчета у дома , а съдовете, вкл. чашите, бяха почти еднакви, затова и рецептите са така : 1 ч.ч., 1 к.ч, 1 1/2 ч.ч., 1 с.л. и т. н.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 15:08 от Пеева

# 106
  • Sofia
Така е за сладкарството, но захарта редовно я намалявам.

# 107
Ясно ми е, че няма как, но на дисплея друго пише. Затова не е ясно въобще дали е вярно.

# 108
  • София
Нямам рецепта, в която да не намаля захарта, всичко продукти си остават с дадените грамажи, но захарта ми е м/у 120 - 150 г сама си преценявам колко да  е. Няма отношение към брашното.

# 109
  • Варна
 Тъй, де, кантарът мери в грам/кг, а обемът е в кубични грам/кг.
Едното е тегло, а др. - вместимост. Пак си представи 1 кг желязна тежест ( колкото лимон ) и 1 кг памук( в аптеките е по 100 гр пакетчето, вероятно си виждала колко е голямо.

# 110
Пейч, да не се окаже, че ми е по-малка чашата? Скоро не съм я ползвала и мерила наистина...
Преди да си купя везна, гледах превръщането на мерките от книгата на Добрина Венкова (същата, която и ти имаш), получаваха се рецептите, не е имало провал.
 Не ми е под ръка сега, не знам дали не е и в селската къща, можеш ли да видиш там как бяха дадени?
Когато ти е удобно, разбира се.
П.П. Мислех, че ти не излизаш от кухнята, а си смятал днес да не влизаш Simple Smile
Кога успяваш в такъв случай да направиш куп солени и сладки вкусотии?! Казвай магията!

Кажете сега как правите рибни кюфтета. Имам своя рецепта, която всъщност се получи на око и по вдъхновение, без мерки - едва я записах после, ама съм сигурна, че тук можете да дадете и по-добри. Имам да оползотворя една вече изпечена, но сочна риба лаврак, доста големичка.

# 111
  • Русе
Скрит текст:
Пейч, да не се окаже, че ми е по-малка чашата? Скоро не съм я ползвала и мерила наистина...
Преди да си купя везна, гледах превръщането на мерките от книгата на Добрина Венкова (същата, която и ти имаш), получаваха се рецептите, не е имало провал.
 Не ми е под ръка сега, не знам дали не е и в селската къща, можеш ли да видиш там как бяха дадени?
Когато ти е удобно, разбира се.
П.П. Мислех, че ти не излизаш от кухнята, а си смятал днес да не влизаш Simple Smile
Кога успяваш в такъв случай да направиш куп солени и сладки вкусотии?! Казвай магията!

Кажете сега как правите рибни кюфтета. Имам своя рецепта, която всъщност се получи на око и по вдъхновение, без мерки - едва я записах после, ама съм сигурна, че тук можете да дадете и по-добри. Имам да оползотворя една вече изпечена, но сочна риба лаврак, доста големичка.

Да поясня, кантарът ми мери в грамове и килограми. Сега се зачетох в упътването. Просто надписът си е останал за първоначална настройка.
Сложих да е видно разграфена чаша за нагледност - че е напълнена до обем 200 мл .
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/01/blog-post_30.html

Сега го актуализирах.

Кубратова, единствено при Добрина Венкова съм срещал чаша 200 мл да е 150 г захар. Според мен е взела старите чаени чаши /някои са по 180 мл - порцелановите ми от сервиза са такива/, ненапълнени до ръба за мярка. Ако имаш кантарче в кухнята напълни една 200 мл чаша и примери захарта. При мен варира между 200 и 220 грама.

# 112
Може и да ми е по-малка чашата, Пейч, нищо чудно. Аз не ползвам от сегашните чаени, че са ми груби и тежки, всичките ми са от сервизи и от костен порцелан, та не ги ползвам за мерки, но определено са с по-малка вместимост от популярните от 250 мл, от тях със сигурност някои са по 180 мл, помня от надписа на етикетите.    
Много благодаря за кюфтетата! Ако са ти днешни, направо ги пращай, че аз се замотах и още не съм наготвила Stuck Out Tongue Winking Eye

# 113
  • In transit
Веднага давам моята рецепта за рибни кюфтета. Стара, изпитана. Много вкусни стават.

# 114
Благодаря и на теб, Мики!
За мой срам ще кажа, че и двете рецепти си запазвам за следващо приготвяне, щото се замотах с друга работа и успях да приготвя само гарнитура от моркови и червено цвекло на фурна, а рибата изядохме просто печена Simple Smile
Понеже много обичам рибни кюфтета обаче, още в края на тази и следващата седмица ще направя втори опит да ги приготвя. 
И за още по-голям срам ще добавя, че и на Пейч, и твоята рецепта се оказаха запазени в отметките ми със звездичка, демек съм ги чела и съм се канила да ги приготвям преди кой знае колко време, ама явно не съм имала риба в момента, пък пуста възраст - забравила съм.

# 115
  • Sofia
Как да направя хрупкава и плътна панировка за риба?

# 116
Пейч е писал, че прави двойна панировка - и аз така, но смесвам галета, царевично брашно и обикновено, като гледам да преобладава галетата.

# 117
Кубратова , как овкусяваш  печените цвекло и морков?

# 118
Почти никак - натюр са. Слагам само сол, прилично количество краве масло, зехтин и черен пипер. Понякога капвам на морковите малко соев сос (гледам уж да купувам качествен), за да глазира вида към края на печенето. Цвеклото го пека предварително със зехтин и малко сол във фолио (цяло и небелено, само измито и подсушено). След охлаждане го прибирам в хладилника (както е завито на топка във фолиото) в кутия и си имам за известно време. Ако ще се яде като гарнитура, просто го затоплям, режа на кръгчета, посолявам допълнително и толкова.
Морковите ги пека за 20-25 минути на режим грил с вентилатор - нареждам ги на тавата върху хартия на един ред. 

# 119
Какъв мармалад купувате за кифлички с марламад? Едно време продаваха такъв, който се реже, но никъде май не съм попадала на такъв.

Общи условия

Активация на акаунт