За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 585
  • 765
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Шипков.

# 121
Има още и такъв, който се реже, но не мога сега да си спомня къде съм виждала. Пусни на търсачка в гугъл, все ще ти излезе. 
Аз започнах преди време да си правя домашен (отначало само от ябълки, миналата година правих два пъти с плодове асорти) - много е трудоемко (поне за мен, че не съм никак добре с гръбнака и трудно стоя с часове да обработя плодове и ги докарам до мармалад за рязане), но дори и така всякак си струва усилието. Опитай да си направиш тази година домашен, ще останеш очарована. Пейч има поне две рецепти в сайта си за такъв мармалад.

# 122
Има ли шипков в бурканчета, който да не се разтича от кифлите? Вчера правих с домашно сладко от кайсии, уж беше гъсто, а се разтече Sad

Кубратова, гледах една рецепта с ябълки и сливи... Обаче като видях на 2 кила плод, кило захар и я затворих без да прочета как се прави Grinning

# 123
  • Sofia
.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 18:49 от Doli

# 124
Има ли шипков в бурканчета, който да не се разтича от кифлите? Вчера правих с домашно сладко от кайсии, уж беше гъсто, а се разтече Sad

Кубратова, гледах една рецепта с ябълки и сливи... Обаче като видях на 2 кила плод, кило захар и я затворих без да прочета как се прави Grinning
Абсолютно нормално съотношение е, нали трябва и да се консервира мармаладът, а захарта е консервант. В купените какво мислиш, че има? В повечето случаи - нещо още по-гадно от захарта, не знам защо са я емнали така, а в храните бъка с всякаква химия, чак не миришат на храни, особено сладкишите.
За да не се разтича плънката, затопли конфитюра до кипване, добави разтворено студена вода нишесте  (количество не мога да дам, че го правя на око) и го вари на слаба степен до сгъстяване. Като се охлади, е стегнато и не се разтича. Освен това, преди да сложиш плънката, може да поръсиш на кифличката малко смлени орехи, ще поемат излишната влага. Може да се ползва и желатин за сгъстяване, но за случаи, когато няма да се пече продуктът, иначе от топлината той пак ще се разтопи.

# 125
Знам, че купешките неща са още по-зле, уж внимаваме какво купуваме. Децата например, още не са яли Барни, което е толкова безумно сладко, че се чудя как изобщо минава за детски десерт... Като приготвям нещо по рецепта, винаги слагам по-малко захар и пак си сладко и вкусно. Та кило захар на два килограма плод, ми е много. Свекърва ми прави сладко без захар Smiley Но май не изкарва много дълго време.

# 126
  • In transit
Барбалена, за да не ти се разтича конфитюра от кифличките го смеси с малко галета или натрошени бисквити...може и орехи, ситно смлени или бадемово брашно. Даже стават още по-вкусни. Аз ги правя с домашно сладко от дюли, то е по-гъсто и като му сложа малко ядки или ядково брашно, стават чудни.

А домашни сладка никога не правя 2:1, винаги захарта е доста по-малко. Не съм имала проблем с консервирането им. А така и по-бързо свършват. Grinning

# 127
Със смлени орехи и с бисквити съм сгъстявала и аз, галетата също става но отнема от вкуса а то и без това като втаса кифличката и е сравнително малко сладкото в нея...
Има и едни сушени сливи които не са точно до сухи ами са си меки пак, тях съм слагала в сладки и също става супер, те стоят и лекичко киселички и поне на който ги яде тогава се харесаха много. За в кифла бих ги нарязала да не е цяло парче слива за да е по-лесно да се отхапе но бих сложила без да се замисля.

# 128
  • Русе
Скрит текст:
Кубратова , как овкусяваш  печените цвекло и морков?

Виж тази рецепта за овкусяване на цвеклото.

# 129
Благодаря , Пейч! Харесвам такива сладко-кисели сосове. Ще пробвам

# 130
  • Под звездите
Моля за идея, имам домашен петел разрязан по гръбнака. Искам да го сготвя в гювеч така както е разрязан.
Благодаря предварително.

# 131
С каквото и да решиш да го сготвиш (зависи какво обичате все пак), готви го дълго и бавно на ниска температура - около 3-4, че и повече часа, зависи и от самия петел. Първо му сложи сол, черен пипер, червен пипер и олио (обтрий го добре да попият подправките), налей малко вода и го запечи почти до готовност - отначало на по-висока температура, след около час намали до 140-150 градуса и така няколко часа. Вече почти към края, около час преди пълната му готовност, го извади да се поохлади малко гювеча (не му добавяй директно студени продукти) и добави, с каквото ще го готвиш - аз често го правя с едро нарязани лук, моркови, картофи, скилидки чесън и нарязани белени домати. Ако ги задушиш на котлон, може да ги добавиш директно, щом са топли. Пак върни във фурната и печи до готовност, като в началото може малко да увеличиш градусите, а после пак да намалиш. Когато го извадиш готов, може да поръсиш обилно с магданоз и още черен пипер. Не му трябват много силни подправки при този начин на приготвяне. Може да го направиш и на попска яхния с дребни лукчета и вино, както и със зеле, с ориз - въобще, с каквото се яде у вас.       

# 132
  • София
Моля за идея, имам домашен петел разрязан по гръбнака. Искам да го сготвя в гювеч така както е разрязан.
Благодаря предварително.
Задължително предварително ще го сваря и след това ще го готвя, попската яхния е много подходяща, както е написала Кубратова.

# 133
Най-вкусният петел, който съм яла някога, беше сготвен от мама - първо сварен в тенджера под налягане (имахме и още я имаме, но вече не я ползвам, стара руска, много тежка, с подложка на дъното) с много малко вода - беше станал още след варенето като печен - със златиста кожичка и самият бульон беше концентриран и с цвят на коняк. Даже после не разреших да се пече, а му приготвихме гарнитурата, той си беше и на вкус направо като печен, а крехък, крехък...еех, спомени!  Оттогава досега не съм могла да го приготвя така, тенджерата ми ли не става, друго ли...но само печен бавно в гювеч се доближава, без да го варя предварително. Може обаче и да се свари предварително наистина, няма да пречи.

# 134
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря предварително.

Обикновено разфасовам на части домашната кокошка /петел/. Цяла или на две половини няма как да събера птицата в гювеча ми. Правя я по тази технология, като подправките са почти същите.

Общи условия

Активация на акаунт