За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 353
  • 765
  •   1
Отговори
# 720
  • Русе
  • Мнения: 6 133
Скрит текст:
Всъщност точно преди да спра фурната, се напукаха и те. Тестото трудно стана на тесто, беше на трохи, месих го докато не стана хомогенно.... Или е имало много брашно и е сухо ... Рецептата беше 1ч.мас 1ч пудра захар и 3 чаши брашно, на мен ми се видя много още тогава, и действително стана сухо.. да не е от това....

Брашното е много. Имам любима рецепта, идеална за бисквитки  - 120 г краве масло, 100 г захар, 250 г брашно и 1 яйце или два жълтъка. Евентуално, ако се получи много суха сместа /зависи от брашното/ прибавям 1-2 с.л. студена вода.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 16:24 от peych

# 721
  • Мнения: 5 522
Пейч, а става ли за бисквитки с формички тази рецепта?

# 722
  • Русе
  • Мнения: 6 133
Скрит текст:
Пейч, а става ли за бисквитки с формички тази рецепта?

Да.

# 723
  • Мнения: 2 819
Някой някъде в София да знае да се продава свински или телешки суров мозък?

# 724
  • София
  • Мнения: 12 216
Всъщност точно преди да спра фурната, се напукаха и те. Тестото трудно стана на тесто, беше на трохи, месих го докато не стана хомогенно.... Или е имало много брашно и е сухо ... Рецептата беше 1ч.мас 1ч пудра захар и 3 чаши брашно, на мен ми се видя много още тогава, и действително стана сухо.. да не е от това....
Любимото ми занимание е да приготвям маслени бисквити - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B8% … D0%B8%D1%82%D0%B8
тук са 111 рецепти само с маслено тесто. Можеш да погледнеш само като ориентир, как се работят, има си значение.  Когато е сухо тестото се добавя ледена вода, но много внимателно, чаена  лъжичка по лъжичка, защото масленото тесто не обича и много вода, започва да се напуква по време на печенето, също така е възможно и да се развали формата . Нямам рецепта с мас,  не ползвам този продукт, не че нещо, просто не  харесвам мас , а работя само с масло, но това мисля , че не е проблем, принципа е един и същи. И последно се доверявай само на пробвани рецепти от добри кулинари. Масленото тесто е лесно за обработка, но и не толкова, но си има правила по които се работи.

# 725
  • Мнения: 645
Имам брашно на София Мел за козунак. Мъжът ми го е купил с идеята, че е по-фино. Имам съмнение обаче, че не става за солени теста. Така ли е?

# 726
  • София
  • Мнения: 564
Имам брашно на София Мел за козунак. Мъжът ми го е купил с идеята, че е по-фино. Имам съмнение обаче, че не става за солени теста. Така ли е?
Не.
Става за всякакви теста.

# 727
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Имам брашно на София Мел за козунак. Мъжът ми го е купил с идеята, че е по-фино. Имам съмнение обаче, че не става за солени теста. Така ли е?
И защо, нали не е сладко.

# 728
  • Мнения: 24 535
Точно пък това им "за козунак" дори не го броя за някакво специфично брашно, то нищо специално няма. Човек би очаквал да е с повече белтък или от сорта... обаче не е.
Съвсем стандартно брашно си е, според мен е в графа all-purpose.
Някой хитро се е сетил че ако го надпишат така, ще се продава повече.
А за сладко или солено - права е Морена, то самото брашно не е сладко. Каквото му сложиш ти - такова ще е.

# 729
  • Мнения: 2 233
Соления кекс/тутманик, може ли да се забърка от предната вечер, а сутринта да се изкара от хладилника и да се изпече?
Нещо като този: https://recepti.gotvach.bg/r-57145-%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0%B5%D0%BD%D0%B5

# 730
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
Соления кекс/тутманик, може ли да се забърка от предната вечер, а сутринта да се изкара от хладилника и да се изпече?
Нещо като този: https://recepti.gotvach.bg/r-57145-%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B … D0%B5%D0%BD%D0%B5
Сода и бакпулвер не е добре да престояват дълго.  Аз бих приготвила всички продукти вечерта, сутринта само да ги смеся и пека.

# 731
  • Мнения: 24 535
Аз не бих, по-скоро бих го изпекла от вечерта ако толкова не ми се занимава като стана. Аз така правя, че сутрин никаква ме няма, а понякога се налага да храня хора за закуска. Та такова нещо или добруджанки им ги правя от вечерта, не са ги върнали. Той и без това е по-хубав изстинал отколкото горещ от фурната, както всички неща със сода. Но ако държиш да ти е прясно изпечен, забъркването му е много бързо и според мен не си струва занимавката дори и да "носеше" на престой сместа. Извади си което можеш от вечерта да ти е под ръка, можеш и брашното да си отмериш в купата и да натрошиш сиренето, че максимално бързо да стане, забърква се без да му се престараваш с бъркането а само колкото там да ги смесиш.

# 732
  • Мнения: 2 233
Благодаря и на двете, моите мъже са капризни и закуската я обичат топла. Ще подготвя съставките и утре ще ги забъркам.

# 733
  • Sofia
  • Мнения: 22 550
iрене, изпече ли кекса? Simple Smile
Благодаря, че ме подсети, та нашия вече  го хапнахме. Simple Smile

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 14:36 от Morena

# 734
  • Мнения: 2 233
Изпечен и почти изяден😅 Вчера не ме свърташе и го направих, а на сутринта леко затоплих само.
Твоя изглежда много по-добре, може ли рецептата? Аз правих в обикновена кръгла тава.

Общи условия

Активация на акаунт