За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 349
  • 765
  •   1
Отговори
# 735
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Изпечен и почти изяден😅 Вчера не ме свърташе и го направих, а на сутринта леко затоплих само.
Твоя изглежда много по-добре, може ли рецептата? Аз правих в обикновена кръгла тава.
Благодаря, редактирах предния си пост, снимката е линк, заповядай! Simple Smile  Чети до края, там е вметката за кекс. Simple Smile
Препоръчвам да печеш в кексова форма или добави чаша в средата на твоята кръгла. По добре се изпича.

# 736
  • Мнения: 24 531
Аз такова пека също в тава, не е толкова висок кекс ами по-нисък и го режа на парчета както бех нарязала сладкиш а не на филии като кекс. Донякъде и защото хората за които пека такова нещо най-много харесват коричката и съответно гледам по-голяма площ Grinning Или в тава примерно минимум 20х30см, или във вид на мъфини че пак повече изпечена коричка да имат.
Та и без дупка се изпича, стига да е на по-широко де. В кексова форма не ми се е получавал толкова добре изпечен, но там и опитите ми са малко и може и аз да не съм нацелила печенето. Не правя често и обикновено и не на моя територия, донякъде и затова играя на сигурно.
Всякак става вкусно.

# 737
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Разбира се, че ще  изпече, но трябва да е ниско печивото и със съвсем друга структура.  Тогава е по като на снимката в линка, който iрене сподели и каквито са повечето.  
Моят е пръхкав и страхотен по всеобщо мнение - рода, приятели и съседи.
А ако искаме повече кора,  тогава са Мързеливките по същата рецепта.

# 738
  • Мнения: 24 531
Не било същото мързеливките... Иначе и аз тях предпочитам да направя, най-бързи са ми, тавата с хартия и почти сама се мие, абе ясно е че не ми се занимава Grinning Аз самата не закусвам и съответно хич не ми е важно толкова, но има други си ядат сутрин.

# 739
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Имам една такава чуденка... в Америка, Англия  ползват "бътермилк"  и "мътеница".
Чудя се...  дали нямат предвид едно и също?!

Първото не е ли според името останалата течността от избиването на сметана на масло.
Второто е пресечено (с киселина) прясно мляко...
От уикипедия и на бг, и на английски  излиза че е нещо средно - "леко ферментирало мляко се избива на масло и останалата течност е Мътеницата".
Избивала съм си масло от сметана (прясна) и остава течност (евентуално бътермилк).  Също така и си квася кисело мляко. Това са две различни неща.   Не съм подквасвала сметана, която да избивам...

# 740
  • Мнения: 9 401
Не съм сигурна, но дали не е различна технология - чела съм за избиване на масло от каймака на подквасено мляко, освен от прясно такова или сметана.

# 741
  • Мнения: 1 464
Имам кокосово брашно и му се чудя в какво да го вложа?
Моля за идеи!
Хубав уикенд!

# 742
  • In transit
  • Мнения: 14 177
Морена, според мен е едно и също нещо. Ето тук е обяснено много добре: https://cookieandkate.com/buttermilk-recipe/
Аз го правя, като смеся малко кисело и прясно, и им добавя лимонов сок или оцет. Като консистенция става идеално и като ефект върху печивото също.

Doroty3, ето ти една рецепта: https://www.mycookingcreations.com/2021/01/pancakes-con-ricota-e-cocco.html
Може да замениш рикотата с кремообразна извара, ако искаш.

# 743
  • Sofia
  • Мнения: 22 549
Благодаря, Мики. Simple Smile   Подозирах, че е едно и също. 
И традициионната е с леко ферментирала сметана/ мляко, но в домашни условия...   
И аз така си правя мътеница и съм съгласна с ефекта ѝ... затова и харесвам  и прясно и кисело мляко в тестата си. Simple Smile

# 744
  • Мнения: 24 531
Едно и също е. Аз с айрян заменям че и мляко с лимон пак не е същото ами да докарам и консистенцията. Или с кефир, пак поразреден, него аз си го правя.

# 745
  • Г. О.
  • Мнения: 1 983
Купих разфасовка от 1 кг агнешки котлети от lidl. Като ги отворих, видях, че на всяко парче месо има много тъмносива част, която нямаше как да видя като ги купувах. Какво означава това според вас - дали месото е старо? Не мирише на развалено, но ще готвя за децата и нещо ме притеснява.
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

# 746
  • Мнения: 7 337
Нормално е месото, което не е обработвано с нитритна сол, да потъмнява/посивява, когато е в досег до кислород (преди да се опакова). Щом не мирише неприятно, готви го без притеснения.

# 747
  • In transit
  • Мнения: 14 177
Това е откъм кокала, тъмното. Нормално е да потъмнее, щом няма миризма, всичко е наред. Ако те притеснява цветът му, поизрежи го.

# 748
  • Г. О.
  • Мнения: 1 983
Благодаря за отговорите. Ще се яде, в такъв случай:)

# 749
  • Мнения: 5 610
"Идвам" с питане за гъби печурки. По какъв начин на приготвяне ще бъдат с най-малко калории?

Общи условия

Активация на акаунт