Февруарски бебета 2025 - ТЕМА 1

• 18 171
  • 768
  •   1
Отговори
# 705
Моя младеж за първия месец беше качил точно 1 килограм, педито каза че било супер, на кърма е.
2. По 1 капка давам витамин Д и може би не съм от най-добре майки, защото има дни, в които забравям.
3. Целуваме го и по челото и по бузките, а дори видях брат му да му облизва косата на няколко пъти Joy
Дете е и колкото и да обяснявам той вечно е наврян в малкия и просто го приех.

quote author=The_Black_Hole link=topic=1744200.msg49504252#msg49504252 date=1742922322]
Мами, имам нужда малко от информация как е било при вас края на първия месец. (Бяхме на контрола след изписването от болницата... потресена съм, негативно)

1. Момичета, по колко наддадоха първия месец вашите деца? Че ни наплашват, че съм лош родител и детето било дебело. Наддал е 680 грама от изписването му две седмици след раждането. Много ли е? Дебелаче ли създавам? (Сега прави месец)

2. Също, за тези на АМ по колко капки витамин Д давате? На мен педиатърката ми каза по 2, аз спазвах, ама сега ме направиха за смях колко съм била тъпа, защото в млякото било имало и това били дози за рахит... Каза ми да не давам капки, а в амбулаторния лист са предписани по една...

3. Целувате ли децата по челата? За лицето знам, ама ми вдигнаха скандал едва ли не, че приближих главата на детето до лицето си... ЧЕЛОТО му!

4. Как 120 мл изцедена кърма не разширяват стомахчето, а 120 АМ го разширяват? Как на 30 дни от 120 мл течност се разширява стомахчето, а началото на 2ри месец не?

Аз се чудя аз ли полудявам или... нещо не е в ред.
[/quote]

# 706
  • Варна
Мами, имам нужда малко от информация как е било при вас края на първия месец. (Бяхме на контрола след изписването от болницата... потресена съм, негативно)

1. Момичета, по колко наддадоха първия месец вашите деца? Че ни наплашват, че съм лош родител и детето било дебело. Наддал е 680 грама от изписването му две седмици след раждането. Много ли е? Дебелаче ли създавам? (Сега прави месец)

2. Също, за тези на АМ по колко капки витамин Д давате? На мен педиатърката ми каза по 2, аз спазвах, ама сега ме направиха за смях колко съм била тъпа, защото в млякото било имало и това били дози за рахит... Каза ми да не давам капки, а в амбулаторния лист са предписани по една...

3. Целувате ли децата по челата? За лицето знам, ама ми вдигнаха скандал едва ли не, че приближих главата на детето до лицето си... ЧЕЛОТО му!

4. Как 120 мл изцедена кърма не разширяват стомахчето, а 120 АМ го разширяват? Как на 30 дни от 120 мл течност се разширява стомахчето, а началото на 2ри месец не?

На смесено хранене първия месец качи минимума 650 грама. Обаче не иска да яде, повръща… такова беше. Вдругиден е на консултация ще видим…

Вит Д -5 капки изписа, фонтанелата му била голяма за това, да се затваряла.

Целуваме си го по цялото лице.

# 707
The Black Hole, сменяй спешно лекаря, който ти е казал тези неща.
Нашият за 1 месец е качил 1.100 кг и е пораснал 3 см, като се храни 95% на АМ. Не е казала педиатърката, че е дебел. Пие по 2 капки вит Д на ден директно в устата и ми каза, че трябва да продължи да ги пие, докато навърши 1 година. И това при положение, че живеем в част на Испания, където има доста слънце.
Аз го целувам по челото, мъжът ми също. И това при положение, че съм доста против целувки по бузи и ръце.

На мен първата педиатърка ми направи доста кофти впечатление с това, че каза да не съм й задавала тъпи въпроси (такива, отговорът на които бил ясен за нея). Смених я със скоростта на светлината. Новата сега е супер мила и супер любезно не ти обръща никакво внимание. Joy

# 708
КРР Джоджен за готвене, изсушен, моя е от баба, но навсякъде, където има подправки. В 50мл вряла вода слагам 1к.л. джоджен и покривам, за около 15мин.
1. Наддаде 700гр,педиатъра каза, че е нормално. Ще публикувам и тук едни таблици, които днес изпратих в групата.
2.Витамин Д предписва педиатъра, той преценя. Нашата схема е 4к до април, след това по 2к.
3.По челото. Целувам я навсякъде, пристрастяващи е. По цял ден се целуваме. 😂
4. На мен ми звучи абсурдно това. Както “ама как пие толкова малко, трябва да пие по 150мл на хранене, детето ти изостава”. Пие колкото му се пие.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 00:02 от Mariq878

# 709
Тези норми да не би да са за кърмени бебета? На мен ChatGPT ми дава по-високи норми за бебета на АМ според СЗО, 50-ти персентил.

# 710
Май е доста субективно с наддаването. От всичко, което четох, м/у 20 и 30гр на ден покачване се смята за нормално.
Нашия заради рефлукса качи 50гр общо за 1вата седмица, а сега навакса.
Важно е, детето да е здраво, а кг не са от значение според мен.
Цял живот съм.била много слаба, но показателите ми винаги са били в норма и всичко ми е било наред.

# 711
От вчера едното око на бебето беше слепено от секрети. Май има конюнктивит и изобщо не знам от къде го е хванало, няма болен вкъщи… Вечерта, като я кърмих пак ѝ беше така слепено само едното око, почиствам с физиологичен разтвор само. Имам опит от каката, която често има конюнктивит и знам как се почистват, но при нея капвах и антибиотични капки, а сега не знам какво ще е лечението.
Утре сме на контролен преглед и ще попитам. В интернет четох, че може да е запушен слъзен канал. Като гледам не е зачервено самото око и като го почистя по нищо не се различава от другото, но пък тези гурели, които го затварят съвсем на конюнктивит ми приличат.

# 712
От вчера едното око на бебето беше слепено от секрети. Май има конюнктивит и изобщо не знам от къде го е хванало, няма болен вкъщи… Вечерта, като я кърмих пак ѝ беше така слепено само едното око, почиствам с физиологичен разтвор само. Имам опит от каката, която често има конюнктивит и знам как се почистват, но при нея капвах и антибиотични капки, а сега не знам какво ще е лечението.
Утре сме на контролен преглед и ще попитам. В интернет четох, че може да е запушен слъзен канал. Като гледам не е зачервено самото око и като го почистя по нищо не се различава от другото, но пък тези гурели, които го затварят съвсем на конюнктивит ми приличат.

Ние имахме такива гурели в първите 1-2 седмици.Педиатърката каза,че слузните канали все още не са развити и ни изписа едни капки Оки флаш .Слага се по една капка на ден и на двете очи.

# 713
# 714
Принципно бебетата на кърма качват повече, отколкото тези на АМ, защото кърмата е в пъти по-хранителна от АМ.
Ние сме с конюнктивит, от понеделник. Никаква идея откъде дойде това. Почистваме с тампонче преварена вода отвън навътре и ни предписаха капки 3х1 Тобрадекс.

# 715
  • Велико Търново

За един месец качените килограми са ни 1,400 - на кърма е, нищо не са ни казали при консултацията за теглото. За две седмици качи 900 грама - от втора до четвърта.
Витамин Д ни е изписан в доза 2 капки на ден.
Целувам си бебето, ако можех, щях и да го изям.
Конюнктивит има вече месец. Ходихме и на очен лекар - препоръките са да почистваме с преварена вода или физиологичен разтвор и капем капки.

# 716
Ходихме и на очен лекар - препоръките са да почистваме с преварена вода или физиологичен разтвор и капем капки.

Какви капки ви изписа? Аз имам от каката два вида, но са антибиотични и не знам за толкова малко бебе дали е ок. Утре ще видим и личната какво ще каже.

M.Steff а бяха ли зачервени очите и така ли бяха гурелите, че да затворят цялото око? Понеже се чудя как разбират дали е конюнктивит или слузния канал. Помня, че при каката ставаха и червени, а при бебето не са и засега е само едното око, ако това е някакъв ориентир.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 12:13 от Rimmona

# 717
  • Велико Търново
Ходихме и на очен лекар - препоръките са да почистваме с преварена вода или физиологичен разтвор и капем капки.

Какви капки ви изписа? Аз имам от каката два вида, но са антибиотични и не знам за толкова малко бебе дали е ок. Утре ще видим и личната какво ще каже.

M.Steff а бяха ли зачервени очите и така ли бяха гурелите, че да затворят цялото око? Понеже се чудя как разбират дали е конюнктивит или слузния канал. Помня, че при каката ставаха и червени, а при бебето не са и засега е само едното око, ако това е някакъв ориентир.

Очният лекар ни изписа Флоксал, а преди това личният лекар ни препоръча други, чието име забравих, но те и не помогнаха особено.

# 718
Здравейте, ние с каката няколко месеца имахме конюнктивит и сменихме всички капки и продължаваше. Накрая се оправи с кърма в оченцето след почистване с физиологичен разтвор или преварена вода. Сега с малкия капя само кърма вместо капки и изчезват и се появяват отново  през няколко дни тези секрети, но е доста по добре отколкото с капките при каката. Като майка за първи път ме беше страх да правя тези неща от народната медицина, но като видях че очите се оправиха с кърма и атопичния дерматит се оправи като спрях да къпя с козметика за атопичен дерматит, и започнах само с вода , и спрях скъпите мазила за атопичен дерматит и започнах да мажа с мас, вече вярвам. В Кърмата има Имуноглобулин А, който помага за възпалението в очите. Хедра също е писала по темата.

# 719
Аз из нета навсякъде прочетох, че пише изрично кърма да не се слага, защото в млечната среда най-бързо се развивали бактерии, та затова и не смея, но пък при вас явно има ефект.

Общи условия

Активация на акаунт