Кухня от Икеа - тема №4

• 5 712
  • 72
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря Нели, Драго.

И другото което ме дразни, че категорично отказват да сложат “свободна” страница.

Какво е това?

# 46
  • Бургас
И нашият шкаф за аспиратор е такъв, метод, поради същите причини. Слагат всякакви модификации за ваша сметка, разписвате се че вие сте си го измислили и отговаряте. Например не искаха да ми слагат ъглов шкаф един модел, поради нещо със стените и разстоянието, само че аз си го бях сметнала и бях сигурна, че ще влезе, разписах се че ако не влезе е мое решение и си и го поръчаха
П.П Всъщност половината ми проект "светеше в червено" и си беше едно голямо разписване, кухнята е факт и си се монтира без проблеми Simple Smile Можете да се върнете назад да видите проекта, който си направих и имаха доста съображения те по него, но за мен си е супер, защото ми е удобен и функционален. И се разписвах и това е.....Както имаше и нещо с хладилника, шкафа, мисля че пакс сложих, защото техният не псваше кухненският, а хладилника за вграждане е от другаде, не от Икеа  Laughing

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 08:49 от Cherry^Blossom

# 47
Pax няма как да е бил, защото е 50, 75 или 100 см и вратите няма как да паснат на кухнята, но може да е била друга колона просто, без дъното с решетка.
Но описаната случка е 100% реалистична и често срещана, защото проектантите в Икеа, не са истински проектантите по образование или с практически стаж.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 15:12 от drago_2008

# 48
Проектът е много прост, но в старо жилище, имаме даденост в дясно 2 тръби за топла вода от ТЕЦа. Нищо че никой не ползва. Тръба за мръсен канал, която изместихме с криви и е сега зад тези от парното.
От стената в ляво до тръбите е точно 246 см, колкото е плотът на Икея.
Първо исках просто кух шкаф в който да влезе пералнята и да има вратичка. Пералнята е плитка. Нямало как.
После поисках в дясно след пералнята да има свободно стояща страница, за да подпре плота. Нямали такъв елемент.

При положение че преместихме тръбата за мръсната вода, може би все пак може да ги измъча за шкаф в който да влезе пералнята.
Има ли такъв ?  Пералнята ми е с размер ширина 59 и дълбочина 51. Отзад долу има под ъгъл тръбата за мръсната вода 10 см.
Искам котлоните да са отделени 5-6 см поне от стената, за да не пречи.
Приемам идеи за скриване на тръбите. 22 см е ширината от пералнята/края на тръбите до стената в дясно.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 22:25 от MarietaYo

# 49
  • Пловдив
Marieta,дори и да има шкаф ,който да скрие пералнята ,на 90% от моделите не може да се използва отделението за прах и омекотител .Не може да се изтегли толкова пред плота .
Сега разбрах защо искаш страница. Плотът не стига до края.
  Колко излизат навън към кухнята  тези тръби ?

# 50
  • София
   Няма ли начин до печката да влезе 15см шкафче за бутилки и подправки, а плота дори изрязан заради тръбите да стигне до стената?

# 51
  • Пловдив
И аз това мислех ,обаче щом плота е точно колкото шкафовете ,трябва да се вземе друг ,не Икейски плот ,ако той е  точно 246см .

# 52
  • София
Да и от неикейските има и по - дълбоки, които могат да скрият пералнята. А аз в моята мятам капсула и перли в барабана и вече не ползвам чекмеджето. Прането ухае страхотно.

# 53
В 246 влизат точно уредите и мивката и остават 6см отстояние от стената в ляво.  Няма смисъл да купувам цял плот за да отрежа малко от него.
Пералнята и съдомиялната реално са свободно стоящи.
Стената в дясно е 64 см. И следва балконска ерата. По-дълбок плот вероятно ще е кофти. И аз го мислех.
Няма как да има шкафчета с кошници. Има само 6см. Апт. е голям и предполага семейство, т.е. малка съдомиялна не е опция.
В старите шкафове тръбите бяха скрити в шкаф.
Вероятно ще търсим някой да спретне там просто кутия, в която да ги скрием. За да има достъп ако се наложи
И да ни направи страница Wink
Единствено чекмедже за прибори ме е яд, че няма как да има.
Ще трябва под мивката да е.
Не искам да се занимавам с микс от Имея и др. Фирми. Нямам как. А от Икея кухни съм доволна. Плюс гаранциите както писах по-горе

# 54
Тази пералня ще има луфт до плота, същото ще стане и със съдомиялната - дупки.
Страница в края реално няма как да укрепи плота по никакъв начин ако го закапачи, а само ако мине под плота и той стъпи върху нея. Тогава може да се мислят някакви Г-та в заден и преден край да речем, но вие държите на плот от Икеа, който не стига в този вариант като дължина.
Пералня не се слага в шкаф!

По принцип имат покривни панели в цвета на вратите, както долен 86 см с дълбочина 63 см, така и цял 240 на 63 см.

То само това ли са шкафовете в тази кухня, защото освен прибори, не виждам къде ще се държи каквото и да било свързано с посуда и пакетирани трайни храни?

# 55
  • София
Като предложение ще дам съдомиялната да е 45 см. Пред тръбите и до дясната стена кухнята да завършва с висок плитък шкаф.

# 56
Дали е обмисляно мивката и пералнята да се разместят? Така или иначе често сме получавали съвет контакти и изходите за канал и водопровод да не са за уреди (ние имаме, де). В този вариант, обаче, вероятно поне единият уред трябва да е в шкаф, за да не провисне плотът. Плюс е, че работният плот няма да е разделен, което би било по-удобно при готвене.

# 57
Горе има шкафове. В момента с подобна конфигурация също всичко се събира. Не обичам да слугувам на вещи.
Да и аз исках шкаф вертикален, 37 см. Дълбок, 40 широк. да стъпи върху пералнята и да продължи като колона.
Може би 37 на 60 височина на 40 ширина от плота до горния шкаф…
Също кухнята е голяма, на отсрещната стена ще има вероятно бюфет. Обмислям и нещо до вратата.
До момента разположението е такова и не е било проблем.
Малка съдомиялна на апартамент с 2 спални и хол - предполагащ семейство.някак си не ми върви. Встрани ми е с такава и вечно има нещо и в мивката. Или няма да влезе тава…
Драго, няма луфтове край съдомиялната. Моята настояща е така и е перфектно.

Сори за бъркотията Simple Smile
Да, искам “страница” която да влезе под плота и да се хване с елементи към него отзад и отгоре.
Да видях че пералня в шкаф няма Simple Smile

# 58
MarietaYo, не знам как няма луфт, проверете добре височината на тези свободно стоящи уреди. В моята стара кухня имаше 5.5+ см дупка над миялната (аз поне разбрах, че слагате свободно стоящи уреди). Наложи се да вдигнем вместо с 8 см крака на 10 см и направих мини чекмедже за прибори. За да няма луфт двата уреда трябва да са с височина 88 см.
Имам такъв и при уредите за вграждане.
Тук се вижда и луфта+ още 3-4 см запълнени със скриваща бленда в комплект с пералнята. Само отбелязвам как ще изглежда, защото някои хора не го съобразяват.

Ако плотът е 246 см и стига до ръба на пералнята, няма как под него да се подложи страница. Тя е 2 см почти дебела. Или аз не разбрах мерките, които давате? Ако пералнята ще свърши на 244 см, то тогава може.

45 см миялна не е драма. Живеем лятото в чужбина и сме 5 човека с 45 см. Пускаме я всеки ден. Ако има тенджери и не ни се мият на ръка, тогава по 2 пъти.

Имам и скрито чекмедже над вградена миялна, но за прибори няма да е много удобно, а и е правено допълнително, не е към кухнята на Икея. Споменавам го понеже писахте, че няма място и ще мислите нещо за под мивката (по спомен).
Друг вариант е ако планирате горни шкафове 80 см да преправите шкаф 100 см на 90 см и да го пуснете 10 см надолу. В тях може да монтирате икейско плитко чекмедже с височина 10 см.
Ето на тази снимка и чекмеджето над миялната и това в горния шкаф 90 см.

# 59
Благодаря Драго, да идеи много в комбинации с Икея, но от думата Майстор в БГ ми става лошо. А и не съм през цялото време там да ръководя. ММ се занимава, а той е перфекционист и става…
Да на 88 см е плота. 8 см от пода. И плътно монтаж отстрани. За съдомиялна иде реч. Пералните са ми в друго помещение в къщата. Снимки долу.

Мивки, води, канали са наредени вече и не искам да местя.
Да реално имам 2 см за тази подпирачка. Ще започнем реденето на шкафовете от долу дясно, за да остане макс (5-6см) от плота то стената в дясно. .
Споделям и идея - т.нар. Долап Simple Smile всичко, което не влиза в кухненския ред е в него. Размразявам хладилник. Извинявам се за вида.

И друга идея да споделя-ползваме подложките за офисни столове пред кухнята. Да не пръска / цапа клинкера.

Общи условия

Активация на акаунт