Детски велосипед

• 484
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте!
Планувам закупуването на велосипед на моето детенце, което сега ще стане на 3 години. Минах днес през Декатлон като за начало да се ориентирам доколкото е възможно и ми направи впечатление, че 14” го дават от 3 до 5 години, но за ръст 90 до 110 см. Това, което ме притеснява е, че моето момче е 100 см и не знам дали няма да го ползва прекалено малко, докато пък 16” пишеше от 105 до 120 см и от 4 до 6 години.
Бих се радвала, ако мога да получа насоки от Ваша страна какво да гледам при избора? Благодаря предварително!

# 1
Моят син е 98см. Току- що навърши 3г и му взехме 14” и аз имах подобни притеснения, заради тези 90см които са сложили, но той сега, за да може да се качва сам, седалката е на най-ниското положение, според баща му трябва да се вдигне малко за да му е оптимално за въртене на педалите, но ако се вдигне, трябва някой да го качва или сваля от колелото, или да стъпва на педала за да се качи, което за момента му е сложно. Но съм забелязала и че при различните модели има разлика, нищо че са едни и същи цолове. Може би трябва да пробвате за каква позиция на седалката е в момента и да прецените. Отделно да видите как е на 14” и как на 16”. Реално като ще кара с помощни, ако може да се качи на 16”, може направо него да вземете, но за мен е плюс ако помощните колела се махнат на по-малко колело и после се вземе следващ размер. Големият ми син кара 16” от 4 до 7г възраст, като първата година си му беше голямо и му беше трудно, но той беше и по-дребен, може би е бил около 100см тогава и съответно махна помощните гуми на 5,5г. На 7,5г когато вече можеше да кара хубаво, взехме 24” и въпреки че му беше голямо според ръста, се справяше доста добре. Трябва да прецените и как расте детето, моят син е пораснал с 10см за 1 година, предполагам следващата няма да са повече, т.е ще се вмести в 110см. Отделно моят син не е карал баланс колело, вероятно и това има значение. При него интересът за каране на каквото и да е се появи чак миналата есен.

# 2
Благодаря много за изчерпателния отговор! Може би наистина трябва да пробваме заедно в някой магазин преди да преминем към покупка. А като марка дали може да ме ориентирате от кои сте били доволни? На мен всички са ми еднакви понеже не карам, но знае ли човек Grinning
Иначе и моя младеж наскоро се отприщи към превозните средства за разлика от другарчетата си.

# 3
Вземате детето и мерите. Ръстът и препоръките са ориентировъчни, защото при различните модели седалката е разположена на различна височина. Най-важно е на детето да му е удобно, което значи върхът на пръстите да стига до земята, при седалка в най-ниско положение. Първите колелета се израстват за две години ,така че можете да погледнете и за втора ръка колело. Хубави/ качествени са на "Драг", но най-важно е на детето да му е удобно. За тригодишно може да вземете първо баланс колело, а на 4-5 годишна възраст за мине на "истинско".

# 4
Аз също бих гледала ръста на детето и моделът на колелото.
За първо колело бяхме взели втора употреба на Пуки, без помощни и се научи почти веднага, но тя караше баланс колело от две годишна. Доволна съм от марката и продължихме с нея.
Успех!

# 5
Благодаря на всички за съветите.
Mama Ru баланс колело вече получи за Коледа и кара и за това някак ни се искаше да купим още едно превозно средство, което да остане във времето, вместо купища играчки, които омръзват от днес за утре. Та това ни се стори най-разумно с парите от роднините да вземем велосипед и един голям батут за двора.
Направихме тази сутрин проба и за сега сме се спряли на следното (но ще продължим да оглеждаме и да пробваме разбира се):

# 6
Щом кара баланс колело няма нужда от помощни. А детето ще може ли да върти педалите? Колелетата с педали са по-тежки. Моят си кара две години баланса, преди на 5 годишна възраст да реши, че иска "голямо" колело. Вместо играчки може да помолите близките да ви дадат сумата и да вземете колелото по-нататък.

# 7
Значи установявам, че изобщо не съм запозната… Все си мислех, че след баланс колелото следваща стъпка е колело с помощни колела и чак тогава без. Rolling EyesGrinning

# 8
Не са нужни, на практика детето е готово, но трябва да има поне минимална опора с крака в началото. То вече знае да пази равновесие. Педалите са регрес за дете, което е минало през баланс, отделно че правят колелото по-тежко и тромаво, както и нестабилно, ако попадне на камъче или в дупка.

# 9
Нашите деца са Драг и сме доволни. За помощните според мен е индивидуално, но за 3 годишно, поне докато свикне как да върти педалите си трябват. Моят син го има от няколко дни и върти педалите назад, а и колелото си е по-тежко от баланс колело.

# 10
Нашите деца са Драг и сме доволни. За помощните според мен е индивидуално, но за 3 годишно, поне докато свикне как да върти педалите си трябват. Моят син го има от няколко дни и върти педалите назад, а и колелото си е по-тежко от баланс колело.

Ох, видях ги и тях, но не знам дали бих инвестирала 5-600 лева в първо колело.
Иначе това с педалите малкия ги върти така на една триколка и си мислех, че го прави заради разположението на педалите (изглежда малко по-неудобно като са на предната гума). Колкото и да му показвам правилната посока винаги тръгва да върти назад…

Edit: Видях току що модел Drag и на цена под 400 лева, но няма да си трия коментара.

# 11
Да, нашето беше 388лв. И аз обяснявам как трябва да върти, но назад е по-лесно просто, той и тези коли за бутане с крака и проходилката(тип паяк) си ги караше първоначално назад, та го приемам за нормално.

# 12
Благодаря на всички за съветите.
Mama Ru баланс колело вече получи за Коледа и кара и за това някак ни се искаше да купим още едно превозно средство, което да остане във времето, вместо купища играчки, които омръзват от днес за утре. Та това ни се стори най-разумно с парите от роднините да вземем велосипед и един голям батут за двора.
Направихме тази сутрин проба и за сега сме се спряли на следното (но ще продължим да оглеждаме и да пробваме разбира се):

Нашето второ колело е такова доволни сме. Сега търсим по-голямо.

И моят син започна с колело за баланс, но когато премина на колело с педали му бяха нужни няколко дни с помощните колела за да схване, как се въртят педалите.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 06:31 от Sollsoll

# 13
Sollsoll благодаря за отговора. Той и баща му към този се насочва така като гледам. Ходил и той днес да прави сам без нас проучване и харесал един Драг и този Крос та ще го мислим има още 1-2 седмици за размисъл.

# 14
Моето дете е дребно (и е момиче), почти на 4г.
Купихме 16 инча. Привидно 14 повече й пасва на ръста и повече се доближава до размера на баланс колелото, което интензивно кара година и нещо, но и виждам, че 14 инча ще ги кара пак толкова и не си заслужава. За да стига стабилно земята на колело 14 инча и евентуално да прескочи помощните колела, компромиса е твърде ниска седалка и твърде много сгъване на краката при въртене на педалите. Предпочетох по-голямо колело, което да кара с помощни, но да изкара с него поне 3-4 години.

Общи условия

Активация на акаунт