Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 508
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Преди около пет-шест години, в началото на 7ми клас, в ДУ на дъщеря ми се прехвърлиха около 5 деца от ПБ. Едното беше в нашия клас. Имахме доста изискваща историчка тогава. Но при преговор за входно ниво дамата даваше 5-6 страници таблици с най-важни събития и дати, бе горе-долу и няколкото калпазани сядаха нещо да понаучат и успяваха да изкарат около 4. Детето от ПБ имаше 2. Ужасно беше озадачено, след 6 години в ПБ не му беше минало през ума, че се налага да седне да научи нещо. Мисля, че в този период имаше немалък брой яхнали метлата родители и описали децата си от това ЧУ.
Въпросното дете там с доста зор каквото успя, понавакса в 7ми клас, то и ковид дойде тогава, но все пак успя да влезе в приемливо училище втори ешелон.
За Мечето имам особено мнение, там близки приятели записаха детето си преди 2 години, грабнати от идеята за уж по-съвременен и свободолюбив подход към децата; то се оказа, че е абсолютно неприемливо да се тича по коридора в междучасието, пък детето - момче, много възпитано по принцип, но все пак доста енергично... За ученето нещо също не са във възторг.
Та не знам, по-добре ако ще има смяна на училище, да е смислена, а не просто заради идеята.

# 76
  • София
Това го бях пропуснала.
Мислех си, че понеже моето дете е по-несериозно и малко мързеливо, за него е по-подходящо по-прогресивно училище. 
Точно за по-несериозните и мързеливи деца "по-прогресивните" училища са лоша идея. Те скачат според тоягата. Казвам го като горд родител на едно такова. Joy

# 77
Като преместила от ПБ в СС след 1 клас мога да кажа, че единственото решение е да се залавяте вие за работа. И 70% по БЕЛ никак не е високо ниво. В СС до колкото помня дъщеря ми влезе с оценки около 5,5/5.75 на изпитите след 1 клас. Само по английски имаше по-ниска оценка. Но след мис Яна в ПБ и след това мис Нони (в жалки опити да запълни вулканични кратери) това беше съвсем обяснимо. Но буквално от средата на декември до изпитите с дъщеря ми по моя програма се занимаваше дядо и всеки ден. Използвахме случая, че се разболя от варицела и после ваканция, пак болна и така почти не ходи на училище, а си беше в къщи с дядо си, който едновременно минаваше с нея по текущия материал и допълнително по книжките за по-високо ниво.

И ще имате време да обмислите и изберете точните 2/3 училища, в които да кандидатствате. И като изберете, проучете сериозно какво ниво имат децата от тези училища в края на класа след който вие ще се местите. Това ниво трябва да целите като подготовка.

Кои са новите учители в Иззи? Сега видях, че едната собственичка на ликвидираното Ерих Кестнер са взели. А Ерих Кестнер не се славеха с топ математика. Simple Smile

# 78
Вижте началното на Образователни технологии. От гимназията не съм доволна, но за по-малките не съм чула оплаквания.
Може ли да споделите моля за гимназията? Предстои ни кандидатстване за гимназия и ги обмисляме..

# 79
Като преместила от ПБ в СС след 1 клас мога да кажа, че единственото решение е да се залавяте вие за работа. И 70% по БЕЛ никак не е високо ниво. В СС до колкото помня дъщеря ми влезе с оценки около 5,5/5.75 на изпитите след 1 клас. Само по английски имаше по-ниска оценка. Но след мис Яна в ПБ и след това мис Нони (в жалки опити да запълни вулканични кратери) това беше съвсем обяснимо. Но буквално от средата на декември до изпитите с дъщеря ми по моя програма се занимаваше дядо и всеки ден. Използвахме случая, че се разболя от варицела и после ваканция, пак болна и така почти не ходи на училище, а си беше в къщи с дядо си, който едновременно минаваше с нея по текущия материал и допълнително по книжките за по-високо ниво.

И ще имате време да обмислите и изберете точните 2/3 училища, в които да кандидатствате. И като изберете, проучете сериозно какво ниво имат децата от тези училища в края на класа след който вие ще се местите. Това ниво трябва да целите като подготовка.

Кои са новите учители в Иззи? Сега видях, че едната собственичка на ликвидираното Ерих Кестнер са взели. А Ерих Кестнер не се славеха с топ математика. Simple Smile
За Христо Веселински става въпрос.
А учителката по математика взе
лиценза на детската градина, не на училището.

# 80
Значи сядам си на стола вкъщи, отварям сборниците и се започва учене.

И пак ще ми пилят на главата за какво детето е в ЧУ, ако аз трябва да уча с него допълнително. Аз също започвам да се питам, но прилежащите ни ДУ са пълна трагедия.

Все още имам една луда мечта за Азбуки, защото те ще обявят места (ако има) чак април. Не знам дали за месец и половина ще мога да наваксам пропуските , но не пречи да го пробвам.

Спенса - каква таблица  - те едва започнаха да учат умножение и деление с 2 от миналата седмица! Дотогава само събираха двуцифрени числа. Той учи с мен таблицата през лятото и му беше по-лесно отколкото събиране и изваждане на ум с двуцифрени с пренасяне. (така и не схванах логиката с това пренасяне - то взимаш 6 оттук, после слагаш още 8 там и накрая вадиш 15 от 20?!? и ...  мама е в шах и мат Satisfied).

Искат подписи и на двамата родители - и в ПБ подписваме договора и двамата, и в мечето ни казаха пак двамата да подписваме, дори и декларациите. Впиша ли името на баща му в договора - край - искат подпис (знаех си, че не трябва да се женя официално  - я, какви драми сега с договорите Joy).

# 81
В Азбуки е доста лежерно, не би трябвало да имате проблем с влизането там, особено щом детето владее добър английски език.

# 82
И пак ще ми пилят на главата за какво детето е в ЧУ, ако аз трябва да уча с него допълнително. Аз също започвам да се питам, но прилежащите ни ДУ са пълна трагедия.

Много хора си задават този въпрос, но тук няма да получиш безпристрастни отговори Simple Smile
Но дали си струва или не зависи от много фактори - наличие на добро ДУ, наличие на човек, който да се занимава с детето (баба и дядо например), изявени таланти и наклонности (при наличие на такива свободното време от ДУ се уплътнява с целенасочена работа в областта на интереси), финансови възможности на семейството (и брой деца) и последно, но не по важност, вътрешна нагласа и светоглед на родителите. И за мен няма универсално правилен отговор, но с времето ЧУ набират повече тежест, защото все повече мотивирани родители се насочват натам и се получава натрупване на качество за сметка на отлива от ДУ. Та, което е било по мое време, може и днес да не е адекватно (за моето дете преди 20 години ДУ определено беше печелившото решение).

# 83
Е, преди 20 години и наличните ЧУ-та бяха други. И като бройка, и като качества.
То и преди 10 бяха, когато аз тръгнах да проучвам. Simple Smile

# 84
Санса, първо сядате и учите. Към април-май ще вземете решение. /детето решава, проверявате отговорите, пререшава пред вас сгрешените задачи/
Знам, че звучи амбициозно, но се запишете и за изпита в СС.

# 85
  • София
Анси, преди 20 години ЧУ просто бяха по-малко. Качествените и тогава си бяха качествени. Но доста по-евтини. Simple Smile

# 86
  • София

mauvette , Христо Веселински май е по химия, не по математика. Математици имаме супер, но Нот вероятно е прав, че се привличат с феникийски знаци и предполагам добри възможности и атмосфера.

# 87
И децата бяха други преди 20 години, че и преди 10🙂
Иначе, колкото и да не ни се иска да го приемем, освен учител и ученик, образователният процес включва и родителя. Дали е ЧУ или ДУ родителят трябва да хвърля по едно око, за да следи как се случват нещата и дали има проблем. Да, можем да чакаме обратна връзка от учителя, но не е зле и ние да се поинтересуваме какво става. Е, има деца и училища, при които не се налага, но не са огромният процент.

rainy, по химия е, да, не съм казала,
че е по математика, а че е от СМГ.

# 88
  • София
И децата си бяха същите.

# 89
И децата си бяха същите.
Колкото ние сме били същите като днешните деца🙂 Че и бабите ни са били досущ като днешните младежи🙂

Общи условия

Активация на акаунт