Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 661
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
34 деца са се явили, не е малко бройката. Повече деца от КО, Иззи, Питагор, а и по-високи резултати.

# 121
  • София
В КО не може да има повече от 20 деца, защото са само по един клас от випуск.

# 122
Много сте тихи предвид предстоящата кампания за кандидат про гимназисти и гимназисти Simple Smile
Имам 2 въпроса
1. След второ класиране в ПЧМГ, за 5-ти клас, има ли деца които се приемат допълнително на незаетите места до запълване на бройките? Ако някой знае, до колко пада бала след второ класиране?
2. Има ли някой, който е крайно недоволен от Питагор 5-7 клас? И от кое по точно?

# 123
  • Countryside
Питагор имат ли 5-7клас? Мислех, че е начално ичилище, а след 4-ти клас е ПЧМГ?

Аз пък се интересувам от мнения за Дени Дидро, за първолаци. И най-вече как се отразява липсата на оценки за дипломата след това.

# 124
  • София
Питагор имат 5-7 клас. А освен това се отделиха от ПЧМГ и двете училища вече нямат нищо общо.

Това за липсата на оценки и дипломата не го разбрах. В периода 1-3 клас няма количествени оценки в нито едно училише. Това е по закон. Оценките са само с качествен показател. А за коя “диплома” става въпрос?

# 125
  • Countryside
Не знаех за Питагор, че са се разрастнали, аз го броя до 4ти клас, благодаря Санака!

Относно Дени Дидро, самото училище се рекламира като такова без оценки, защото се стресирали децата.

За до 4ти клас ясно, дават удостоверения, но пише, че са да 12ти клас, като за момента имат до 4ти, защото е ново и не са изкласили до 12ти клас. Та се чудех без оценки, как дават дипломи и как детето може(ако реши) да се премести в друго училище, като няма оценки, в смисъл как ще се приравни? С изпит може би, но без оценки?

Може би в темата пишат родители с деца там, те би трябвало да са наясно с концепцията на оценяването. Интересно ми е да разбера и самото училище как е като атмосфера, децата как се чувстват и какви знания имат, дали покриват ДОИ примерно. Такива неща, от кухнята.

# 126
  • София
Не знам какво имат предвид с това в Дени Дидро /ако има родители с деца там, могат да кажат/, но те са регистрирано по МОН училище и като такова са длъжни да изпълняват нормативната уредба в областта на образованието и имат право и са задължени да издават всички български образователни документи с определеното съдържание, включително удостоверение за завършен клас, удостоверение за завършен начален етап и т.н. Така че преместването не би било проблем. Както казах, до 3-ти клас вкл. се поставят само качествени оценки. Всеки директор със заповед трябва да приеме символна система за оценките - напр. с букви, с птички и пчелички и т.н. Така че те качествени оценки поставят, може да не ги обявяват на децата примерно, което за мен би било малко странно.

# 127
Това с качествените оценки нещо ново ли е? За пръв път го чувам. Ние от 1 клас си имахме оценки и в електронния дневник, и в годишните свидетелства за завършен клас.

# 128
Това с качествените оценки нещо ново ли е? За пръв път го чувам. Ние от 1 клас си имахме оценки и в електронния дневник, и в годишните свидетелства за завършен клас.
Да от около 10 години Wink
Оценките са ви с думи : отличен, много добър и т.н.

Реално разлика няма и децата много добре се ориентират в сърчица, слънчица и звездички .

# 129
Никога не сме имали сърчица, слънца и звездички, а в свидетелствата за завършен 1-3 клас пише както с думи, така и с цифри, примерно Отличен /6/.
И в електронния дневник оценките са били винаги с цифри.
И освен това между дума и цифра при оценките няма разлика, т.е. отличен, мн. добър и т.н. значи 6, 5 и т.н. Това не са качествени оценки. Понятието означава съвсем друго.

Неам нерви да се занимавам да го въртя, излезе накриво, но снимах с телефона

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 20:17 от Татко Мецан

# 130
  • София
Явно вашето училище така е решило. На нас също ни казаха, че нямат право да пишат оценки с цифри, затова им пишат букви - А,B, C,D, че даже и степени - А* е 6.00, А1 е 5.75, А2 е 5.50 и т.н. Аз лично го намирам за объркващо и безмислено, но свикнахме.

# 131
Никога не сме имали сърчица, слънца и звездички, а в свидетелствата за завършен 1-3 клас пише както с думи, така и с цифри, примерно Отличен /6/.
И в електронния дневник оценките са били винаги с цифри.
И освен това между дума и цифра при оценките няма разлика, т.е. отличен, мн. добър и т.н. значи 6, 5 и т.н. Това не са качествени оценки. Понятието означава съвсем друго.
Наредба 11 , що е количествен и качествен показател.11

# 132
Упс, цифра верно няма, пише само Отличен...знам ли... сигурно Санака и Хоуп са прави и нещо ми убягва.

Доп. Мерси, Хоуп, прочетох те, МОН не спира да ме удивлява...🤣 Не съм и предполагал, че оценките били качествени. Такава глупост!

... ама така де, Санака няма да напише нещо грешно я. Никога не е било.
Научих нещо ново от вас, което вече не ме интересува де, тъй като сме минали трети клас. Човек се учи, докато е жив 🤣🤣
Трия удостоверението...

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 20:19 от Татко Мецан

# 133
  • София
Дори не съм разбрала, че е имало такава промяна за оценките в начален етап.
Очевидно е влязло в сила за учебната 2017/2018 (дъщеря ми тогава е била пети клас), но трети клас са останали заварено положение с оценки.

# 134
  • София
Във Франция качествените оценки са през цялото обучение, т.е. оценките са в цветове, които показват дали материала е овладян и в каква степен, а с цифри са бележките. Може детето да е в тъмно зелено, т.е. овладяло, но учителят да му е писал 3. Гледа се нивото на компетенции – липсваща, крехка, задоволителна, добра и отлична.
То си е все същото, ако питате мен.

Общи условия

Активация на акаунт