Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 770
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Доколкото разбирам в последните няколко години изпитът за АК се попромени, така че неофициалните "специализирани" школи започват да стават една идея излишни.
Свидетел съм на няколко случая, в които деца биват приемани в АК въпреки много ниска оценка на есе след уроци примерно в Лого 3, но заради добрата си подготовка за НВО се справят добре с останалите части на изпита. И отделно от това - вероятно заради повишените такси - се канят достатъчно много резерви.
Та в общия случай уроци за НВО може да се окаже, че покриват по-широк спектър.

# 466
  • София
Мецане, малкия ми син,  освен школа за АК (Лого-3), частен урок през живота си не е видял. Толкова за "абсолютното".
А школата за АК не се ли смята за частни уроци?
Всеки случай не са частни уроци за НВО.

# 467
  • София
Аш, аз вече нямам деца в училищна възраст, но когато имах, в класовете им имаше деца от ЧУ (вкл. от СС), които се бяха  готвили и за АК, и за НВО, при това за доста по-прилично като сложност НВО от сегашните и за доста по-трудна математика за АК от настоящата.  Та будни и умни деца успешно са се спарвяли  и с две различни  подготовки явно. Ще се справят пак, особено пък сега, когато математиката конкретно е почти еднаква и в двата формата (няма логически задачи, няма задачи с доп. построения) и разликите са само  в частта с БЕЛ.

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 21:18 от Просто русалка

# 468
  • София
Ех Мецане, важно е да знаеш какво не искаш. А другото само идва - няма нужда чак толкова да го мисли човек, застраховка в живота няма за нищо. И най-лесно обикновено стават нещата, за които не драпаш със зъби и нокти. Пробвай някой път😄

Който иска ЕГ и математическите, ходи на уроци дори още от 6 клас. Включително от СС - поне в 7 клас в СС всички ходят. Включително и на уроци за АК.

Освен като Магента, които не искали нито СМГ, нито туес, нито испанската, нито немската...неизвестно какво искат. Такива деца, които не ги бърка да отидат в третия ешелон, сигурно не ходят на уроци, да. Щото и за втория ешелон, както правилно отбелязва sadlady, ходят.
Не знам как по-ясно да го кажа и кое не разбрахте. Честно, досадно ми е и не ми се обяснява повече. Който разбрал, разбрал.

# 469
  • София
Мисля си също, че като цяло седми клас е адски неподходяща възраст за кандидатстване и много деца, дори и много учещи и от най-топ училища се сдобиват с доста ирационално алтер-его. Та и това е достатъчно смислена причина да се презастраховат родителите.

# 470
  • София
Аш, аз вече нямам деца в училищна възраст, но когато имах, в класовете им имаше деца от ЧУ, които се бяха  готвили и за АК, и за НВО, при това за доста по-прилично като сложност НВО от сегашните и за доста по-трудна математика в АК от настоящата.  Та будни и умни деца успешно се справят и с две различни  подготовки явно. Особено пък сега, когато математиката конкретно е почти еднаква и разликите са само  в частта с БЕЛ.
така е за будните деца - две мнения няма, но конкретното училище, което коментираме, дава достатъчно добра подготовка за НВО.  Децата, които се подготвят за АК, нямат нужда от допълнителна извънучилищна подготовка за НВО. В СС ги подготвят достатъчно добре за нещо, което, както написах - за доста от децата не е цел (именно приемът в държавна гимназия).

# 471
Мецане, малкия ми син,  освен школа за АК (Лого-3), частен урок през живота си не е видял. Толкова за "абсолютното".
Е, моята като е видяла десетина урока и какво - писна й и ги заряза.

# 472
За мен обаче си остава загадка защо родителите си мълчат и чинно поддържат системата на школите и частните уроци вместо да изискат нормален състезателен изпит, който да си отсее кой за къде е.

Парето Simple Smile

20% не си мълчат и искат трудни изпити, 80% пищят, че и сега е много трудно и им се стресират децата. И политиците дават ухо на тези 80%, защото хем са електорат, хем не е в техен интерес да лъсне истината за ниското ниво на учениците.  А решение има - лесен изпит тип матура за всички и второ ниво по желание за МГ-тата по мат. И защо не за ЕГ-тата по БЕЛ?

# 473
  • София
А защо за ЕГ-тата по БЕЛ? Те не са хуманитарни гимназии.

# 474
  • София
И защо не за ЕГ-тата по БЕЛ?
Защо пък по БЕЛ.... В тях масово в 11 и 12 клас се избират математика, информационни, физика, химия за профили. Прилича ми малко това на  неоправданите за мен искания на родители за езикова да има изпит по език на входа и/или балообразуваща оценка да е тази по чужд език. Все едно като съм  на високо ниво с английския в 7 клас, гарантирано ще съм корифей и с френския от 8-ми нагоре... Да, ама не.

# 475
  • София
Е някои МГ нали са на крачка най-накрая да се сдобият с по-смислени условия за прием.
Иначе не разбирам особено приказките на министъра и ми е трудно да повярвам, че би отрязал ИИЧЕ, особено в ЕГ-тата с дългогодишни традиции.
Въобще адски се радвам, че приключваме със средното образование.

# 476
  • София
А защо за ЕГ-тата по БЕЛ? Те не са хуманитарни гимназии.
Сигурно са набедени, защото нали не са математически горките, трябва да са обратното 😂

# 477
...но трябва да се знае, че наистина голяма част от учениците не се целят в държавните гимназии, т.е. няма да тръгнат на уроци за НВО за голата чест на училището. Това не се разбира лесно, ако човек няма директен опит от първа ръка и затова си позволих да напиша.

Ама това е извън контекста на дискусията. Разбира се, че деца, на които НВО не им е важно, изобщо няма да ходят на уроци. Да не са луди да си хабят времето, нервите и парите? Но за тях изобщо не става дума и то се подразбира.

# 478
  • София
Мецане, "шко̀лата" е аналог на едновремешните курсове, не е частен урок. Основната разлика е в организацията на занятието и броя на децата "в час". Школата/курсовете са с много деца едновременно, частният урок е с 1 дете.

# 479
И защо не за ЕГ-тата по БЕЛ?
Защо пък по БЕЛ.... В тях масово в 11 и 12 клас се избират математика, информационни, физика, химия за профили. Прилича ми малко това на  неоправданите за мен искания на родители за езикова да има изпит по език на входа и/или балообразуваща оценка да е тази по чужд език. Все едно като съм  на високо ниво с английския в 7 клас, гарантирано ще съм корифей и с френския от 8-ми нагоре... Да, ама не.

Ами за да има Simple Smile Всяка година чета колко мами се оплакват от тази математика, която не им била нужна, защото искат в ЕГ... И при тази масова заблуда, че ЕГ са хуманитарни, ми да им угодят и да се радват. И да не ме упрекват, че само към МАТ дърпам.  Иначе не съм фенка на това, не ме разбирайте грешно.

Общи условия

Активация на акаунт