Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 768
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Мецане, "шко̀лата" е аналог на едновремешните курсове, не е частен урок. Основната разлика е в организацията на занятието и броя на децата "в час". Школата/курсовете са с много деца едновременно, частният урок е с 1 дете.
Това отдавна не е съвсем така.. Има школи с големи групи, да, но има и такива с маломерни, по 5-6 деца само, има индивидуални частни уроци, има обаче и такива  частни уроци в дома на  учител с по две-три деца заедно, които най-вероятно се групират  от преподавателя според нивото. Такива частни учители си правят някаква проверка на старта, че да им върви гладко работата с  тези примерно 3 деца с близки възможности/знания..

# 481
  • София
Малкият беше в голяма група в школата, с деца от СС. Последният път, когато съм водила дете на частен урок (по математика) беше през 2005 г., когато баткото беше в 7 клас. И беше един учител - едно дете.

# 482
Мецане, малкия ми син,  освен школа за АК (Лого-3), частен урок през живота си не е видял. Толкова за "абсолютното".

Е, че те повечето деца ходят просто на школи, не чак на частни уроци.
Иначе всеки ходи за това, което го боли. На теб ти е бил важен АК, на това сте ходили. На нас например АК не ни е бил важен, не сме си и помисляли да ходи и за него на курс. Тоест ти не си изключението, за което се мислиш, защото и твоето дете е ходило на курс за това, което му е важно.

# 483
Спорът ми се вижда излишен имайки предвид, че добрите преподаватели си правят школи и там подготвят децата за изпити и/или конкретни училища. По този начин изкарват в пъти повече пари, отколкото ако дават индивидуални частни уроци. Ерата с индивидуалните частните уроци остана в миналото десетилетие. Школите почват още за 5годишните за подготовка за Света София.

Дали е школа или индивидуален урок няма разлика - все е допълнителна външна помощ под формата на уроци. Дали групата е от 10 или 1 дете също няма голяма разлика.

# 484
  • София
Школа, курс или индивидуални уроци - нама никакво значение. Говорим  за допълнителна извънучилищна подготовка.
Навремето имаше нужда от допълнителна подготовка за АК /каквото и да казваха от самото училище/, защото в част математика имаше сериозен брой логически задачи, тип състезателни, които не се изучават в училище и ако детето не е състезател по математика и съответно не се е готвило за математически състезания през годините, просто нямаше откъде да види такива задачи и да знае как да ги решава, особено за краткото време на изпита. Същото се отнася и за есето. Такива задачи обаче няма последните години, изпитът е чиста училищна математика и вече не виждам смисъл от тези школи. Може би само малко допълнителна подготовка за есето.

# 485
  • София
Черна станция, на никого не следва да се угажда, понеже, видиш ли,  намира това или онова за правилно, изхождайки от  силните/слабите страни на собственото си дете. ЕГ не са нито хуманитарни, нито математически гимназии и си е  съвсем ОК схемата  от наше  време още с равна тежест и на двата предмета при приема.  Същото важи и за  начина на балообразуване в МГ с тройна тежест на мат  срещу веднъж БЕЛ. Остава да се оправят самите изпити като сложност/съдържание ( във втората част за мат конкретно), но едва ли ще е скоро.....

# 486
  • София
Аз не знам някой да е влязъл в ЕГ със слаба математика и само силен български. Няма как да стане. Така че, тези, които влизат в ЕГ не са хуманитаристи и не кандидатстват в хуманитарна гимназия. Това, че на някой му се иска да е така, не променя този факт. В ЕГ няма нищо по-хуманитарно от МГ.

# 487
Всъщност няма нищо срамно да признаеш, че детето ти ходи на допълнителни уроци за подготовка за АК, не разбирам какво е това увъртане, отричане, оправдаване.

Щом на някого АК му е цел и смята, че детето му има нужда от допълнителна помощ, за да влезе - нека ходи. Нищо срамно няма в това родител да се опита да даде максимално най-добър старт на детето си.

# 488
Децата от СС имат необходимата подготовка да минат НВО и по двата предмета със средно 90-92 точки без допълнителна подготовка. И технически също ги подготвят с пробни изпити. Просто тези, които искат СМГ, ИГ, НГ и са момичета (особено) се презастраховат, защото нищо не се знае при нивото на баловете и ниската трудност на изпитите. Нещата вече опират до техника, детайли, стратегия, разни дребни неща.
От нашия випуск, който се готвеше за АК, не ходеше на подготовка за НВО. И обратното. И двете е абсолютно безумно натоварване. Напълно излишно.

И няма нищо хуманитарно в ЕГ. Сега дъщеря ми решава не Б, а В група за контролни по МАТ на Пенка Рангелова, и ушите и пукат.

# 489
  • София
Аз и чисто физически като време не виждам как може да се ходи и на подготовка за АК, и за НВО при целодневно обучение. То има само една събота и неделя, школите са по няколко часа, отделно трабвя да се пишат домашни и за училище, и за школите, пък ако са две... Абсурдно ми се вижда.

# 490
На приятелка детето ходи и на двата вида подготовка (общо 4 вида уроци), но беше в държавно училище, т.е. полудневна форма. И пак ми се стори брутално натоварването. Успя и на НВО, и за АК де..
Дано, живот и здраве, след 6 години за малкия има добри варианти за гимназия и без да минаваме през НВО мелачката. Не че надеждата е стратегия де..

# 491
Всичко, което написа, е прекрасно и аз ти вярвам. Обаче за уроците само ми позволи да не вярвам.
Навремето аз така питах тук, преди 1 клас още, децата от ЧУ ходят ли на уроци за НВО. Отговарящите хъкаха, мъкаха, никой не каза нищо конкретно директно, но повечето отговори бяха в стил - Абе не знам точно, има май някои единични случаи, но всеки сам СИ ПРЕЦЕНЯ, може би някои искат да се застраховат, ама то, по принцип няма нужда. МОЕТО ДЕТЕ НЕ ХОДИ, казваха.
И аз пак настоявах, викам - да плащаш за ЧУ и същевременно за уроци, на мен ми изглежда безумно.
Абе виж сега - отговаряха - може и да има някои случаи, ама не е правило, общо взето часовете в училище са достатъчни, ама винаги може да има някои деца, които по-слабо се справят и не че има нужда, ама за презастраховане ...бла-бла-бла.

Е, сега детето ми е 6 клас и знам истината. ВСИЧКИ, абсолютно всички деца, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ЧУ, включително от най-добрите ЧУ, ходят на уроци за НВО, някои още от 6 клас. (Всички деца, които се целят в езиковите и математическите гимназии. Не тези от БУЗЕМА, разбира се. Но то в ЧУ няма дете/семейство, което да не се цели в елитна гимназия).
И ние сега втория срок тръгнахме на уроци по БЕЛ, защото там нещата не са идеални. В много добро ЧУ сме. Сега тръгнахме по бел, а догодина ще ходи и по бел, и на школа по математика. КОЙТО ВИ КАЖЕ НЕЩО ДРУГО, ЛЪЖЕ!!!
И за АК абсолютно всички ходят.
И в 4 клас, когато се кандидатстваше за СМГ, всички от нашето ЧУ, които се целеха в СМГ, ходеха на уроци - всички без изключение. А нашето ЧУ е със засилена математика 1-4 клас. Някои ходеха и на две школи. И повечето ходеха още от 2 клас.
Това е истината. Нямаше кой да ми я каже, когато аз питах тук. Е, нека сега поне всички да знаят и да не си правят илюзии.
Да, това е ужасно. И родителите по този начин само подклаждат истерията. Това е така. Но всички ходят на уроци в 7 клас, абсолютно всички. Факт.
Мецане, не обобщавай. Голямото ми дете не е ходило на никакви частни уроци- нито за АК, нито за НВО. При това единият му резултатът го класира в първите 20, вторият му даде възможност  да избира измежду всички училища. Така или иначе още преди НВО беше избрал. Писала съм и друг път, с него можех да рискувам. Вече не.
Ако има значение, записах го на всички пробни изпити на Регалия в 7 клас и на пробни изпити за АК. Ако някой от резултатите ме беше притеснил, щях да потърся допълнителни уроци.

# 492
Добри хора, можете ли да ми кажете нещо за Езиков свят или Свети Наум? Мнения, впечатления, и т.н.

# 493
Не мога да разбера защо всяка година се води един и същ спор. И то не от нови потребители в темата Simple Smile Ами не, определено не всички деца в частните училища ходят на допълнителни уроци в 7 клас. Моето също не е ходило на нито един и целта не беше да влезе в БУЗЕМ-а. Изкара над 95 точки и на двете НВО-та, можеше да влезе във всяко едно училище и влезе където искаше. Изцяло с училищна подготовка. Но всички деца да различни, някои може да имат нужда от още уроци дори и да са в добри частни училища, други - не. Въпрос на дисциплина, мотивация, начин на възприемане. Моето дете обаче ходи на няколко външни пробни изпита в Регалия, за да имаме някаква обективна преценка за нивото, а и бяхме говорили с учителката по БЕЛ за нейните впечатления, преди да решим има ли нужда от уроци в 7 клас или не.

# 494
  • в страната на чудесата
Моето дете също не беше на частни уроци и изкара топ резултати - 99 мат, 95 около вече не помня Бел. С подготовка само в Пчмг, без пробни изпити освен техните собствени и с почти пълна липса на ангажираност от моя страна поради ред причини. В класа им не беше единствен
Но също имаше деца които ходеха на два вида уроци
Хора всякакви
За ДЗИ ще го пратя на две три консултации повече за ангажимент отколкото за друго.

Общи условия

Активация на акаунт