Частни училища -информативно - дискусионна тема- 67

• 41 760
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • В офиса
ДЗИ 12-и клас ли? Или 10-ти? И за двете няма нужда, според мен. Освен, ако не се цели да кандидатства право в България и оценката от ДЗИ БЕЛ да е критична

# 496
Крайно време е да се приеме, че извратеното в своята същност НВО след 7 клас е състезателен изпит и преценката за необходимостта от частни уроци е напълно индивидуална и си зависи от конкретното дете. Има деца, които се чувстват по-спокойни, ако ходят на частни уроци или школи. За други не е необходима външна подготовка. Лично за мен, всяко нещо, което би помогнало на детето да премине по-леко през кандидатстването след 7 клас е добре дошло дори не винаги да е необходимо.

# 497
  • София
Крайно време е да се приеме, че извратеното в своята същност НВО след 7 клас е състезателен изпит и преценката за необходимостта от частни уроци е напълно индивидуална и си зависи от конкретното дете. Има деца, които се чувстват по-спокойни, ако ходят на частни уроци или школи. За други не е необходима външна подготовка. Лично за мен, всяко нещо, което би помогнало на детето да премине по-леко през кандидатстването след 7 клас е добре дошло дори не винаги да е необходимо.
напълно съгласна съм с това мнение, само частта за извратеното НВО не я разбирам (макар че след малко хващам синковеца да прави преразказ и сигурно ще ми се изясни 😂).

# 498
  • София
Чак извратено не е, ама  все по-смотано във времето, недомислено, нарочно  улеснено на макс и така затрудняващо разслояването, отчитащо фалшиво ниво на знания и успеваемост е.. Което пък прави по-скоро леко (или по-силно Wink ) извратени налагащите го в този му вид..

# 499
Извратено е, защото е замислено като 2 в 1. Точно колкото би бил комбиниран уред прахосмукачка с вентилатор.

# 500
  • София
Извратени са "умовете", които  го налагат като  2 в 1, при това на елементарно ниво с ясна цел,  не самото то ... А за тях е нужен точно упоментият от теб измислен уред май - хем да им прочисти  из основи главата от вредни идеи, хем да им  я проветри малко след това, та евентуално да родят някоя по-мъдра мисъл на свеж акъл, но едва ли..

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 13:35 от Просто русалка

# 501
  • София
НВО си е точно извратено в част БЕЛ, ако ме питате.
И хайде ако могат да се преглътнат невероятно досадните за децата граматични въпроси, то тези по литература са просто тотал щета. Папагалско наизустяване на фактология, на безумни клишета за тезите...Абсурдно е.

# 502
  • София
НВО си е точно извратено в част БЕЛ, ако ме питате.
И хайде ако могат да се преглътнат невероятно досадните за децата граматични въпроси, то тези по литература са просто тотал щета. Папагалско наизустяване на фактология, на безумни клишета за тезите...Абсурдно е.
Като гледам ДЗИ по БЕЛ направо се чудя какво са учили съставителите и какво искат да измерят по този начин. Имам два семестъра съставяне и интерпретиране на психологически тестове, а тези тестове са в същата графа, и съм потресена. С НВО след седми клас не съм запозната, но ако е подобно, то горките деца.
Погледнах ДЗИ по история, там е пълната трагедия. Ако някой чисто технически успее да изпише отговорите за даденото време, да дойде и да се похвали, защото съм убедена, че е невъзможно.

# 503
  • София
ДЗИ БЕЛ поне за мен е една идея по-приемливо в сравнение с НВО. Joy

# 504
  • София
ДЗИ БЕЛ поне за мен е една идея по-приемливо в сравнение с НВО. Joy
НВО съм виждала само за 10-ти клас и то нелепо, все едно е тест за българския като чужд език.

# 505
  • София
По някаква абсолютно неразбираема за мен причина мога да отговоря без ни една грешка на въпросите по граматика на ДЗИ, докато в аналогичната част на НВО седми клас обичайно се чувствам като полуграмотна.

# 506
  • София
ДЗИ 12-и клас ли? Или 10-ти? И за двете няма нужда, според мен. Освен, ако не се цели да кандидатства право в България и оценката от ДЗИ БЕЛ да е критична
Всъщност ДЗИ БЕЛ е определяща и за МУ-София, че и в ТУ може да те приемат чрез ДЗИ БЕЛ (тук ще се въздържа от коментар, че може да ме банат).

# 507
  • София
ДЗИ, в часта български, действително проверява грамотното писане - правопис, пунктуация и пряко свързаните с грамотното писане граматически правила, напр. пълен член. На НВО 7 клас се проверяват и теоретични знания в граматиката, които не влизат в реална употреба в живота, нямат пряка връзка с грамотното писане и затова после успешно се забравят.

# 508
  • София
ДЗИ, в часта български, действително проверява грамотното писане - правопис, пунктуация и пряко свързаните с грамотното писане граматически правила, напр. пълен член. На НВО 7 клас се проверяват и теоретични знания в граматиката, които не влизат в реална употреба в живота, нямат пряка връзка с грамотното писане и затова после успешно се забравят.
Погледни пак ДЗИ-тата. Дори не твърдят, че проверяват подобно нещо. Поне има ясна скала за оценяване, в която пише какво се оценява. А аз твърдя, че с тест съставен по този начин това, което е описано трудно може да се оцени адекватно.

# 509
  • София
Еми въпросите в частта бел са: къде е допусната правописна грешка, къде е допусната пунктуационна грешка, къде е допусната граматическа грешка, правилна форма на думата, текст за редакция на пунктуационни грешки. Какво проверяват?

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 14:45 от sanaka

Общи условия

Активация на акаунт