Кредитна карта, въпроси и отговори

• 4 919
  • 131
  •   1
Отговори
# 60
Аз имам стандартна кк с лимит 2000 лв. Колко пари са това, че да ме е страх? За 5г в единични случаи съм харчила почти до лимита, единия път както споделих беше за диван, след като цяла година обзавеждахме. Така си бях наумила да го платя. Даже не бях питала мъжа ми дали той иска да го плати по друг начин. Като цяло с него заедно разполагаме със семейните финанси и плащаме както дойде. Наличните средства на семейството разглеждаме заедно. Засега сме само с 1 кк. Моята първоначална мотивация и обосновка защо я имам беше следната: имала съм периоди в живота, когато трябваше много тегаво да спестявам и всички сметки със срок на плащане ги плащах в последните дни. Да речем, че имам фактура, която трябва да се плати в срок от един месец. Ако я платя веднага, някой ползва парите ми цял месец, без да е наложително да ги има в този период. Ако това е примерно една енергийна компания и всички хора си плащат в първите дни на фактурата, тази компания би могла да инвестира парите или да ги държи някъде на лихва и така да печели само в рамките на месец. Когато ми излизат плащания към мен в различни дати от месеца си правя сметка кога какво да плащам, да имам пари за това, да бъда в срок и да знам колко свободни пари имам извън тези, за да оперирам по друг начин с тях. И така ми остана като навик. Освен да платя в последния момент, ги плащам и от кк, като така си отсрочвам безплатно с още някакъв период, в който ползвам за нещо друго моите пари. Разбира се, ако нямах постоянен доход, щях по съвсем друг начин да процедирам.

# 61
Ако взема да се гътна, че хич не съм в първа младост, дъщеря ми въобще няма да се сети с моята КК да се занимава.

Започнахме вече да се замисляме, как ще тежим на децата си Simple Smile с днешните си решения. Аз сега го изпитвам, като оправям нещата на починали роднини, на съпругата си роднините и т.н. Дори сключени договори с оператори, трябва да мислим как ще се отразят. Трябва да облекчим максимално от тая гледна точка децата си, не сме вечни.
Имаше един починал, мислейки се за вечен, заедно с кода си за няколко биткойна. Еми какво печелят роднините му, наследниците му? Аз всичко записвам (само че в Google sheets, че си го отварям от различни места), да знае детето ми НЯКОЙ ДЕН (това пак ми е любима фраза за пукване).

Относно КК, аз лично не бих си още усложнявал сметките, наистина може да се спечели, но трябва да се внимава и за тоя похарчен минимум (някъде 6000 лв. за 6 месеца четох, че да е без такса, или за кешбек-а). Пък ако трябва да се и принудя да купувам нещо заради тая такса, не че е кой знае какво ... няма смисъл. Колкото по - малко, толкова по просто. По едно време имахме в над 7 банки с жена ми сметки, карти, и над 30 лв./мес. такси преди 4-5 години. Сега сме ги свели до 3 банки, с 0-ла такси. Без много смятане.
По - добре да имам дори 10000 лв. на 1% в касичка TBI  - 100 лв. на год. Без много сметки. Или 10000 лв. вместо да ги похарча за една година, да са на 1,9% - 190 лв. на год.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 18:17 от Seiko7075

# 62
  • Sofia
Еми какво печелят роднините му, наследниците му?

Човекът приживе може да не е искал никой да го унаследява. Какво странно има? В България завещанията нямат чак такава тежест, та си е намерил решение. Лични работи са това.

# 63
Всеки има свой начин на мислене. Ето този, на Мама2288, на мен винаги ми е бил много странен. Как институциите щели да работят с моите пари и да спечелят. За мен е важно да отмятам разходите по най-бързия начин, за да улесня себе си и да не ги мисля. Не да правя чужди сметки. Давам си парите на банката, да работи с тях, в замяна на лихва. Simple Smile
Кредит съм теглила един единствен път, за инвестиция, която ми се изплати многократно. За покупки винаги съм ползвала лични средства. Включително имоти.
Бях се замислила за КК, покрай темата, обичам да ми връщат пари. Но с проста аритметика се оказа това, което е установил и Сейко. По-добре да си харча контролирано и да си получавам лихва от касичката или от депозити, отколкото да гоня големи разходи заради кешбек.

# 64
Еми какво печелят роднините му, наследниците му?

Човекът приживе може да не е искал никой да го унаследява. Какво странно има? В България завещанията нямат чак такава тежест, та си е намерил решение. Лични работи са това.

Да бе, не е искал. Куртолисал се е в някакво екстремно приключение на екзотичен остров. Все пак е бил Биткойн милионер, дотам му е било писано, мислел е че е вечен.

Бях се замислила за КК, покрай темата, обичам да ми връщат пари. Но с проста аритметика се оказа това, което е установил и Сейко. По-добре да си харча контролирано и да си получавам лихва от касичката или от депозити, отколкото да гоня големи разходи заради кешбек.

То тоя кешбек 0,5% с триста условия и сметки. Я дали я не. Касичката е поне 1%. А аз съм набутал всичко на поне 3,2 - 3,5%. Сега е 3% в TBI но пак е по- добре.  После да следя и кога е безплатно кога не... има такса... И накрая по - скоро се страхувам както казах по - горе, да не се предизвикам да харча излишно за да мина минимума за да взема 30 лв.!! кешбек на 6000 лв. За някои хора той е смешна работа, но на мен половингодишните ми разходи през карта едвам прехвърлят този минимум и е на границата.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 20:32 от Seiko7075

# 65
Аз като си формирах този навик, живеех в чужбина в една съвсем друга обстановка и няколко години разчитах абсолютно само на себе си за всичко. Като имах цел, влагах пари в нещо, дори с цената на вероятно гладуване. Е, там горе явно е имало кой да бди над мен, за да не ми се случи подобно нещо. То и тук бързо успях да пренеса навика, знаейки колко по-заробващи могат да бъдат примерно мобилните оператори от там и как баламосват стари хора, дето примерно недочуват и се притесняват да си кажат, че не разбират какво им предлагат - да им продадат втори и трети абонамент за интернет на максимална скорост и още не знам си колко карти. Никаква жал нямам към монополистите и си плащам сметките в последните дни.

# 66
  • гр.Пловдив
Всеки има свой начин на мислене. Ето този, на Мама2288, на мен винаги ми е бил много странен. Как институциите щели да работят с моите пари и да спечелят. За мен е важно да отмятам разходите по най-бързия начин, за да улесня себе си и да не ги мисля. Не да правя чужди сметки. Давам си парите на банката, да работи с тях, в замяна на лихва. Simple Smile
Кредит съм теглила един единствен път, за инвестиция, която ми се изплати многократно. За покупки винаги съм ползвала лични средства. Включително имоти.

Мхм,и на мен ми е странно доколкото прочетох и запомних,предвид минималистистичните ти харчове и потребности защо ти е да обслужваш 4 сметки в банката,ама ти си знаеш както се казва ...?Thinking

# 67
@Seiko, касичката може да ти носи лихва от 3.2-3.5%, но плащането на сметките, покупките в Кауфланд и всички други разходи, които правиш са само със знак минус, защото не използваш предимствата на КК и кешбека, който предоставят. Има малка разлика Simple Smile

# 68
Разсъждавате в грешна посока според мен.Аз не харча за да гоня кеш бек, тези разходи ще ги направя така или иначе.Никога не изпадам в лихвен период, задължението ми се погасява автоматично, избрала съм тази опция в ПИБ.Плащам си през КК и комуналните разходи,данъците ,всичко.За година като кеш бек почти стигам  максимума от 500 лв.

# 69
Никой от пишещите в темата не харчи, за да гони кешбек. Просто се възползваме от това и разходите ни минават през КК, а не в брой или чрез ДК, например.

# 70
  • В заешката дупка
Не е задължително някой да мисли за кредитната карта ако се случи най-лошото внезапно.  Стига човек да има достатъчно финанси в сметката, към която е вързана картата.  Ако има автоматично плащане на КК на определено число всеки месец, човешка намеса не е нужна - дори като си жив. Всичко може да е напълно автоматизирано. Но условието, разбира се е, пак ще кажа - да имаш стабилни средства и финансова култура, а не да харчиш на ръба или над възможностите си, така че като се случи най-лошото в сметката ти да няма достатъчно средства.

# 71
@Seiko, касичката може да ти носи лихва от 3.2-3.5%, но плащането на сметките, покупките в Кауфланд и всички други разходи, които правиш са само със знак минус, защото не използваш предимствата на КК и кешбека, който предоставят. Има малка разлика Simple Smile

Защото както казах аз съм частен случай. Имам регулярни приходи и разходи. Т.е. и да имам "непредвидени разходи" (харесвам тоя израз, любим на кредитни институции - бърз кредит), не посягам към кредит, да взимам от бъдещите си евентуални приходи - те са ми по - неизвестни, отколкото "непредвидените разходи". И като си следя сега разходите по ДК виждам че съм около минимума.  Аз, а както виждам и Deva бих взел КК заради кешбека, да взема още някой лев. Е да ама ако примерно всеки месец харча по 1000 лв., и още 1000 спестявам, дали ще е в Касичка 1%, депозит 3%, или на 0,5 % обратна лихва кешбек ми е все тая. Просто ще вървя един месец назад. Стар съм вече за тия бакалски сметки. Но както казах, най-вече се натоварвам да не се наложи да се "напъвам" да харча излишно, за да стигна минимума, за да не платя и таксата на КК след 2-рата година например. И ще стигна на положението на споменатите ми колеги по - назад в темата писах, единия всяка година следи коя банка предлага безплатна КК за поне година (но той харчи много повече от минимума и наистина му е изгодно с 300-400 кешбек), а другия ни пита, какво искаме да си купим по - голяма покупка (и после да си му ги дадем кеш разбира се), за да стигне минимума в края на периода, за да си вземе кешбек-а или да не го таксуват като е под минимума.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 05:04 от Seiko7075

# 72
  • София
Аз не знам защо се смесват нещата. Ползвам и си получавам лихви с касичката на ТБИ, депозити - това са спестявания. Ежедневните разходи са успоредни с тях. Това са пари, които така и така ще се похарчат. Ако навиците са всичко да се плаща кеш, наистина е излишна КК. Но ако така или иначе всичко минава през Дебитна карта, със същия успех може да се направи кредитна. 1000лв оборот на месец не е толкова малко - 12000лв на година са това. Да, няма да се вземе колосален кешбек, но е повече от нищо, а не коства никакво усилие да си ползваш КК вместо ДК.
И за пореден път да се повторя - има вариант да надвнасяте лични пари в картата. Така може да не харчите "чужди", а вашите си. Така че аргументът как някой си не бил възпитан и не можел да си представи да е на кредит от банката, е невалиден, защото не е и нужно.

# 73
Темата малко се превърна в надцакване  " За или против кредитните карти". Не мога да разбера защо тези, които твърдо отказват да приемат идеята за КК и тях не ги устройват гореизложените доводи, продължават да убеждават другите, които имат КК как ТЯХ не ги устройва да имат такава. Ами всеки си преценя.  Simple Smile
За мен лично полезна и градивна би била темата, ако се разнищят  условията на различните банки- предимствата и бонусите, които предоставят  в конкретика. Така всеки заинтересован по темата ще може са се информира и да се обмени някакъв опит. Simple Smile
Аз лично до сега не съм се интересувала  от такъв вид " финансов инструмент"  и темата ме провокира да се замисля. Ще посъбера още малко информация . Simple Smile

# 74
То не е баш нормално и тези които виждат полза от имане на КК да настояват пред тези които не и как то всъщност е хубаво... Няма едно за всички. И на мен ми е интересна дискусията, ако и предимно от любопитство в моя случай. За себе си не би ми донесло нещо изгодно да имам КК, съответно и нямам. В някакъв друг момент може и друго да е, та ми е любопитно и се информирам. Всеки си знае кое как му е по-добре но е хубаво да си знае опциите наистина.
Който няма финансова култура, няма липсата на КК да му я докара магически, все ще си няма ако не направи нещо по въпроса. То сякаш често ползване на овърдрафт или аванс от заплатата са нещо различно от КК дето се погасява редовно и не се стига до лихви...

Общи условия

Активация на акаунт