Отговори
# 120
  • Далечният изток
Ако имат брак, може да е лично негово и пак да е семейно по смисъла на закона. Даже може и да е на трето лице. Може и да живеят под наем. Семейно е жилището, където живее семейството. Без значение на кого е.

Семеен кодекс
Допълнителни разпоредби

§ 1. "Семейно жилище" по смисъла на този кодекс е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца.

# 121
развода си е развод. жилището е негово.
тя , ако няма друго жилище, може да живее в неговият апартамент. а ако той няма друго жилище на квартира ли да излезне ?

пп. тя ще остане да живее там ако съда ѝ даде отглеждането на детето и правото да използва неговото жилище.

Невярно твърдение.

Ако нямат брак, никакъв съд не може да постанови майката на детето да остане, да ползва жилището на бащата на детето.

# 122
Цитат
Ако нямат брак, никакъв съд не може да постанови майката на детето да остане, да ползва жилището на бащата на детето

Може, може. Бащата и майката могат доброволно да се договорят майката И детето да останат да живеят в имота, например срещу наем, безвъзмездно ползване или като част от издръжката в натура. Това споразумение може да бъде утвурдено от районния съд - справка чл. 127, ал.1, вр. ал.2, предл. вроро от СК

# 123
  • София
Доброволно да се договорят!
Повечето неща при развод са на доброволна договорка.
Дори да е семейно жилище, съдът да присъди детето на майката и да постанови да остане в семейното жилище, не може да "изгони" бащата от там. Тънки моменти, които научих от горчив опит.
Тъй че, без брак или с брак - всичко е както се договорите.

# 124
  • Далечният изток
То ако ставаше с договорки, нямаше да съществува съд.
Всъщност договаряне се постига много трудно и много, много рядко. Обикновено всеки си държи на претенциите и си чака каквото се произнесе съдът.
Въпросът беше за дело за родителски права, но както винаги всеки си пише нещо негово си, и темата се разводни.

# 125
Цитат
Ако нямат брак, никакъв съд не може да постанови майката на детето да остане, да ползва жилището на бащата на детето

Може, може. Бащата и майката могат доброволно да се договорят майката И детето да останат да живеят в имота, например срещу наем, безвъзмездно ползване или като част от издръжката в натура. Това споразумение може да бъде утвурдено от районния съд - справка чл. 127, ал.1, вр. ал.2, предл. вроро от СК

Метоме,
Не четете или не можете, да четете с разбиране. За това вината не е моя.

Коментарите са по темата, може ли съдът. Визира се, едностранно, против волята на единия.
Доброволното, не е проблем.

Изопачаващи коментари под мой пост като професионалист, намирам за недопустими.
Коментирайте си със здраве, но не ме цитирайте.

Последна редакция: вт, 25 авг 2026, 10:45 от Deborana

# 126
По въпроса за изплащане на издръжка за година назад.Някакъв документ трябва ли да св подпише,като се изплати?

# 127
  • София
Трябва да е по банков път само. Банковият превод май е достатъчен документ.

# 128
Даде ми част от сумата на ръка,аз обаче не съм измамница и не мисля да го мамя.

# 129
  • София
Не се дава на ръка и не трябва да ги приемаш без документ. Или си ги внеси ти лично като пишеш на основание за внасяне "издръжка". Или питай адвоката си!

Общи условия

Активация на акаунт