Европа по времето на Тръмп

• 46 823
  • 977
  •   1
Отговори
# 690
Така е и Договорът за минералите в Украйна.
• Ръководството - 5 души, 3 от тях от САЩ с пълно вето.
• Говорим за всички полезни минерали: петрол, газ, нови и съществуващи находища.
• Цялата територия на Украйна попада в обхвата на споразумението.
• За експлоатацията си могат да се погрижат както правителствени, така и частни
• Всички приходи веднага се преобразуват в чужда валута.
• Средствата се изтеглят в чужбина.
Щом нещо не е направено навреме по вина на Украйна, Украйна трябва да плати допълнително.
• Приносът на САЩ се предоставя преди това помощ от 2022 г.
• Американската страна получава печалба като първа под формата на роялти от Фонда (+4%), а след това - Украйна.
• Споразумението е без срок. Промените са възможни само с разрешение от САЩ.
• Американците получават правото на „първа нощ“ на всички нови инфраструктурни проекти и право на вето върху продажбата на ресурси на трети страни.
• В текста няма гаранции за безопасност.
Браво, наркет. Толкова много, шибани роби.

Източник: Анатолий Шарий

Ако смятате, че Зеленски няма опозиция и върла критика - грешите. Просто много се внимава да не достига медийносто пространство. Кой е Анатолий Шарик, за тези, които не са го чували:
Анатолий Шарий е украинец по произход. Роден е на 20 август 1978 г. в Киев, Украйна. Той е известен като блогър, журналист и политически коментатор, като през годините е е критикувал украинското правителство и е обвинен в проруски възгледи .

Поради политическата си дейност и конфликти с властите в Украйна, Шарий получи убежище в ЕС, а през 2021 г. украинските служби за сигурност (СБУ) го обвиниха в държавна измяна. През 2022 г. той беше задържан в Испания по искане на Украйна, но по-късно беше освободен под гаранция.

Въпреки че е украинец по произход, политическите му позиции и критиките към украинското правителство често са възприемани като проруски, което предизвиква противоречиви реакции както в Украйна, така и в Русия.

# 691
Все пак нека да не представяме мокрите сънища на Тръмп като свършен факт.
Шарий си е проруски пропагандатор, това е известно във всеки руски форум. Да не вземе някой да се заблуди, че е обективен само защото е украинец.

# 692
Шарий си е проруски пропагандатор, това е известно във всеки руски форум. Да не вземе някой да се заблуди, че е обективен само защото е украинец.

Тук за такъв ни го пробутват и ако някой не чете достатъчно, може да вземе да се заблуди. Руска пропаганда, в най-чистия ѝ вид.

# 693
  • София
Докато образование, църква и политици ни са сервилни към Русия, винаги ще има русофили. Борбата срещу тях продължава вече 200 години.

# 694
А, не са само официалните. Всъщност русофилите масово не харесват институциите и не вярват в образованието. По-скоро ситуацията е като алтернативното/крайното дясно, където гласовити хора продават лесносмилаеми отговори. Отговори, според които определени групи са виновни за нещо и ако тези групи изчезнат, това нещо ще се оправи. Доста близки виждания има между двете идеологии.

# 695
Случайния и Сонатата,
Имате ли специфични аргументи, оборващи твърденията ми или трябва да се задоволя с  философстване на тема “ русофил” и “ крайно десен”?

# 696
Путин смята намеренията на САЩ за присъединяване на Гренландия за притеснителни и възнамерява да укрепи военното си присъствие в полярния регион, въпреки че вратите му били широко отворени за диалог.
https://www.politico.com/news/2025/03/27/putin-us-greenland-00255507

Ф мажор, с доста неща съм съгласна за бюрокрацията и спънките в Европа, но няма как да се съглася тези неща да се прокламират в контекста на сегашния конфликт с Щатите и Украйна. Това са си вътрешни проблеми на Европа и не, Тръмп няма да ги оправи, нито пък жертването на Украйна ще ги реши. Досега десетки години война нямаше.

На мен ми е все тази каква вътрешна политика ще провежда Тръмп. Прилича на експеримента на Милграм в Принстън. Интересно ще е дали икономическите лобита ще го вразумят.

Външната политика обаче на триото дебили е изключително опасна, особено за малка страна, бивш съветски сателит.
Изобщо не се знае дали великите сили в един момент няма да решат да ни преразпределят като едно време. Досега всички изхождаха от факта, че Русия ще бъде много изтощена от войната, но сега Тръмп открито говори за сваляне на санкциите срещу тях, правене на бизнес и какви ли не други дивотии.
На обикновения американец му е през оная работа за Украйна, Европа, Гренландия и пр. За него е важно да се разгромят джендърите. Защо някои европейски калинки толкова се възхищават на този малоумен театър, е загадка.
И само не ми излизайте пак с това въоръжаване, защото с война и без война още по време на първия мандат на Тръмп се повдигаше въпросът, че Европа трябва да поеме собствената си защита. Просто сега започват със стъпки на охлюв и леко хаотично заради години наред липсата на визия да правят това, което трябваше да направят отдавна.

# 697
  • София
Не ви харесва как Европа е ръководена? Ами имате си пример - Великобритания. И там ги лъгаха, че не им харесва. А сега съжаляват. Брех, лошата Европа от която всички искат да се махат каква излезе

Любопитен факт: не съм чувал от британец, че съжалява за Брекзит. Ама либералите в България се скъсаха да ми обясняват, че британците съжаляват. На тях ли да вярвам, на вас ли?

# 698
Странна птица, а ти какви ползи виждаш в излизането на България от ЕС?

# 699
  • София
Не ви харесва как Европа е ръководена? Ами имате си пример - Великобритания. И там ги лъгаха, че не им харесва. А сега съжаляват. Брех, лошата Европа от която всички искат да се махат каква излезе

Любопитен факт: не съм чувал от британец, че съжалява за Брекзит. Ама либералите в България се скъсаха да ми обясняват, че британците съжаляват. На тях ли да вярвам, на вас ли?

Зависи какви британци познаваш. Има си значение възраст, образование и социален статус.

# 700
  • Немция
Британците са горе-долу 50 на 50 за Брексит според статистиката, малко повече са съжаляващите за излизането от ЕС.

# 701
Не работи така статистиката. Във всяко запитване има отговор "не знам".  Което значи, че ако малко повече от половината, 55% да кажем, съжаляват, тези които са доволни от него няма да са 45% а по-малко.

# 702
За всички, които смятат, че Европа няма шанс в отбраната, препоръчвам за чуят днешното участие на шефа на Райнметал Армин Папегер в Панорама.

# 703
Дъждец, ще ми посочиш ли къде съм твърдяла че Тръмп трябва да ни оправи проблемите?  Той е може би последния wake up call, който ще получим, за Нти път го пиша.

Проблемите на Европа започнаха с игнорирането на технологичната (не) готовност на разни зелени пенкилери, абсолютно и безхаберното изоставяне на ключови първични  отрасли и безобразното свръх регулиране - все творения на последните ЕК, които никога няма да признаят, че този манш го загубихме с много.

Огромният, гигантски и опустошителен проблем на Европа е деиндустриализацията. Притеснява ме безкрайно повече от Путин, Тръмп и призивите да се запася със сирене за 3 дни. Игнорирането на деиндустриализацията  е опасно и  може да се окаже фатално. Знаеш ли че огромната част от прекурсорите за всички генерици се внася от Китай ? Каква независимост като утре може да се окаже пеницилина кът?

Въоръжението е надграждане върху стабилно и работещо производство . Последното застрашително  намалява с всеки ден, а ЕК упорито отказва да го защити, въпреки молбите на браншовите организации.  Същевременно ЕК се гласи да вземе заем, за неща , които на този етап не сме в състояние да произведем. Ако си купим Х и У  ще станем зависим от доставчика ( най големите оръжейници са САЩ, Китай,  и Русия) за поддръжка, консумативи , обучения, ъпгрейди… и ще сме се лишили от възможността да инвестираме в собствени мощности. Аз ще съм първия поддръжник на Reindustrialize Europe 2030 ( вкл. нужния за това заем) .

Украйна е де факто пожертвана, стратегическите и тактическите грешки от 2020 насам са безброй и продължават.   Залъгването за огромна европейска помощ  намирам за безкраен цинизъм, защото спасява единствено имиджа  на ‘стратези’ като УфЛ, Страмер и Макрон.

https://edition.cnn.com/2025/03/28/europe/analysis-ukraine-europ … tl-cmd/index.html

# 704
Разберете едно просто нещо. Досега Европа не е смятала за нужно да развива определени неща, най-вече заради ролята на Чичо Сам. Сега вече смята, отново по същата причина. Капацитет има.

Украйна не е пожертвана. Всъщност, както се оформят нещата глобално, Украйна остава един от малкото източници на суровини за Европа. Така че дори и защитените западноевропейски държави имат стратегически интерес да не оставят Украйна да бъде разпарчатосана между Русия и САЩ. Те и без това имат достатъчно голяма сфера на влияние в Африка и Латинска Америка. Ако останалите демокрации не се обединят, очаква ни светът на Оруел: Евразия, Истазия, Океания.

Общи условия

Активация на акаунт