Европа по времето на Тръмп

• 46 687
  • 977
  •   1
Отговори
# 795
Неизвестните са дали ще накарат ЕС и Китай да минат на столетните безлихвени облигации. Сега ми хрумва, че това е евентуална причина за дефанзивното отношение на Тръмп към Русия и агресивното към Зеленски/Украйна, за да може Европа да чувства заплаха от Русия и да поддаде заради гаранциите за сигурност. Защото заплахата само от тарифите може да не е достатъчна. Четох, че за Германия износът може да спадне при около 3% от стоките, които са несъществени за американците. При останалите просто ще се повиши цената на вноса, но ще продължат да ги купуват.
Другото е дали тези действия няма да доведат до спад в доверието в американските облигации, пазар и пр.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 00:19 от Дъждец

# 796
САЩ успешно заличават ролята си на световен икономически и военен хегемон и са се запътили към положението на Китай от началото на миналия век. Но светът не търпи вакуум. Освобождават място за ЕС с поддръжници и за Китай. Доларът също не е без алтернатива. Ироничното е, че никой не би могъл да сложи така ефективно край на американската доминация, както го направиха самите те.

Грешал съм, че Германия е изнесла цялото си злато от САЩ. Останали са едни 1200 тона и ХДС обмисля Германия да си ги поиска. Дали ще ги дадат САЩ? При днешната ситуация не е сигурно.

# 797
  • В заешката дупка
За да разберем къде новите американски десни намират проблем, трябва да започнем от ролята на долара като световна резервна валута […]

В тази ситуация се преследват следните цели:
- запазване на долара като световна резервна валута, докато го обезценяваме;

Хем всички уж проблеми (надцененият долар, търговският и бюджетен дефицит…) идват от ролята на щатския долар като световна резервна валута, хем целта е тази роля да се запази. Не, никакво противоречие няма.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 17:38 от ЧеКа

# 798
САЩ не разбират, че ролята на хегемон им е дадена, а не те да са си я взели. Тази роля им е дадена, докато на останалите им е удобно. И останалите не са крепостни на САЩ, които само слушкат и изпълняват. Правят го, докато е изгодно. Вече не е.

# 799
САЩ не разбират, че ролята на хегемон им е дадена, а не те да са си я взели. Тази роля им е дадена, докато на останалите им е удобно. И останалите не са крепостни на САЩ, които само слушкат и изпълняват. Правят го, докато е изгодно. Вече не е.
Когато някой процес продължава десетки години ( и векове даже),хората губят поглед за началото. Ролята на САЩ на световен хегемон не е "дадена",(това е абсурдно!),а те сами си я извоюваха като се съюзиха със Сталин и смазаха нацистка Германия,(и Източна Европа),а после и Япония.

# 800
Нещата отдавна не са, както "в началото".Например на Арабския полуостров вече не им е удобно да са американски протекторат и спряха да бъдат. Същото се случва с Канада, Мексико, Австралия и ЕС.

# 801
Нещата отдавна не са, както "в началото".Например на Арабския полуостров вече не им е удобно да са американски протекторат и спряха да бъдат. Същото се случва с Канада, Мексико, Австралия и ЕС.
Значи да чакаме Ирак отново да нападне Кувейт...

# 802
От времето когато ни продаваха газ и нефт на половин цена ли? Когато европейските фирми отваряха заводи в Русия и произвеждаха колкото могат за руския пазар? Или когато руснаците си оставяха парите по европейските курорти, луксозни бутици и купуваха замъци на килограм?
От тия времена ли Русия не харесва Европа и се мъчи да я дестабилизира?
Е сега когато Русия е изолирана вижда се, че Европа цъфти и върже, по-богата и единна от всякога!

И защо зарязаха това добруване за да водят войни?

# 803
Просто добруването винаги е било с цел подготовка за войните.

# 804
Според мен тези планове са преекспонирани и демонизирани!
Прекалено "Ако" има в тях и прекалено много проектиране на чужди реакции. Ние като европейци се мислим за центъра на света и че всички от нас се интересуват, да ни спечелят, да нни манипулират, да .... Ако сте живели и месец в Азия ще разберете, че нищо централно и кой знае колко специално няма в Европа. Има далеч по-големи, желани и богати пазари и много по-богати и влиятелни хора. Просто ние сме си тук!

# 805
От времето когато ни продаваха газ и нефт на половин цена ли? Когато европейските фирми отваряха заводи в Русия и произвеждаха колкото могат за руския пазар? Или когато руснаците си оставяха парите по европейските курорти, луксозни бутици и купуваха замъци на килограм?
От тия времена ли Русия не харесва Европа и се мъчи да я дестабилизира?
Е сега когато Русия е изолирана вижда се, че Европа цъфти и върже, по-богата и единна от всякога!

И защо зарязаха това добруване за да водят войни?
Всички удобно забравяте процесите в Украйна от 2008 насам. Няма как да ми застанеш на входната врата с пистолет, пък аз да ти подавам хляб и сол през прага.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 10:16 от dariVale

# 806
Всякакви идеи как някаква малка държава е имала намерение да напада Русия, са смехотворни.

Заради тарифите на Тръмп, Австрия е престанала да блокира ратифицирането на договора за търговия с Меркосур.
https://brusselsmorning.com/austria-shifts-stance-on-mercosur-de … us-tariffs/70890/

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 01:26 от Petrof

# 807
Всички удобно забравяте процесите в Украйна от 2008 насам. Няма как да ми застанеш на входната врата с пистолет, пък аз да ти подавам хляб и сол през прага.

Дааа, но има и друга гледна точка. Имам си аз един по-слаб съсед и когато ми кефне му хвърлям по един бой и ми е драго на душата. Обаче един ден гледам как този съсед си е купил пистолет за да не мога вече да го бия. Ми това дълбоко ме засяга, защото ми нарушава правото да го бия. Това си е жива агресия от негова страна...

Та не мислиш ли, че тази аналогия е по-вярната?

Иначе баш същото си е и тезата на Тръмп, че ЕС е създаден за да прецака Америка. Преди ЕС САЩ са преговаряли от позиция на абсолютна сила с всяка отделна европейска държава и са си налагали позицията. И изведнъж се ражда ЕС и вече САЩ имат равностоен партньор. Ми това си е живо прецакване, вече не могат те да цакат отделните малки държави и не им харесва...

И в двата случая булито намира за агресия желанието на тормозения да се защити.

# 808
САЩ винаги са смятали, че Еврора е една държава. Те и повечето американци и хабер си нямат, че сме отделни, самостоятелни държави. Не мисля, че укропняването би в Европейски съюз промени кой знае колко нещо за тях и политиката им за източване на ресурсите ни. За пример златната мина в България, каквото ще стане и с ресурсите на Украйна сега. Може би интересите на страни като Германия, Франция, Италия да се отстояват по-добре в съюз, но за нас малките, които сме приети, за да сме им гранична линия и да им вършим черната работа не виждам по-какъв начин са защитени интересите ни спрямо САЩ. Ние дори не сме и интересен пазар, защото сме бедни за американски стоки. Пробваха ни с газа - не се получи особено.
В тази тема много се говори за руската намеса и политическо влияние къде ли не, но защо не се коментира американската намеса и влияние? А пък сме явен пример как едни американски протежета разпердушиниха всичко, което можаха и заграбиха за има няма няколко години ...  За всичко се тича да се иска напътствия и разрешение от Дружинната! Правителство не можем да изберем без те да одобрят ...

# 809
Досега американското влияние беше ОК. Откакто обаче то стана по поръчка на руското, по-голямата част от Европа прави опити да се еманципира и ще успее. Няма как да стане да една седмица.

Общи условия

Активация на акаунт