Донорски яйцеклетки - група на мами, които са заченали и родили с ДЯ - 2

• 27 037
  • 369
  •   2
Отговори
# 165
  • Be realistic - plan for a miracle.
За анонимността е даже по-добре, но никак не ми харесва, че изследванията на донорките никак не са много... или дори не се правят/споделят такива.

# 166
Права сте, това беше причината да се откажа след първия опит от свежите Я и да премина към замразените Я. Видях, че липсва информация и премълчаването много ме разколеба. За себе си прецених, че поне с вносните от ЕС ще имам някаква що годе реална информация и история.

За анонимността е даже по-добре, но никак не ми харесва, че изследванията на донорките никак не са много... или дори не се правят/споделят такива.

# 167
След всичките материали които изгледах за Украйнските и Испандси банки на POLITICO и The Conversation Weekly въобще не вярвам на тези описания и т.н  и изследвания.  Запознах се със законите им. Освен кариотипиране имат само кистична фиброза и Муковисцидоза.

Права сте, това беше причината да се откажа след първия опит от свежите Я и да премина към замразените Я. Видях, че липсва информация и премълчаването много ме разколеба. За себе си прецених, че поне с вносните от ЕС ще имам някаква що годе реална информация и история.

# 168
  • София
В Украина са много подробни, 420 гена. С Ion AmpliSeq.

# 169
Съвсем друго казват и пишат че е само по желание и ако заплатиш допълнително.
Същото прегледайте това което пуснах като разследване.
В Украина са много подробни, 420 гена. С Ion AmpliSeq.

# 170
Самата аз не съм се тествала, нито мъжа ми. Това, което ме интересуваше е тествано. Толкова идеални донори едва ли се намират лесно, а и подозирам че цените на Я ще са огромни

# 171
Това е за двете в Украйна
Ovoria Egg Bank (част от Medicover Group)
Локация: Лвов, Украйна
Международна доставка на замразени яйцеклетки
Подробен скрининг на донорите, включително кариотип, тестове за кистична фиброза (CFTR), синдром на чупливата Х хромозома (Fragile X) и спинална мускулна атрофия (SMA)
Възможност за предоставяне на оригинални документи с резултатите от тестовете при поискване
Гаранция за качество и контрол на броя семейства, за които се използват яйцеклетки от един донор

BioTexCom
Локация: Киев, Украйна
Предлага замразени яйцеклетки с възможност за международна доставка
Донорите преминават основни медицински и генетични изследвания
Възможност за допълнителен генетичен скрининг по заявка
П.п Цената му е огромна на теста

# 172
Айде, задействаха се платените фейтъри

Подробен скрининг на донорите, включително кариотип, тестове за кистична фиброза (CFTR), синдром на чупливата Х хромозома (Fragile X) и спинална мускулна атрофия (SMA)
Възможност за предоставяне на оригинални документи с резултатите от тестовете при поискване
Гаранция за качество и контрол на броя семейства, за които се използват яйцеклетки от един донор

BioTexCom

# 173
  • София
Нямам представа за отделната цена на теста, аз платих пълен максимален пакет, който включва пълен генетичен скрининг на ММ и на всички донорки, които изберем. Моето мнение е, че по-добре да се плати предварително на генетичен скрининг, отколкото да имаме изненади после.

От пълната анонимност имам страх, имала съм такива "невероятни" колежки, и ментално, и визуално, че ако някоя от тях се окаже донорка, детето после цял живот няма да ми го прости.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 22:37 от Sharky*

# 174
Не съм
Препращам отговорите на банките за замразени яйцеклетки
Айде, задействаха се платените фейтъри

BioTexCom

# 175
Да, в Надежда. Поисках си я от информация. Предадоха ми я в запечатан плик.
Здравейте Електра, тази информация от Надежда ли я получихте? По какъв начин я изискахте?

По принцип в България донорството е анонимно по закон. Няма как да показват снимки и по каталог да се избира донор.
Иначе, в Наредбата са изброени изследвания, които се правят при донорство, но повечето са препоръчителни. Т.е. клиниките решават за какво да ги изследват.
Скрит текст:

Наредба № Н-2 от 12 юли 2023 г. за дейности по асистирана репродукция

Чл. 13. (1) Вземането на яйцеклетки от донор в случаите по чл. 12 може да се извърши, ако са изпълнени следните условия:

1. донорът е на възраст над 18 години и не е поставен под запрещение; допустимата възраст, до която могат да се даряват яйцеклетки се определя по преценка на лекаря, извършващ оценката на донора, при отчитане на индивидуалните показатели на фертилността, като е препоръчително възрастта на донора да не надхвърля 38 години, както при родствено, така и при неродствено даряване, а когато донорът е на 38 и повече години, задължително се извършва предимплантационен генетичен тест за анеуплоидии (ПГТ-А) на ембрионите;

(2) Донорът на яйцеклетки се подбира въз основа на:

1. оценка на възрастта, здравословното състояние и медицинската история чрез попълване на въпросник и интервю (снемане на анамнеза) от лекуващия лекар; оценката включва факторите, които имат отношение и спомагат за идентифициране и скрининг на лица, които чрез даряване могат да представляват медицински риск за други лица или за самите себе си;

2. до 30 дни преди вземането извършено микробиологично изследване на влагалищен и цервикален секрет на донора; при позитивен резултат донорът се санира до излекуването;

3. до 3 месеца преди процедурата по даряване тестуване с негативен резултат от серумна или плазмена проба за:

а) HIV (Anti-HIV-1, 2);

б) хепатит B (HBsAg и Anti-HBc);

в) хепатит С (Anti-NCV-Ab);

г) сифилис; при позитивен неспецифичен тест за сифилис се изисква специфичен тест; ако неспецифичният е позитивен, но специфичният е негативен, пациентът се третира като негативен.

(3) Задължително изследване за наличие на антитела срещу HTLV-I се извършва на донорите, които живеят в региони с висока болестност или произхождат от такива региони.

(4) Задължително изследване за наличие на антитела срещу HTLV-I се извършва на донорите, чиито сексуални партньори или чиито родители произхождат от такива региони.

(5) Допълнителни изследвания за малария, CMV, RhD, Trypanosoma cruzi се извършват при анамнеза за пътувания в чужбина или наличие на други рискови фактори за тези заболявания.

(6) На донор при нероднинско даряване на яйцеклетки се препоръчва извършване на генетичен скрининг за заболявания, подбрани въз основа на популационната честота, тежестта на клиничната картина, възможностите за ефективно лечение и етническия произход на донора. Генетичният скрининг се извършва след писмено информирано съгласие на донора. На реципиентите се предоставя пълна информация за рисковете от предаване на генетични заболявания и за мерките за намаляване на риска от тях:

1. скрининг за носителство на мутации за автозомно-рецесивни заболявания: препоръчва се донорите да бъдат изследвани най-малко за носителство на мутации в HBB гена за бета-таласемия, SMN1 гена за спинална мускулна атрофия и CFTR гена за муковисцидоза; при еврейски произход допълнително се препоръчва скрининг за болестта на Тей-Сакс, болест на Канаван, фамилна дисаутономия, муколипидоза IV, болест на Ниман Пик А, анемия на Фанкони тип С, синдром на Блум, болест на Гоше тип 1 и при установено носителство на две копия на SMN1 – допълнителен анализ за c.*3+80T>G, а при афро/афро-карибски произход – скрининг за сърповидно-клетъчна анемия; донори, носители на мутации, могат да бъдат одобрени само след генетичен анализ и медико-генетична консултация на реципиента; при отказ от генетичен анализ реципиентът подписва декларация за отказ, която включва, че е информиран за съществуващ риск от 1% – 2% за раждане на дете с някое от по-честите моногенни рецесивни заболявания;

2. скрининг на носителство за Х-свързано заболяване: препоръчително е донорите на яйцеклетки да бъдат тествани за носителство на чуплива Х хромозома, като жените с премутация не са подходящи за донори на генетичен материал;

3. кариотипиране: препоръчително е донорите да бъдат тествани за хромозомни аномалии, независимо че балансираните хромозомни преустройства са редки (1 на 500 индивида); балансираните хромозомни преустройства не засягат здравето на носителя и могат да бъдат пропуснати при стандартно проучване на медицинската история. Носители на хромозомна аномалия, свързана с риск за образуване на небалансирани гамети, периимплантационни загуби, спонтанни аборти и раждане на деца с хромозомни болести, не са подходящи за донори;

4. рутинен скрининг на донорите за наследствени заболявания с късно начало (предразположение към злокачествени заболявания, болест на Хънтингтън и др.) може да се проведе при налични индикации според международните препоръки за тестване за този тип заболявания и задължително след медико-генетична консултация и писмено информирано съгласие от донора или при изискване от реципиента поради фамилна или лична анамнеза за заболяване, което се асоциира с висока пенетрантност и липса на възможности за ефективна профилактика и лечение, задължително след медико-генетична консултация и писмено информирано съгласие от донора.

(7) Изследванията по ал. 2, т. 3 се извършват в лаборатории, които участват в система за външна оценка на качеството и използват тестове (китове), валидирани в ЕС, в серум и/или плазма. Изключение се допуска за специфични тестове, предназначени за ползване върху телесни течности и секрети, различни от серум и/или плазма.

(Sunglasses Повторни кръвни проби за трансмисивни заболявания се вземат по време на (в деня на даряването или на следващия ден), така че резултатите да са налице преди извършване на поставянето на яйцеклетките или зиготите в реципиента.

(9) Препоръчва се пробите, взети по време на даряването, да се изследват чрез NAT за HIV 1/2, HBV, HCV и сифилис.

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 16:04 от Elektra.13

# 176
Здравейте, след биохимична с ДЯ съм. Имам повишени НК клетки и хетерозиготност по PAI-1 4G/5G, поради което бях на терапия вливка интралипид, преднизолон 2х1 и натаспин. Въпреки терапията и оценка 4ВВ на ембриона, резултатът е отрицателен. Имаме замразен ембрион 3ВВ и се чудим какво може да се направи още при следващ трансфер за положително развитие (не е правен ПИД на ембриона) както и дали да се изчака един или няколко цикъла до следващия трансфер. Приемам всякакви насоки....

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 21:28 от Tanq79

# 177
Таня, аз до колкото зная пид на замразен не може да се прави. То дето се казва не е гарантирано, че ще оцелее размразяването... Предполагам си правила хистероскопия да се огледа добре вътрешно матката за полипи, аденомиоза или друг проблем, който може да възпрепятства "закачането" на ембриончето и понататъшното му развитие

# 178
Здравейте имаме 1 неуспешен опит с донорска яйцеклетка.Опита беше в КИРМ Плевен, яйцеклетката най-големият пакет от Ovobank.Чудим се дали да платим за нов опит,според лекаря от 1 опит  ставало рядко.От 8 яйцеклетки 5 бяха добре,в крайна сметка още 2-3 не ставаха след оплождане и накрая 2 върнаха и нищо.Чудим се имали смисъл пак да пробваме и дали да е пак в Плевен.

# 179
nevenna, съчувствам ти и те прегръщам. И ние имахме 8 ДЯ (украински от Биотекс) .2 бластоцита върнаха на първи трансфер - биохимична, третия се разви бавно - замразихме го, оцеля размразяване, но не се имплантира. Бяхме в Тутракан. Правили ли сте изследвания за тромбофилия , НК клетки ?

Общи условия

Активация на акаунт