ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 24 227
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
И на нашата главата е като издължена. Даже май вече започна да се оправя. След ТФЕ-то не съм се притеснявала за главата без значение от формата  Grinning
И да, в раницата ни е най-добрият сън. Препоръчвам раница Hug

# 46
Да, за сплескана глава препоръчват възможно най-много по корем. Трябва да се закрепят добре вратните мускули и също да се насърчава да се спи на другата страна. Раниците са хубави за това.

Малкият от лежене на една страна беше така, не се виждаше много, но ни предупредиха и вече сме оправили почти положението.

# 47
  • София
Аз давам по една капка вит. Д по предписание на педиатърката. Обаче от няколко дни виждам, че главата му се е сплескала отзад и съвсем леко от едната страна. Спи основно по гръб, но върти главата и на двете страни /докато спинка/.
Кратунката му е станала пипонеста, все едно се е издължила нагоре, а беше с толкова идеална форма 😩 
Опитвам да го слагам да спи настрани, подпирам му гръбчето, но няма файда - той си се обръща.
Вземи си 3D възглавница за целта. Моят още има да се оправя,  но от както лежи на нея много се подобри. А ако трябва подпъхни нещо под страната, на която не искаш да се върти да се повдига. (Това по предписание на невролог и ортопед)

# 48
Той прекарва доста време по корем и в ръцете ми. А днес за първи път разбра, че може, когато е по корем да легне с главичката на една страна и да диша 😄 до сега само забиваше носа надолу. Толкова му хареса, че даже заспа така. Беше ми много притеснено и през 5 Мин го проверявах дали диша и дали е добре. Но си му беше ок и си поспа 30 Мин по корем. Не знам дали не е малък още да го оставям така.
Имаме 3 Д възглавница, но той успява да "слезе" от нея, докато спи.
Иначе мускулите му са доста заякнали, много стабилно държи главата.

# 49
Бебето не бива да спи по корем само, само ако е постоянно под наблюдение

# 50
Благодаря ви, момичета, за съдействието днес. Крушите дадоха резултат, макар и не обилен, но определено беше от тях. Щяхме да правим клизма, купихме препоръчаните клизмички и чакат в готовност. Много се радваме, че не се наложи. Ще следим дали ще потръгнат нещата.

# 51
Нашата е родена октомври в 9-ти месец и понякога още си стяга ръчичките при гимнастика Даже и крачетата не отпуска понякога,но това не ме притеснява.Да се похваля днес за първи път ѝ дадох пюре от морков и беше много забавна как се опитва да свикне на начина по който приема храната и да я преглъща.Започвам захранването аз вече.Надявам се да се справя само ако някой знае някакъв ред в който да давам зеленчуците че съм благодарна да ми каже че в интернет все различно пише

Препоръчано ми е от гастроентеролог и педиатър. Още не съм започнала със захранването, но ще е по този начин.
Започва се със зеленчуково пюре. Препоръчано ми е тиква, тиквичка или пащърнак, защото бебо ака на 2/3 дни веднъж, но без да изпитва болка или дискомфорт.
Вкарването на нова храна да е около 3/4 дни. След като въведа даден зеленчук- например тиква, на 5тия ден да дам тиква + 2/3 лъжички например морков. По този начин тиквата е храна, която вече е въведена (т.е стара храна), а моркова е нова храна. След още 3/4 дни моркова става основна съставка в пюрето ( т.е вече то става стара храна) и добавям 2/3 лъжички от нов зеленчук. Така по-бързо ще се вкара всяка храна и лесно ще се разбере, ако прояви нежелана реакция. Комбинацията да е запичащ и разхлабващ зеленчук.
Колко е правилно да се захранва по този начин не мога да кажа, защото ми е първо дете. Но ми е препоръчано да е по този начин от лекари и ще се доверя. С риск от това да има мами които не одобряват, препоръчаха и при изцяло заместено хранене да давам и по 5/10мл вода.

# 52
Gerimal, никой няма да те нападне за водата. Когато на бебето се дава твърда храна, вече е време и да се предлага вода. Няма даже нужда да се чака заместено хранене - така или иначе хранене се замества чак след годинка и преди това кърмата или АМ са основната храна, а другите храни са за опознаване

# 53
Той прекарва доста време по корем и в ръцете ми. А днес за първи път разбра, че може, когато е по корем да легне с главичката на една страна и да диша 😄 до сега само забиваше носа надолу. Толкова му хареса, че даже заспа така. Беше ми много притеснено и през 5 Мин го проверявах дали диша и дали е добре. Но си му беше ок и си поспа 30 Мин по корем. Не знам дали не е малък още да го оставям така.
Имаме 3 Д възглавница, но той успява да "слезе" от нея, докато спи.
Иначе мускулите му са доста заякнали, много стабилно държи главата.
И моето сутрин задължително е слязло от възглавницата, макар че се опитах дори да я сложа на малко по-ниско от гнездото, но за почти около месец от използването й сякаш има някакъв минимален ефект или поне на мен ми се иска да е така. Настрани категорично не желае да легне, макар че като новороден винаги спеше странично и никога по гръб. Опитах да го сложа и в старата му вече възглавница против обръщане, но не става - изпада в истерия. По-добре с неравности по кратунката отколкото да плаче.

# 54
така или иначе хранене се замества чак след годинка и преди това кърмата или АМ са основната храна, а другите храни са за опознаване
Аз знам друго и ще се водя по това - хранене се замества към месец след началото на захранването. Ако се започне на 6 месеца, в края на шестия месец се замества хранене. Към 7-8 месец се заместват още две. Бебето има 3 основни хранения на 9-10 месеца и млякото е допълнение сутрин или вечер преди сън, и между храненията евентуално.

Абсурд да го захраня на 5-6 месеца и чак половин година по-късно най-накрая да заместя едва едно хранене. Това е много дълъг период и няма смисъл да се чака толкова.
Честно казано, като се замисля, не познавам никого, чието дете на 9 месеца да не е имало 3 заместени хранения с пюрета. Детето на най-добрата ми приятелка на една година вече ядеше пълнени чушки, свидетел съм.

# 55
  • София
Благодаря за темата,  чета ви редовно,  но не успявам да пиша често.

Хубаво е да знаеш че има и други като теб и нещата не се случват така единствено във твоето семейство 🙂

ММ ходи в офиса тези седмици и ние с бебо се гледаме сами през деня. ММ се включва сутринта преди работа и вечер като се прибере. Тогава аз да мога да се изкъпя или да си взема дъх. Само Цеденето е тегоба, да имам 20-30 мин без да ми църка бебето,  все дебна да спи и аз бързо да се изцедя.

Тези дни нашият като заспива иска да го гушкаме, а иначе си заспиваше сам в леглото. Добре,  ама вече си тежи, почти 5кг. И ръцете ми се измарят и гърба и кръста ми се схващат. Та днес реших в количката да го сложа и  както яде с малко полюшване заспа. Поръчала съм раница и  я чакам другата седмица.  Ергобейби омни брииз.

Цеденето така ме измаря, имам нужда от постоянна мотивация и окуражаване, да издържа до 6тия месец,  когато като започнем със захранване мисля да спра и  да остане на АМ. Сега е на 3м коригирана възраст,  значи още 3 месеца.

Свикнах с малкото сън. Имам по 4-5 часа разпокъсани нощем. Денем някой път дремвам да още час с бебето.

Аз бях качила близо 25кг с бременността, свалих ги. Сега само имам коремче малко,  не че преди не съм имала 🤭 Правя разходки с количката всеки ден,  стига да няма мъгла,  дъжд/сняг. Дори на студа излизахме. Навъртам около 5-6000 крачки, не е много,  но е редовно.

Храня се горе долу добре.  Понякога през деня минавам с ябълка, домашен мъфин или нещо подобно. Гледам да ям яйца,  авокадо,  риба,  млечни, месо и плодове,  за да поддържам качество на кърмата. Ама бебето не винаги ме оставя да ям на обяд и се случва да обядвам в 16ч. Пия по много вода.

Косата ми пада,  но не много, като преди бременността. Пия витамини Pregnacare за кърмачки и Лактеса за кърмата. Кожата ми беше много зле по едно време,  едни дребни пъпчици ми избиха,  но вече ги няма. Ползвам козметика на  Нивеа. И ноктите ми се позакрепиха. Цикъл имам,  след като минаха лохиите, за по 4-5 дена, спокойно, само  интервалът между тях е 35-40 дена, а преди ми беше на 26-28 дена. Абе с е думи- добре съм.

За бебето ползвам Бепантен и олио на Бочко,  за къпане ни бяха подарили на Микса ...  къпя бебето във ваничка през ден, иначе сме на мивката,  което става все по трудно предвид размерите му вече- ~5кг и  58см. Във ваничката без много киснене, че има лепенка заради пъпната херния. След баня му правя масаж и раздвижвам ръчички и крачета,  като част от подготовката за сън.

От скоро бебето почна да ака по-рядко,  по 2 пъти на ден,  иначе беше почти със всяко хранене. 🙂

През деня държа радиото пуснато за да слушаме музика или да се чува говор. Чета му книжки,  разхожгледаме се, гледаме едни гумени бебешки книжки от моето детство със животни,  черно бели карти, правя гимнастика с него за ръчички и краченца, играем с едно мече, което шумка и му харесва, говорим си,  по-скоро аз му казвам че е здрав, умен, прекрасен,
шампион, и че го обичам,  слагам го на активната гимнастика и вече почна да хваща висулките 🙂  нещо им гука, фъчка се, много е сладък.

Е, това от нас.

# 56
Браво, Skady, крушите са си свършили работата  Simple Smile 🥳

# 57
Мами, здравейте! Чета ви редовно! Аз имам един въпрос. Днес с бебо бяхме на ваксина и го премериха 8,300кг 71 см, което много ме притеснява. На 4 месеца и 9 дена е. Какво ще кажете вие , какво да правя? От две седмици е нещо страшно, преди си лягаше към 22:00 и ставаше чак в 5:30-6:00, но от две седмици се буди през 3 часа да яде и като му дам все едно не е ял с дни. Много се притеснявам дали е нормално. Докторката каза, че понеже се е родил 4050грама да не се притеснявам, но баткото на тази възраст беше 6кг, а се роди 3600г.

# 58
Мама мишка, ако идеята на радиото е бебето да се учи на език от него - бебетата учат език единствено чрез директна комуникация с тях. Радиото за фон по-скоро се възприема като шум.

https://www.kidecology.com/tv-for-baby.html

Тази статия е за телевизия като фон, но същото се отнася и за радиото.

За захранване аз си свалих приложението solid starts. Имат безплатна база данни за всяка храна кога е подходяща да се даде на бебето и под каква форма спрямо възрастта му.

# 59
На нас за сплесканата главичка отзад ни казаха да отидем на неврохирург понеже е недоносена и... естествено повече внимание обръщат...
Неврохирургът каза че това е позиционна плагиоцефалия и се оправя като детето спи на ортопедична възглавничка с дупка в средата и настрани.
Моята бебка от неонатология спи по гръб и колкото и пътя да я оставя настрани след четири часа максимум се обръща по гръб. А през нощта не мога да я оставям настрани, защото като се обърне по гръб е извън ортопедичната възглавница. И съответно няма смисъл. Предпочитам да си я оставя по гръв на ортопедичната възглавничка и да си я заваря в същото положение сутринта. През деня заспива по гръб и като заспи я обръщам настрани. Но дремките са по максимум час, така че четири часа за целия светъл ден през останалото време е по корем или на една люлка, на която облегалката е повдигната и тя си вдига главата, тоест не се допира и няма тежест, за да се сплесква още повече.
Много благодаря за споделеното относно гимнастиката и стягането на ръчичките и краченцата на бебетата ви. Определено си мислих, че е нормално, не се притеснявах, но сега като прочетох, че и други са така ми олекна още повече.
Някой беше попитал каква гимнастика се прави на бебетата. Отговарям: гимнастиката и масажа са много важни за двигателното развитие на бебетата и се правят от ден първи. Вдигат се ръчичките нагоре, надолу, протягат се настрани, прави се масаж в горната част на дланите, за да може да си разтворят пръстите, същото се прави и в горната част на стъпалата, за да си разтворят пръстчетата на крачетата. Естествено нашия случай с недоносеността прави така че всички да ни задължават всеки ден да правим масаж и гимнастика, при доносените бебета дори да не правят масаж и гимнастика предполагам че няма да се изгуби нищо, но ако се чудите по цял ден какво да правите с бебетата това е изключително полезно за тях.
15 минути ми казаха по два пъти на ден да правя масаж на краченцата и ръчичките. Ние докато я мачкам си пеем песнички, разказваме си приказки, баща и нещо и говори.. и 15 минути минават само с едно мигване... Дори в един момент ми стана и на мен приятно.
Благодарение на това че правех упражнения за обръщане, масажите, гимнастиката..тя вече е стабилна дори когато седи на 90° за пет минутки и не клюмва надолу. Също така е много важно къпането всяка вечер защото бебетата се отпускат във водата.. или би трябвало да се отпускат.. моята бебка още стои със свити юмручета във ваната, но много рита с крачетата.
Относно използването на бял шум-аз използвам стар телефон докато бебка заспи или включвам различни мелодии от бебефона. Това е нещо като ритуал за сън при нас.
Четох много за регресията. Важно е сега да се изгради начин на заспиване на бебетата. Но преди начина на заспиване е важно да има режим на спане относно времетраенето на съня пред деня и през нощта.
Аз смея да твърдя че хванах цаката. И всеки ден заспива 18:30 и се събужда сутринта в 7:00. Естествено хайде давам да яде докато спи в легнало положение. И така тя има три хранения в заспало състояние. Естествено отваря си очите, пробужда се, не е като да спи съвсем, но заспива веднага след като спре да яде.
Аз не мога да я гушна и да спи по корем пред деня върху мен, защото още от изписването от болницата тя обича да спи в леглото и ако е гушната започва да се опъва и нервничи. Успокоявам я докато си лежи в леглото с галене по лицето, песни и т.н.
Но като цяло е спокойно бебе и не мога да дам други опции, защото не съм пробвала много неща, нямам причина.
Изключително много се учудвам на това че в тази група се обсъжда захранване. В добрия смисъл. Аз изобщо не съм вманиачена в това кой зеленчук ще давам първо. Ние започваме другата седмица.
Слушайте интуицията си. Всеки ще ви каже различно. Питах няколко доктори относно това и всеки каза нещо различно.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт