ОКТОМВРИЙСКИ бебчета 2024 Тема 4

• 24 253
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Шишарче, благодаря за съвета с клизмите! Купила съм 3 дозички мелилакс и ги пазя за краен случай.
Иначе и моето бебче се стряска- плака, защото баща му кихна веднъж по- силно, плаче ако непознати се приближат прекалено много да го видят в количката, плаче от тигана, когато се готви в него, от прахосмукачка, блендер.
Вчера го гледам на бебефона- отвори рязко очи и изведнъж нададе най- силния боен вик и як рев. За 10те секунди, които ми отне да стигна до него вече имаше кладенче със сълзички- предполагаме, че е сънувал нещо и явно въображението му вече се развива.

# 121
Още не се обръща сама. Според мен просто не иска. Като ѝ помогна веднъж, ѝ стане интересни и сама се опитва да повтори. Оставя я на страна и тя веднага иска да се завърти по корем. Обаче ако цял ден не съм ѝ помагала, сякаш забравя и не прави дори опити да се върти. А реално може от гръб по корем. От корем по гръб никога не се е въртяла сама и затова седя до нея неотлъчно при първите знаци за умора да в обърна аз. Сама няма да успее, дори като се измори.

И ние сме 1:1 с обръщането, просто ще му дойде времето и ще прояви повече интерес. До 6 месеца мисля, че е нормално.

Радвам се, че се включи да споделиш при вас как са нещата. За стряскането и плача - брат ми като бебе е плачел истерично, ако някой чужд (освен майка ми) надникне в количката му и нещо го заговори. Период е и ще мине според мен, предупреждавай хората. 

За смученето на пръста - всички си ги смучат, но помисли дали не искаш да предложиш биберон за заспиване вместо пръстите. По-натам по-лесно се отказва от навика да смучат пръсти.

# 122
Ние предлагаме биберон с охота, и то само от любимата марка, но нашата след малко го плюе и си засуква пак пръста. Приемам и други идеи. На 4 месеца е малка да мажа пръста с каквото и да било. Засега онова пиле замества палеца, но до един момент. Ако е без пилето, си знае - пръста.

# 123
Шишарче, аз бях споделяла много идентична ситуация. Точно преди месец (когато момчето ми беше на 4 месеца и половина), при среща със своята баба и леля, той така истерично реагира, с писъци и силен рев, както никога досега не го бях чувала. Беше много трудно да се успокои, плачеше с викове и не искаше да отвори очи. Педиатърката ни беше предупредила, че около 4-тия месец вече ще разпознава познати от непознати лица. Месец по-късно отново бяхме ние на гости на баба му и леля му - да, гледаше ги с малко недоверие, но нищо общо с предния път. Отпусна се бързо и позволяваше даже да го гушкат и да им се усмихва. Така че е период, ще мине! Simple Smile

# 124
Споделям Ви чата с проведената онлайн консултация с гастроентеролог за нашето запечено бебе, ако на някоя мама й бъде полезно:
"Здравейте, изхожданията които са сиво зеленикави са по-кашави от съвсем жълтеникавото, което е значително гъсто за тази възраст. Очевидно кърмата подобряваше изхожданията и ако не се справите с допълнителни методи като прием а чай за запек блевита вместо вода, масажи и евентуално да добавите и 4-5 х 10 капки санколик защото има глицерин, да слагате малко повече бульон и мазнина- зехтин, масло, рапично олио - в пюрето неща които  могат да подпомогнат изхожданията, може да се наложи да го смените.
За сега пробвайте тези препоръки."

И още малко относно формулата:

Млека за затруднена дефекация са блемил АЕ и новалак ИТ.
С мазнина по типа на рапично и зехтин може да давате веднага.

# 125
Здравейте, момичета! Честит празник! ❤
Пиша ви доста притеснена поради две причини.
1. От няколко дена, понякога се случва, когато сложа бебето на гърда и то да плаче, суче, плаче, пак суче и така, изчетох доста причини на които може да се дължи това, но все пак да попитам и вас- на някоя мама дали и ѝ се случвало и как се е справила с това?

2. Ходихме на ортопед и ще Ви приложа снимка на това, което написа, дано успеете да разчетете, защото аз почти не успях. Също ще се радвам да чуя съвет от някоя мама, ако и на нея са ѝ казали същото, как е действала и като цяло дали е страшно това.

# 126
Кинезитерапия в дома. Контрола след 1 месец. Няма клинични и ехографски данни за LCC (вродена луксация на ТБС). Нормални за възрастта тазобедрени стави. Липсват данни за рахит.
С две думи - детето си е добре и няма нищо “страшно”, просто човекът ти е дал препоръка за гимнастика/упражнения - това което ежедневно се обсъжда тук в групата. Не мислиш ли, че е по-удачно да коментираш тези неща с мами, чиито деца са на възрастта на твоето детенце. Тук вече има дечица на по 6 + месеца и за повечето от нас тези неща са вече отминали. Аз поне не помня в детайли това, което съм правила преди 4 месеца и не бих била толкова полезна към момента.
Не бях виждала в днешни дни преглед/амбулаторен лист написан на ръка.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 14:11 от IvanovaV

# 127
1. От няколко дена, понякога се случва, когато сложа бебето на гърда и то да плаче, суче, плаче, пак суче и така, изчетох доста причини на които може да се дължи това, но все пак да попитам и вас- на някоя мама дали и ѝ се случвало и как се е справила с това?

2. Ходихме на ортопед и ще Ви приложа снимка на това, което написа, дано успеете да разчетете, защото аз почти не успях. Също ще се радвам да чуя съвет от някоя мама, ако и на нея са ѝ казали същото, как е действала и като цяло дали е страшно това.

Плаче, защото от ядене се задейства рефлексът за изакване и бебето още се учи да ака. Оправя се с люлеене, бял шум и тн.

# 128
Кинезитерапия в дома. Контрола след 1 месец. Няма клинични и ехографски данни за LCC (вродена луксация на ТБС). Нормални за възрастта тазобедрени стави. Липсват данни за рахит.
С две думи - детето си е добре и няма нищо “страшно”, просто човекът ти е дал препоръка за гимнастика/упражнения - това което ежедневно се обсъжда тук в групата. Не мислиш ли, че е по-удачно да коментираш тези неща с мами, чиито деца са на възрастта на твоето детенце. Тук вече има дечица на по 6 + месеца и за повечето от нас тези неща са вече отминали. Аз поне не помня в детайли това, което съм правила преди 4 месеца и не бих била толкова полезна към момента.
Не бях виждала в днешни дни преглед/амбулаторен лист написан на ръка.
Ами точно, защото сте преминали през това Ви споделям, защото ще сте ми по-полезни от мами, които и те като мен тепърва се сблъскват с това. Но, ако Ви е проблем  на по-голямата част от темата мога да спра да Ви занимавам. 🙂

# 129

При нас рефлукса беше проблем. Не повръщаше, беше с тих рефлукс. Извиваше се на дъга и плачеше по време на хранене. Иначе като причина може също да е бавна или бърза струя от гърдата. Пробва ли с изцедена кърма в шише да видиш пак ли така ще плаче?
Аз нямам проблем да пишеш тук.🙂

# 130
VIvanova, а вие от кога пишете в тази група, та решавате кой, какъв съвет ще иска?

Shisharch, на твое място ще я заведа да и леят куршум, чувала ли си за баене срещу уплаха за малки и големи? В нашето село има една леля Николина, която наследи занаята от баба Ерина, майка и, ако знаеш за какво говорим и не знаеш баячка.

# 131

При нас рефлукса беше проблем. Не повръщаше, беше с тих рефлукс. Извиваше се на дъга и плачеше по време на хранене. Иначе като причина може също да е бавна или бърза струя от гърдата. Пробва ли с изцедена кърма в шише да видиш пак ли така ще плаче?
Аз нямам проблем да пишеш тук.🙂
Ако е рефлукс, няма ли да го прави често това? Той го прави на моменти и то рядко..
Пробвала съм да се цедя и да дам от шише, но не е свикнал и сякаш му се гади от биберона.
За струята и аз четох, четох и че може би вече се наяжда по-бързо и не е необходимо да го държа по 15-20 мин на гърда. Може и да е заради колики.
Не знам, явно ще се работи с консултант.

# 132

Момичета, да ви споделя за едно огромно улеснение, за което не знаех, че съществува доскоро. Не можах да намеря как се казва на български - baby hip carrier, вижте на снимката. Ако бебчето може да си държи главата стабилно вече, е идеално да мога да я държа с едната ръка, без да ми тежи. Мога да свърша толкова много неща вкъщи. Яденето на масата е много лесно сега. Раницата е супер също, но бебка не винаги иска да е в нея, а и трябва да я закопчавам. И е по-сложно да върша някои дейности, като тя е отпред - като е отстрани, някои неща са доста по-лесни. Също и бързо и лесно я взимам и оставям някъде, без да трябва да разкопчавам и тн. Е, не става да спи бебето там, но е идеално за моментите, когато тя иска да шава или да гледа навсякъде, а аз трябва да свърша нещо. Даже за разходка я взех веднъж.

Има скъпички на ergobaby, tushbaby и други марки. Аз си взех китайска с ергономична седалка - ще може да държи до 20 кг. Мисля, че ще е особено полезно нещо, като почне да става по-подвижно бебето и даже като вече не е бебе. Споделям, защото наистина много ми помага, а не знаех за съществуването на тези неща до преди една седмица.

# 133
Наистина са хубави тези седалки, Zimk0, близки приятели имат такава и се кълнат в нея. По отношение на видовете, тяхното бебе категорично отказа Ергобейбито, те взеха след това някакво за 20-тина евра и бебето го обожава. Та няма гаранция, че скъпо значи успешно в случая.

Моми, благодаря ти, че питаш къде се губя Simple Smile последната седмица и нещо се уредих със злостен мастит с всички екстри и този път ми отне доста време да се възстановя. ММ пък хвана грип и беше весело с него карантиниран в една стая, а ние с бебето се гледаме докато аз се оправям, но се справихме успешно и никой друг не се разболя. Аз обаче си взех направление за ехограф, това ми е вече 4-5 мастит от началото и искам да видя има ли нещо, което да имам предвид.

Бяхте коментирали ваничките за баня. Ние сме с такава на поставка и маркуче, която стои в банята до голямата вана и директно се отича в нея. Честно казано, не мога да си представя да я нямаше поставката, и с нея понякога ме заболява гърбът, който още не съм рехабилитирала след раждането. Ваничката има и нещо като седалка в нея и успявам да къпя бебка сама с нейна помощ.

# 134
VIvanova, а вие от кога пишете в тази група, та решавате кой, какъв съвет ще иска?

Доста злъчно изказване от твоя страна, Мая! Не го очаквах, тъй като зад привидно милите думи “мъничката”, “бутилчица” и “шишенце”, които използваш, бях решила, че стои доста по-мил и толерантен човек.
Възпитанието ми попринцип подсказва да замълча в такава ситуация, но не мога да се въздържа. Да, от около февруари 2024 г. чета тази тема и се включвам единствено, когато имам нужда от мнение или бих била с нещо полезна, както и днес - дешифрирах й написаното от лекаря, прецених че ще й опровергая “страховете” и й дадох съвет, ако прецени, да потърси информация на подходящото място. Моля - не съм РЕШИЛА какви съвети да иска, бъркаш. Все пак ти също си тук в октомврийските мами, защото роди през октомври, а не през януари. То все едно да отида да търся мнение за амортисьори в темата за саксийни цветя?!
Но сега се сетих, че не съм първата нападната - то не беше Фрида отпреди, Лунатичка, после Zimk02, та аз ли. На мен когато нещо не ми се нрави, просто го подминавам.

Общи условия

Активация на акаунт