Майски бебета 2024г. - Тема 6

• 18 194
  • 737
  •   1
Отговори
# 585
Изследванията бяха тези, които се полагат за 1 година. На преглед ходихме на кардиолог за контролен (той беше казал така когато ходихме на 1-2м) и на зъболекар.

Кардиологът каза да го посетим пак, ако ще посещава някакъв активен спорт - плуване, танци и то май важи за всички спортове без шах. Да отидем преди да тръгне.
Зъболекарката каза след 6м пак на преглед. (в случай, че на някого ще му е полезно)

# 586
Как минава преглед при зъболекар при дете на 1г, бихте ли споделили?

# 587
Как минава преглед при зъболекар при дете на 1г, бихте ли споделили?

Аз бих казала зависи от детето. На моято му трябва време да опознае обстановката, хората. Не винаги харесва всички хора. Тук нямаше кога да стане. Влизаме и преглед. При нас се разрева и баща му трябваше да го държи и така набързо мина и по-скоро за въпроси, ако имахме. Даде съвет за пастата за зъби, пита каква вода му даваме, такива неща. Но аз и по-рано казах, че ще гледам да го водя редовно да свикне в някакъв момент и най-вече, ако има нещо да го хващаме в началото. Аз имахме много проблеми като дете и за мен беше кошмар ходенето на зъболекар до доста късно и се надявам с него да не стане така.

Като цяло в начлото прегледите са за детето да свикне и опознае обстановка, какво се случва и такива неща, а не толкова колко нещо да се прави.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 15:45 от sedi_

# 588
  • Варна
И нашият преглед при зъболекаря мина по-скоро информативно. Обикновено започва да плаче още с влизането от вратата. Но този път видя, че няма да му правят нещо и беше по-тих. Задава въпроси  - какво яде, от каква чаша пие вода,, ползваме ли биберон, дали даваме снакс и какъв. Даваме ли бисквити, шоколад и сладко. Нямаше сядане на стола. Погледна му зъбките както беше седнал в мен . До 3 годишна възраст  прегледа ще протича по този начин и каза без сладко  до тогава. Миене на зъбките 2 пъти на ден.

# 589
mama 06, в София ли е стоматологът? Ако да, може ли име? Аз отведох дъщеря ми при моя зъболекар, но чак такива подробности не са коментирани. Може ли да споделиш какво каза за снакса? Аз давам, както и плодове, а и бисквити (понякога със захар).

# 590
Снакса сигурно не се препоръчва, защото е лепкав и остава по зъбите. Трудно се почиства. Аз един път взех един на ДМ и беше ужасен. Повече не съм давала. Бисквити трудно се намират без захар. Аз взимам на Бейбилов едни жълти. Мисля, че нямаха и палмова мазнина. И не са много зле на вкус 🤣

# 591
  • Варна
Green Arrow   живеем в чужбина. Не знам дали се препокриват някои неща тук и в България. Затова си сверявам понякога часовника с другите мами. В България има контроли които тук липсват и обратно. Относно снакса каза, че не е препоръчителен. Аз давам като снакс плод или зеленчук, който си гризка. Имам едни царевични бебешки пръчици, които използвам  само в краен случай и то  навън, когато много вземе да мрънка и  с друго не минава. Бисквити  и сокчета не давам. За сега е добре, но като пораснат и започнат да разбират, ще искат от всичко.

# 592
Аз давам от тези бисквити https://befit.bg/biskids-bio-detki-bisktviti-s-banan-6-mes-12g-6-pak-h2br-521054
Без захар са, сладкото идва от концентриран ябълков сок. Но и давам рядко веднъж на 2 седмици с кисело мляко. Много са вкусни, но не всички бисквити на тази марка са без захар. Трябва да гледате. Опакановани са по 2бр в пакет и като отворите кутията няма нужда да се изяждат всички.

На кремчетата слагам пюре от ябълка и манго от ДМ (не бебешки, а нормално пюре). Много добре подслажда. Пробвала съм и други комбинации пюрета ябълка и кайсия, ябълка и банан, и всички други, които имат но не са толкова сладки даже някои киселеят. Ползвам пюрето и за мъфини да правя. Но така или иначе тръгва на ясла и там каквото дават това ще бъде

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 16:44 от sedi_

# 593
И аз не давам бисквити и сокове. За снак плодове или оризовки от дм.

Не сме ходили на прегледи, тук само с причина се ходи, иначе при личния ако има въпроси.

Тези, които ще пускате на ясла септември - подготвяте ли детето някак? Книжки, ходене до детската и т.н. или е рано още и аз се филмирам? 🫣

# 594
  • София
Снаксове и сокове не давам. Бисквити давам на Biskids с ябълка. Без захар и палмово масло са. Давам му ги с кисело мляко, но не всеки ден.
За изследвания - пускали сме ПКК и урина. Като проходи ще го заведем на ортопед.

# 595
Тези, които ще пускате на ясла септември - подготвяте ли детето някак? Книжки, ходене до детската и т.н. или е рано още и аз се филмирам? 🫣

Няма особен интерес към книжки още, ако е за четене. Със звуци харесва, гледа и животните, сочи ми котката, кучето. Но е рано според мен. Август мисля да я водя да играе с децата следобед след сън, така ми казаха, за да се запознае с обстановката, учителките. Но не навсякъде може по този начин.

# 596
Взех й две книжки и ги скъса. Хвърлих ги. Искаше ми се да вкарам някакъв ритуал с четене преди заспиване, но не става. Тя дърпа книжката, къса. Показвам й животните, кудкудякам с тях, но изобщо не задържам вниманието й и просто на този етап не става. Взех една книжка за Мили и Пепе, където има прозорчета да отваря. Ми на втория ден ги скъса и започнах да й изкарвам хартийки от устата 🤣

# 597
Взех й две книжки и ги скъса. Хвърлих ги. Искаше ми се да вкарам някакъв ритуал с четене преди заспиване, но не става. Тя дърпа книжката, къса. Показвам й животните, кудкудякам с тях, но изобщо не задържам вниманието й и просто на този етап не става. Взех една книжка за Мили и Пепе, където има прозорчета да отваря. Ми на втория ден ги скъса и започнах да й изкарвам хартийки от устата 🤣

Моят човек с голям кеф гледа книжките с мечето Бизи (бях ги взимала от Била - на издателство Фют са). Има движещи се елементи и са с дебели страници. Simple Smile

# 598
Ще ги потърся. Благодаря 🥰

# 599

Започмахме да ходим до яслата сутрин, но не всеки ден, за сега е когато успеем. Като наближи ще го водя всеки ден за да знае, че това ще бъде сутринта рутината.
За книжки съм взела "Аз и Зайко растем: Първи ден в детската градина" и "Моята първа книга: Търси и намери - В детската градина". Разглежда ги, разказвам му по картинки, ама не мисля, че реално осъзнава нещо кой знае какво. Най-вече ще се опитам режим като в яслата, но сме далеч от това за сега.

Замислям се за курса на Магдалена Дойчинова за сигурно начало в яслата и детската градина https://www.detskiproziavki.com/sigurno-nachalo-kurs

Честно казано ще гледам аз да се подготвя.  Всички ми казват, че детето усеща и че ще трябва са съм спокойна.

ПС: Книжките от поредицата Аз и зайко растем са ни много любими. Много са приятни

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 20:50 от sedi_

Общи условия

Активация на акаунт