Хистеректомия. Въпроси, отговори, коментари.Тема-10

• 12 493
  • 209
  •   1
Отговори
# 120
Magia, както пише Гига, туморният сам по себе си не е диагноза. Както съм писала много пъти, с друг вид рак съм, но принципно знам, че ТМ насочва да се провери има ли нещо обикновено с образно изследване. В случая, иди на гинеколог, дори да си била скоро,  за преглед с ехограф, колпоскоп и цитонамазка, както правиш, обръщайки внимание на гинеколога, че ТМ е висок. Не го знам конкретно НЕ4, но щом е в тази тема, предполагам, че е за матка, яйчници и т.н.

# 121
  • София
Здравейте, искам да попитам тези, при които са премахнати  и яйчниците, имате ли проблеми с топли вълни, обилно нощно изпотяване, лош и накъсан сън поради тези причини? Назначена ли ви е хормонална терапия, ползвате ли някакви други методи за регулация? Например, някой взима ли вечерна иглика и как му влияе? Ще съм благодарна да споделите. Моята операция беше преди малко повече от месец.  Физически се възстанових бързо, но тези странични ефекти ми влияят зле. На практика ми се събират по максимум  4-5 часа сън през нощта. Вече се върнах на работа и трябва задължително да намеря начин да се справя с недоспиването, заради топли вълни.

# 122
Annie, и без яйчници съм, но топли вълни в сравнение с преди това, почти нямам. Безсъние си имам, но започна по други причини преди това - ставам, ровя по телефона, ям, пуша, разхождам се из къщи и така опитвам да го боря.

# 123
  • София
Аз преди хистеректомията не съм имала топли вълни. Будят ме по няколко пъти на нощ и наистина ми се отразяват зле. Другата седмица съм на контролен преглед, ще го изговоря с моя доктор.

# 124
Вълните минават за година, от добавките, освен да си натоварите черния дроб, друга полза няма.

# 125
  • София
Здравейте, искам да попитам тези, при които са премахнати  и яйчниците, имате ли проблеми с топли вълни, обилно нощно изпотяване, лош и накъсан сън поради тези причини? Назначена ли ви е хормонална терапия, ползвате ли някакви други методи за регулация? Например, някой взима ли вечерна иглика и как му влияе? Ще съм благодарна да споделите. Моята операция беше преди малко повече от месец.  Физически се възстанових бързо, но тези странични ефекти ми влияят зле. На практика ми се събират по максимум  4-5 часа сън през нощта. Вече се върнах на работа и трябва задължително да намеря начин да се справя с недоспиването, заради топли вълни.
Да имам проблем и взимам хапче за сън предписано от онколог.Спя  супер и  се чувствам много добре ,като и вълни май нямам вече от него.За топлите вълни вечерната иглика е ок ,но аз съм на химия в момента и не ми препоръча доктора да го взимам.

# 126
  • София
Ходих на гинеколог, нищо не видя притеснително. Чакам и резултати от цитонамазка. Пак моля за насока - какво друго мога да направя като изследване на този етап?

# 127
Magia, не се сещам за друго. Какъв специалист поиска изобщо ТМ, защо и какво мисли той по въпроса? Да разнищим, колкото можем..

# 128
  • София
Изследването е част годишния профилактичен пакет. Иначе преди година ме изпрати личния ми гинеколог, защото имах зацапване в продължение на седмица. Тогава HE4 беше около 30, сега 130…

# 129
magia, а какви са референтите стойности на този маркер?

# 130
  • София
0-70 предимено и 0-140 постмено.

# 131
Тоест си в нормата? Не се притеснявай, има много фактори които могат да повишат стойността. Дори да е малко над нормата пак има допустими граници и това, не означава наличие на рак. Моят винаги е бил малко над нормата, но е нормално, защото пушех, била съм леко болна преди... винаги ако нормата е 1.5 моят маркер е 1.7  и е стигал до 2.5 Това ми обясниха, че се счита за допустима норма, и да, наистина  съм била здрава.  На майка ми  когато разбра, че има рак беше със стотици единици висок над нормата.

# 132
  • София
Благодаря! Ще го повторя след месец за мое спокойствие. Истината е, че изпуших няколко цигари преди изследването, пък и бях под голям стрес в седмиците преди него. Може да е оказало въздействие върху резултата.

# 133
Magia, кафе, цигари преди изследването - в никакъв случай. Алкохол (дори бира) предната вечер - пак не. Друг ТМ следя от няколко години през няколко месеца и по-често и от личен опит знам, че малко да кривне човек от тези правила, ТМ се размества и после повтаряй след седмица, след месец ... Все пак повтори след месец и имай предвид да се пуска на някакъв период от тук нататък.

# 134
  • София
Ще повторя, да. Четох, че специално HE4 освен за “женските” проблеми, е показателен и за бял дроб и дебело черво. Преди година по друг повод ми правиха КТ на торакс. Та освен и за дебело черво да направя някакви изследвания. Не искам да се вкарвам във филми, но пък не е добре и да игнорирам. Благодаря на всички за съветите!

Общи условия

Активация на акаунт