Бързи здравословни въпроси и отговори – 51

• 22 539
  • 739
  •   1
Отговори
# 705
Не зная какъв е смисълът да се пие пробиотик, докато се пие антибиотик. С едното се опитваш да заселиш полезни микроорганизми, с другото ги трепеш. Все пак АБ не действа час, два, а 12- 24 часа. Т.е. когато и да се изпие пробиотик, АБ ще ги избие.
Преди време бях попаднала на страница на гастроентеролог. Той пък казваше, че въобще няма смисъл от пробиотици. Беше цитирал проучване, в което стомасите на групата без пробиотици са си възстановили по-бързо нормалната чревна микрофлора, отколкото тези с пробиотиците.
Не съм се интересувала подробно, но пробиотиците са едно от нещата, които намирам за маркетингов фармацевтичен трик, който печели мнооого пари за индустрията. Пробиотик (и то само, и единствено Ентерол) пия аз, само когато имам стомашно неразположение. Никога не съм пила пробиотици с антибиотик, въпреки че са споменавали лекари, че е добре да се взима. Не съм пила АБ сигурно от три години насам, но когато съм пила, не съм имала повече стомашни проблеми от друг път. С други думи - намирам назначението на пробиотици за щяло и нещяло, за напълно излишно, и повече пречещо, отколкото помагащо.

# 706
Моето мнение за пробиотиците е същото. Полза не съм видяла, не купувам вече.

# 707
Здравейте, от около може би 6 дни забелязвам доста чести позиви за уриниране. Мина през тоалетната и веднага след това пак ми се ходи. Нямам проблем със стискането. Все едно усещам някаква тежест върху пикочния мехур. Така се чувствах като бях бременна, само че сега не съм. По принцип бях болна миналата седмица - болеше ме гърлото и имах хрема.  Днес ми излезе урината - обикновена и стерилна - всичко е в норма. Чудя се вече дали не е на психична основа, защото само за това мисля и си отбелязвам през колко време отивам. Все пак бих искала да мина през лекар за мое успокоение, но не съм сигурна какъв. Уролог, нефролог? Нямам абсолютно никакви други оплаквания като болка, парене и т.н.
Опитай Инкотан, който е много добър за отпускане на стенките на пикочния мехур. Може и да премине тази криза. А иначе се ходи при уролог. Но те обикновено причина не намират и изписват Везикеър, Бетмига, от които полза няма.

# 708
Щом урината е чиста, не бих се занимавала с уролог.
АГ посетен ли е? Може там да има проблем.

# 709
Аз пък не бих се занимавала с никого. Имала съм такива моменти след боледуване, а и без такова - с усещане за натиск и сякаш се налага да стискам, а при отиване в тоалетната - пет капки... За ден два отшумява.

# 710
Честото уриниране може да е.в следствие от настинка. Може и да е от високовъглехидратна диета.

# 711
  • Поморие
Честото уриниране може да е.в следствие от настинка. Може и да е от високовъглехидратна диета.
И мен ме интересува тази тема. Откакто бях бременна с второто дете, преди повече от година, щом пия само една чаша течност, в рамките на няколко часа почвам да имам позиви за малка нужда един след друг пъти. Напоследък около 14-15ч. следобед спирам да пия течности, за да не посещавам тоалетната през нощта, тъй като адски трудно заспивам след като се събудя. И дори и след като няколко часа не пия течности пак през два часа ми се ходи до тоалетната. Вече ми е много досадно това, не мога едно питие навън да изпия, без да мисля после къде ще търся wc. Възможно ли е да е в следствие на двете последователни бременности, трябва ли да търся лекар/да се изследвам?

# 712
Аз пия кафе рядко, но когато пия, тоалетната ме зове през половин час. От къде толкова вода съм събрала, не разбирам, като аз по принцип си ходя по малка нужда нормално. Същото е и когато пия водка (конкретно). Отново пия рядко твърд алкохол, но лятото като сме някъде, пия водка с тоник и съм дежурна в тоалетната пак на половин час. Смеят ми се приятели като почна да правя тегели до WC-то Laughing но, така ми действат някои неща. Същото е и когато ям ягоди или череши. Диуретично ми действа и боза. Стига сте си търсили повод да ходите по лекари, нищо ви няма, до организъм е. Обърнете внимание при каква храна или напитки се получава и ги редуцирайте.

# 713
И аз съм така като пия кафе и алкохол 😆

# 714
Кафето е диуретик, затова. За алкохола не зная.

# 715
И алкохола също.

# 716
Здравейте! Как се диагностицира коклюш?

# 717
  • Поморие
Кафето е диуретик, затова. За алкохола не зная.
Пия по две, рядко три кафета на ден. Покрай недоспиването, ранното ставане и грижи по двете деца не си представям живота без кафе.😃
Алкохол не пия често.

# 718
Ако/като имам позиви за често уриниране - обикновено след настинка и подобни неразположения, ползвам Цистон, помага винаги и бързо.

# 719
Здравейте! Как се диагностицира коклюш?

Май от храчка, но вече не си спомням. Преди години децата ми караха коклюш, синът тежко. Kашлицата е много специфична и характерна и само по нея лекарите го разпознават.  Има характерен реприз при поемане на въздух, като рев на магаре,  затова й казват магарешка кашлица. Ходихме в НЦЗПБ, там имат лаборатория. Тогава ги лекуваха с еритран, но май вече няма такъв АБ.

ПС От лабораторията на НЦЗПБ. Ако си от София, направо ходи там. Възможно е и цените да са по-изгодни.
https://www.ncipd.org/index.php/bg/structure/microbiology/nrl-molecular
Цитат
Коклюш още пертусис или магарешка кашлица е ваксинопредотвратимо, остро инфекциозно заболяване на  дихателните пътища, причинявано от грам-отрицателния кокобактерий Bordetella pertussis.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Засяга всички възрастови групи, но най-уязвимата група от обществото са кърмачетата под едногодишна възраст, при които е най-голям рискът от тежки усложнения или дори смъртен изход.

Подходящи материали за изследване чрез PCR са назофарингеален и гърлен секрет.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 16:50 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт