Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 540
  • 200
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Аз покрай преподаването, все повече започвам да трупам негативни впечатления от ЧУ в София. Децата си казват всичко!

Мале, наемите как хвърчат. Нарочно гледам като моята гарсониера в моя район.

# 151
  • Швейцария
От тази тема разбрах, че българите са много богати хора.

# 152
  • София
Не, не са българите толкова богати хора. А и над 90% от българите не могат да се зачислят към т.нар. висока средна класа, така че ... Статията в Данибон и аз четох, но бих казала, че е приложима за много малък процент български граждани.

Ако мога да приема, че частната градина е неизбежна в голяма част от случите, но частното училище не е никак неизбежно, новите коли - също, а ако говорим за частни университети, то в България, аз поне предпочитам държавните. Simple Smile

А, мисля, че потребителката, която го написа не говори за нормален живот, а за луксозен.  Не за друго, ама колко са пилотите, търсените лекари с практика, адвокатите с известни кантори, а широко тиражираните заплати над 10К в ИТ-сферата също не са толкова широко разпространени.

# 153
  • София
Доколкото познавам лекари и офталмолози, някои работят на две места и живеят съвсем нормално - коли ВУ, две почивки на година, децата са в държавни училища.

# 154
Колко деца в София остават извън държавните градини? Мисля, че веднъж четох, че са около 1000 след последното класиране?
Все пак се дава и някакво обезщетение, макар че то е на половината от таксата в частните градини, но пак е някакво облекчение.

# 155
  • София
Много!
Или например, ако живееш в Обеля, а те приемат в Кремиковци... как точно ти помага това?
Колкото и да те подпомагат, таксата е много висока и за голяма част от хората почти недостижима. Sad

# 156
Частни средни училища, частни университети/колежи,скъпи нови автомобили и големи луксозни имоти са за богати хора. Тука нали за българската действителност говорим? Много малък % могат да си ги позволят тези неща. И същите са много далече от средната класа и действителността.
Ако вземем СРЗ за страната,нещата,изброени по-горе са недостижими за хората с тази заплата. И изобщо не са задължителни,че да са някаква норма.

# 157
Колко деца в София остават извън държавните градини? Мисля, че веднъж четох, че са около 1000 след последното класиране?
Все пак се дава и някакво обезщетение, макар че то е на половината от таксата в частните градини, но пак е някакво облекчение.

Не са 1000, с една 0 са повече. Страшно е, защото дори в частните градини често децата се записват с връзки. Компенсациите са минимални нан фона на разходите по таксите, които са 4-цифрени суми. Поправете ме, ако греша, но компенсации се изплащат на присъствен ден, т.е. ако детето е болни и не посещава, не получава компенсация. От друга страна, обаче, масовата политика на градините е да изисква пълната такса.
Не е тайна и че много държавни градини имат много по-добра материална база от някои частни.

Частните детски градини не са глезотия, те са необходимост, за да може майката да се върне на работа и да не си прецака кариерното развитие (или да не е под въпрос добруването й във фирмата).

# 158
  • София
Новите автомобили не би следвало да са в графата. Да, скъпи са, но е далеч по-добре по-прост модел нов автомобил пред н-та ръка марков, който не е ясно как е бил каран, какви скрити проблеми има, дали е бил удрян, краден и т.н. Често е животоспасяващо.
Но това е само "лирично отклонение".

# 159
  • Melmak
С 10 000 лв бюджет месечно ще се живее прекрасно в Гърция, някои части на Италия и Испания. 😁

# 160
Новите автомобили не би следвало да са в графата. Да, скъпи са, но е далеч по-добре по-прост модел нов автомобил пред н-та ръка марков, който не е ясно как е бил каран, какви скрити проблеми има, дали е бил удрян, краден и т.н. Често е животоспасяващо.
Но това е само "лирично отклонение".

Абсолютно е така,но да кажем,че самото имане на автомобил не е задължително, а  необходимо за някой или желателно. И за този,който може да си го позволи. И пак има значение,дали имаш нова Дачия за 50 000лв или Мерцедес за 150 000лв.

# 161
  • София
Има лизингови автомобили със съвсем поносима вноска. 2022 гледах оферти последно.

# 162
  • Melmak
Има, ама някои не са за купуване. Онзи ден взехме една под наем, нисък клас нова. Беше като от картон. За каране -ужас. Пари да ми дават не я взимам. Не всяка нова кола е панацея, но дори кола на 5-7 години не мисля, че би била толкова стара.

Просто в България погрешно се смята, че колата е задължителна и едва ли не нямаш ли 2-3 коли в семейството си бедняк.

Ние вече в София се движим предимно с метро и автобус. За 10 минути съм на НДК с метрото. Не бих си причинила да търся къде да паркирам там

В големите градове частните детски градини не са по желание, а нужда. Сигурна съм, че много от родителите не желаят да ползват платена услуга, а искат държавна, ама няма.

Понякога и в частните места няма, а таксите са над 1000 лв за месец.

Минах през магазина - чушки 6,50. Не им е сезона, ок ама взимам да си слагам в супата. Грах консерва 6 и нещо.

# 163
  • София
Аз нямам кола и се оправям чудесно. След като бях на 2 почивки и обзаводох апартамент без кола, нищо не може да ме бутне.

# 164
  • София
Така е, но и нова Дачия за 50 000 е по-добра от 3 ръка Мерцедес за същите пари, нищо че е много по-нисък клас. Лично мнение.
Въпросът е да прецениш какво ти е по джоба.
Рок също е права. Зависи какво се търси.
Разбира се, за много хора е по-важна марката пред сигурността, но това важи не само за автомобилите при тях.

Хечи, това също е вярно, но на пазара има голям избор.
Ние сме с 2 коли - едната е среден клас, другата е висок. Втората я взехме с цел безопасно пътуване до конкретни места. Честно казвам, че е напълно безсмислено, хем в момента сме трима шофьори вкъщи и скоро едната кола ще отиде изцяло при третата ни дъщеря.
В града и ние сме пешеходци. Пътуваме с метрото. Навсякъде. От нас до центъра са 2 спирки. До летището са 45 мин. (с такси същото разстояние е над час и над 30 лв., а вече може и повече, защото отдавна не съм ползвала).
Децата ни пътуват с училищен автобус, който е по-скъп от градския, но далеч по-евтин от цената на бензина (ако ги карахме и прибирахме).
Частна градина не ни се е налагало да ползваме, слава Богу, но от познати знам за цени около 1400-1500 на месец.
Цените в магазина са вече клонящи към плюс безкрайност. Вчера само за пакет зелени салати, няколко ябълки, малко ягоди, 500 г грозде и домати - дадох около 30 лв. Без нищо съществено да съм купила реално.

Рок, ние сега обзавеждаме горския ни дом. Добре, че са колите, дето уж не ни трябват. Доставките се оказаха хем невъзможни (някои фирми директно отказват такива извън областните градове), хем адски скъпи (при които предлагат) и ти ги доставят до входа (за извън областните градове се плаща допълнително да дойдат да ти ги качат - плащаш транспорта по 1 лв на километър и отделно още между 35 и без горна граница на мебел).

Общи условия

Активация на акаунт