Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 532
  • 200
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Нямам опит с Дачия. Визирах нова кола срещу такава с неясно каква история и скрити повреди.

За пътуване предпочитам метро и самолет, но още има дестинации, до които не можеш да идеш с тях, а до тези места обикновено и влак няма, а се сменят по 2-3 автобуса. Wink

# 181
Ами аз изказвам лично мнение в обществен форум - ясно е , че ще има несъгласни с моето мнение!
Спестявам си много нерви и негативни емоции като не ползвам обществен транспорт!
Защото няма нищо по важно от здравето и спокойствието в този живот Simple Smile!

# 182
Разстоянията са съвсем различни в малките и големите градове (не че откривам топлата вода). Мама Ру ходи за 20 минути до работа, аз - почти толкова, за да стигна до метро, в което да прекарам още 40 минути с прекачването. Двете ми деца са на градина и училище в различни квартали от този, в който живея и онзи, в който работя. Няма как да разчитам на градски транспорт, за да успея да ги прибера навреме.

# 183
То никой не оспорва,че колата е удобство. По назад се бяха дали примери за нови коли в средната класа. За това и ги коментираме изобщо.

# 184
  • София
То и за колата - всичкото е според зависи. Simple Smile
Ако дадено домакинство може да си позволи нова кола - чудесно. Няма лошо някой да има нов, комфортен и екологичен автомобил, па бил той и Дачия. Все е по-добре от Гол 53-та употреба от 1992 г. Simple Smile

Той спора тръгна от там, че две нови коли и деца в частни училища не е баш по джоба на средностатистическия българин. И не мисля, че някой е несъгласен с това твърдение.

В провинцията - някак е по-организирано да е удобно за ходене пеша или с градски транспорт. В София, макар и привидно уреден транспорта, все още има места, където е трудно да се стигне с градски транспорт или става със смяната на няколко превозни средства. От нас до работа има само един автобус, който в час пик е на 22 мин. С кола е 10 мин. Още - разпределението на деца по училища и дестки градини става с онлайн система и не винаги детето е прието в най-близкото или най-удобното училище. Тогава колата съвсем не е лукс, а необходимост за оцеляване.

Ако продължим да чоплим и дълъбаем и да спорим, то ни трябва малко по-точна дефиниция на неясния термин нормален живот. Така де, парите винаги не стигат - на един за хляб, на друг за частен самолет и там дефинициите на нормален живор ще са различни.

# 185
  • София
На мен в момента не ми стигат парите за частни уроци по математика, ама ще трябва да го измисля просто.

# 186
Таксите в българските университети освен за медицинските специалности не са високи.
В чужбина таксите  даже са по-ниски. Справка - и двете ми деца в чужбински университети /едното вече завърши/.

# 187
Таксите в българските университети освен за медицинските специалности не са високи.
В чужбина таксите  даже са по-ниски. Справка - и двете ми деца в чужбински университети /едното вече завърши/.
Че колко е таксата в Бг, за да се сравнява с чужбинска такса, за чуждестранен студент?

# 188
В чужбина таксите  даже са по-ниски. Справка - и двете ми деца в чужбински университети /едното вече завърши/.

Таксите далеч не са единствения разход. Има наем, консумативи (ако не са включени), транспорт, храна, джобни, връщане до България поне два пъти в  годината, местни застраховки.
Това, отвъд легендите, че "там всичко му е безплатно, а и детето още от първи курс работи и си изкарва парите само" Trollface
Образованието в чужбина не е евтино начинание, дори в "безплатните" университети, и определено не е за всеки семеен бюджет.

# 189
  • София
Много подробно съм си говорила с приятелки с деца в Холандия и Дания. Ами аз лично не мога да си ги позволя тези "безплатни университети".

# 190
  • София
Не всичко е безплатно в чужбина, но има много опции за финансиране.
И двете ми големи дъщери, и на третата предстои от есента, учиха в чужбина със стипендии. Ученето им излезе безплатно. Живееха в дома на наши близки срещу минимален наем и покриване на режийните. Застраховките бяха към университета, включени в стипендията. Храна и джобни са необходими на всеки човек, независимо в коя страна е. Транспорт - бяха си взели карти с отстъпка за студенти там. Работеха и си покриваха много от разходите, а работата минаваше като организация през университета, заради което беше съобразена с програмата им и сигурна, вкл. след 3-ти курс вече беше по специалностите им.
Не е евтино, разбира се. Но не е и прекалено по-скъпо (сравнявам с това да изпратиш детето в друг град на квартира или в частен университет).
Те се прибираха често, но имаха състуденти, които рядко си ходеха, защото от Италия до София има евтини полети, но до други страни не е точно така.

# 191
Смешни пари са таксите за обучение в Германия. Квартирата, общежитието е скъпата част. Към 2000 лв на месец е издръжката. Но към 2-3 курс може да помага на бюджета, плюс стипендия.
Пари за образование не бива да се жалят. Има и възможност за студентски кредит и месечна издръжка. Със защита от държавата, а кредитът започва да  се изплаща след завършването.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 16:38 от Tina*

# 192
Аз мога да коментирам само Германия. Транспортът им е на практика безплатен.  В семестриалната такса се включва и билет за цялата област, така че студентите могат да ползват автобуси и влакове /без експресните  IC/. И двете ми деца са с трудни специалности - медицина и инженерна  и работят, както и техните колеги. Позволяват си и пътувания до други страни. Да, имат и спипендии.

# 193
  • София
Да, специалността не е пречка.
Моите двете най-големи са ветеринарен лекар и генетичен лаборант. Третата сега ще учи интериорен дизайн. Тя също планира да работи от есента на място, където я насочат от университета.

# 194
  • София /Абсурдистан
Ами аз изказвам лично мнение в обществен форум - ясно е , че ще има несъгласни с моето мнение!
Спестявам си много нерви и негативни емоции като не ползвам обществен транспорт!
Защото няма нищо по важно от здравето и спокойствието в този живот Simple Smile!
Точно на същото мнение съм и аз.

Общи условия

Активация на акаунт