Семеен бюджет в българската действителност?

  • 9 543
  • 200
  •   1
Отговори
# 60
# 61
  • Мнения: 3 440
Смятам го цялостно с обяди на работа, не просто от магазина. Ресторанти, разбира се, не включвам.

# 62
  • Мнения: 4 080
Е, какво "е"? Върнах се назад в дискусията говори се за хранене вкъщи, готвене и прочее.

# 63
  • Мнения: 18 084
Храненето навън слагаш ли го?
А трябва ли? Това е жижибижи, което първо не е всеки ден, второ може да се отреже. За готвенето - колкото и да са ти качествени продуктите и каквото и количество да готвиш, нещата имат обективна максимална цена в магазина. Мусака за трима няма да излезе 50 лв дори с еко-био-органик продукти.

# 64
  • Мнения: 4 080
Последното ни излизане беше в събота. Слагам линк към менюто с цени.
https://bianco-family.com/menu-products/1?category=5
В София вероятно е по-скъпо, не знам и не ме вълнува особено. Рядко излизаме. Това е за разнообразие, не го включвам в сметката, но и да го включа няма да ги докарам до 2000лв за храна - сметката ни в събота беше 76лв и стотинки - тийнът яде пица пипероне и пи кока кола, аз ядох салата с козе сирене, мъжа ми пуешко с вишни и зеленчуци, 1л мин.вода, 2 десерта.

# 65
  • Мнения: 28 945
Е, какво "е"? Върнах се назад в дискусията говори се за хранене вкъщи, готвене и прочее.

Така ли? А аз си помислих, че става въпрос за разходите за храна на едно семейство – и вкъщи, и навън... Без тези на аванта при мама, разбира се.

Нарциса, къде се навираш между шамарите? Хайде първо отгледай 1-2 тийнейджъри, пък после коментирай колко им излиза прехраната. И то момчета. Макар че на някои кифли еко-био-органик продуктите и диетите могат да бият и най-ящния момък.

# 66
  • Мнения: 6 792
Добре, един злояд тийнейджър, който ако няма месо не е ядене имам. Мъжът ми си носи храна от къщи всеки ден. Та готвя всеки ден ( или поне се опитам) повече от 3 лв на порция на човек имам много рядко. Тази седмица заради служебни ангажименти два дни взимахме готова храна. Ами  единия ден 10 лв порция, на другия 5 лв порция. Никой няма как да ме убеди че е скъпо да се приготви домашна храна. Отделно част от продуктите си произвеждам както в началото на предната страница някой писа, че е изгодно. Да живея в къща с двор, да отглеждаме си част от храната и да работя цял ден. При добра организация всичко е възможно. Пътуването до и от работата и цялата логистика ми излиза по-изгодно и по-спокойно, отколкото да се чудим вечер къде да паркираме или да плащаме за паркомясто.
В картинката има още един младеж студент, за който с квартира( за щастие изгодна) и всички останали разходи на този етап е под 2000 лв. Единственото, което няма как да предвидим сметката към Топлофикация лятото.

# 67
  • Мнения: 2 735
Храната на ящните и на злоядите е съизмерима. Вкъщи с две злояди има вечно храна, само с надеждата, че нещо може да им хареса. Храната в училище на обяд е по 10 лв., защото се поръчва от съседното заведение, за да е топла и да има шанс да бъде изядена (половината родители практикуват това с поръчката). Скоро изхвърлих половин килограм сьомга, защото едното беше решило, че сьомгата му е любима, хапна веднъж и след това реши, че вече не обича.
Сега, давам си сметка, че това не е най-доброто разпределение на финансите, но нали говорим за някакъв комфорт - на мен комфорт ми носи да седна на обяд в близкото заведение е да хапна нещо от обедното меню, вместо да ръфам баница на студа (няма възможност да се храним в офиса). И да пропусна обяда мога, не е като да не съм го правила някога, но все пак говорим за някакво удобство, а не за ограничения.

# 68
  • Мнения: 229
Направо да се чуди човек, как семействата извън големите градове изхранват тийнеджърите си със значително по-малки суми за храна всеки месец.

# 69
  • Мнения: 2 179
Аз пък масово наблюдавам в България как се купува готова храна и имам не един и два примера за жени, които не готвят вкъщи. Такова изобилие от "топли витрини", храна за вкъщи,    отвсякъде надписи "храна за вкъщи". В чужбина такова нещо не съм виждала,  явно щом е толкова масово, има и търсене.  Не, че хората не поръчват храна, но в България сякаш е норма. Колкото и да изкарвате като доход, водещо е как живеете и харчите. Чета някакви фантастични суми за частни уроци, отварям uchiteli.bg и виждам квалифицирани преподаватели предлагащи уроци на много прилични цени, стига да селектираш правилно и да имаш "очи" да видиш. От там ползвам услугите на преподаватели с топ квалификация, единя е англичанин и плащам между 20 и 25 лв. съответно за 45 и за 60 мин. урок, както и да смятам няма как да се стигне до посочените по-горе фантастични суми за уроци или поне аз не бих платила. За мен в България е много скъпо, доходите на масата са ниски, но някак си се живее на широко, което не го разбирам. Или е показност или от глупост, но ако вземем предвид София и да кажем доход около 2000 лв., на родител, което да кажем, че е такъв обичайно, е абсурдно да работи родителя цял месец буквално, за да плати 1500 лв. за рожден ден. Това е безумие. Не смятам, как масово доходите на семейство са 5-7 000 лв., да има такива, но не можем да говорим за масово нормален такъв доход.

# 70
  • Мнения: 1 617
Извинявайте, но в чужбина не работят по 40 часа на седмица с 20 дни отпуска на година.
Особено пък жените, масово са на половин работен ден.
Не знам една жена работеща тежка умствена работа цял ден пред компютъра и после пътуване, как има сили всяка вечер да готви.
Хората в малките градове едва ли прекарват по 2, 3 часа на ден в път. Времето също е пари.
За частните уроци, зависи какво търсите. Не става онлайн, не всеки става и има много качествени учители със скъпи уроци, защото нивото в някои БГ училища е доста високо.
Относно детските РД за 1500 лв. не смятам, че е масово.

# 71
  • Melmak
  • Мнения: 9 268
Зависи човек в каква среда е. Имам приятелка от малък град, много години вече не е в България. В малкия град не са цъфнали и вързали, ниски доходи имат повечето. Всеки път я изумява как съгражданите й вечно са с айфони, маркови дрехи с огромни щампи на тях. Просто хората искат да се показват.

И явно доста хора живеят така, не само в малкия град.

Аз избягвам да общувам с такива. Също така приятелите ми са предимно от нашата черга и не правят рождени дни за по 1500 лв дори да могат.

Иначе за топлите витрини и мен ме изучява. Храната там е много ниско качество и гадна на вкус. Не ми харесва, опитвала съм.

Разбирам, че хората са изморени от работа и не им се занимава, искат едно полуфабрикатче да метнат в печката за 10 минути или една кутийка от топлата витрина и готово. За съжаление качествената храна не е на топлата витрина.

# 72
  • Мнения: 2 179
Извинявайте, но в чужбина не работят по 40 часа на седмица с 20 дни отпуска на година.
Особено пък жените, масово са на половин работен ден.
Не знам една жена работеща тежка умствена работа цял ден пред компютъра и после пътуване, как има сили всяка вечер да готви.
Хората в малките градове едва ли прекарват по 2, 3 часа на ден в път. Времето също е пари.
За частните уроци, зависи какво търсите. Не става онлайн, не всеки става и има много качествени учители със скъпи уроци, защото нивото в някои БГ училища е доста високо.
Относно детските РД за 1500 лв. не смятам, че е масово.

Това не я оправдание да не се готви. Преди 15 г. в България работех от 9 до 6 на висока позиция, вечер продължавах да работя вкъщи, огромно натоварване, храна не съм поръчвала, въпреки, че сме били с високи доходи и не е било проблем. Всеки ден си носех домашна храна от вкъщи. Това е начин на живот. Да, в.чужбина не работят масово жените на пълен работен ден, различно е, но се готви. Аз работя на две места, ангажираността ми дневно е 9 часа и готвя и уча, поддържаме къща с двор и сме в ремонти, който 80 % са наше дело, всичко е въпрос на организация на живот.
Не знам как е живяла едно време баба ти, като не е имало от къде да поръча храна и е имало един квартален хранителен магазин с не особено изобилие и с работно време до 7-8 вечерта.

Когато търсиш винаги можеш да намериш качествен преподавател, но не самозабравил се част от образователната мафия в България и родители избиващи комплекси и толериращи такива паразити.

# 73
  • Melmak
  • Мнения: 9 268
Било ми е истински невъзможно да готвя ежедневно като съм била на работа от 9 до 18 и от 18:15 до 22 ч на лекции. Уикендите от 9 до 15-16 ч пак на лекции. Е, тогава наистина не смогвах.

За мен е важно да се хапва истински добре приготвена храна. И аз като по-млада си ходех на ресторант ежедневно, просто защото не ми се готвеше, а и наистина излизах всяка вечер. Но това беше младежки период. Като дете нашите винаги готвеха и са възпитали вкус и хранителни навици у нас.

Надявам се ако имам деца да ги науча на същото.

Храните в България са скъпи и в магазина, ако погледнем какви са заплатите. Просто храните са скъпи. А качествените ресторанти са малко и още по-скъпи. На обикновени места вече не ми се сяда, защото готвят зле. Като излизаме с приятели или запазваме хубав ресторант и хапваме с удоволствие, или ако е на обикновено място просто не ям повече от салата.
Та.. и да поръчаме храна после се разочароваме.

Откакто се върнах в офиса след пандемията започнах да излизам с колегите да обядваме. Бяха предимно млади мъже, кой ще готви и ще носи храна.. а и аз с магистратурата не готвех почти, защото нямах време. В един момент качеството падна още. Обяд за 10 лв не намираме до офиса. Май само на едно място и то е малко компромисно. От известно време пак започнах с кутиите и нося, поне знам какво ям.

# 74
  • София
  • Мнения: 44 813
Аз до скоро работех до 8-9 вечерта. Много пари заминаваха за готова храна. Беше ми невъзможно да готвя вечер, освен полу готово във фурната.
Сега съм по-свободна и готвя с кеф.
И пак се получаваше ефекта "ходя на работа, за да си плащам да ходя на работа".

Общи условия

Активация на акаунт