Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 554
  • 200
  •   1
Отговори
# 75
Ние сме с рождените дни от по 1500+. Доходите ни са средни. Масово нашите приятели организират подобни. Децата ми имат много приятелчета, в блока, в който живеем, децата са около 50. Когато поканят най-близките си приятелчета, едва се побираме в 20. Скъпо е, дали е оправдано - всеки преценява за себе си. За нас е важно децата да са щастливи. Скоро децата ще да достатъчно големи, за да каним само тях, без родителите и всички родители ще си отдъхнем с 1/3 по-ниска сметка, както и ще се окажем с поне 3 часа седмично повече време.
Прави ми впечатление, че в тая тема всички да много разумно в харчовете, за разлика от други теми в които се цитират чанти за 4-цифрени суми и червила за 3-цифрени.

# 76
Ние сме с рождените дни от по 1500+. Доходите ни са средни. Масово нашите приятели организират подобни. Децата ми имат много приятелчета, в блока, в който живеем, децата са около 50. Когато поканят най-близките си приятелчета, едва се побираме в 20. Скъпо е, дали е оправдано - всеки преценява за себе си. За нас е важно децата да са щастливи. Скоро децата ще да достатъчно големи, за да каним само тях, без родителите и всички родители ще си отдъхнем с 1/3 по-ниска сметка, както и ще се окажем с поне 3 часа седмично повече време.
Прави ми впечатление, че в тая тема всички да много разумно в харчовете, за разлика от други теми в които се цитират чанти за 4-цифрени суми и червила за 3-цифрени.

А защо трябва да черпиш и родителите? До около 5 г. ок, след това в парти клуба примерно в някой мол, оставят ги, оставят си и тел. номер за контакт ако има нещо и родителите се разхождат и идват да си вземат детето. Защо трябва да черпя някой си, който дори не знам как се казва, само.защото детето е приятелче на моето дете. А до 5 г. в доста по-ограничен кръг.

# 77
  • София
Аз със кеф оставях детето на РД, особено в мол. Аз си ходя по мола...

# 78
Децата ми да на 6 и 10. Сред по-големите вече не е задължително родителите да са ангажирани (и слава Богу!), но с малките е по-сложно - някои родители предпочитат да са около децата си. Моите деца са самостоятелни и общителни, мога спокойно да ги оставя без надзор, но други дечица са по-стеснителнителни и притеснителни. Но, от догодина, повечето родители се наричаме да каним само децата. Нито родителите на рожденика държат на софри, нито - родителите на гостите.

# 79
Ооо не, топла витрина, никога.
По-добре салата от пакет и сандвич.
Толкова се радвам, че децата пораснаха и не трябва да се занимавам с детски клубчета, пищящи деца и мамите им.
В БГ е прието да се канят родителите. Така, както се дондуркат децата до 35 г, така и се притесняват да ги оставят до към 8-9 годишна възраст сами. Повечето, не всички.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 14:45 от Tina*

# 80
Ами около мен никой не очаква да се дундуркат децата до 8-9 годишна възраст. Ама пък и не сме в София. Понякога родителите на рожденика канят 1-2 близки от родителите на поканените деца, но съвсем не се очаква и не е задължително. И 4-5 годишни се оставят и вземат след два часа. А поканените деца са от 5-6 до 10-15, в никакъв случай цялата група или целият клас.

# 81
Защо ми е изтрит коментара към Как Сийка колко харчи нейното семейство за храна?

Иначе нейния за авантата при майката е оставен. Да повторя, че майка ми е покойница. Няма как да ям на аванта при нея.

# 82
Аз пък, понеже съм от по-младото поколение (26) и като ви чета и много се чудя...ние младите ли живеем в различна реалност. Честно, не знам как гледате по 2 деца с общ доход от 4-5К, ако се включва и квартира. Аз само за храна оставям по 100 лева на ден, ако ядем всички вкъщи. Ако съм сама 30-50 лв. ми стигат. И това е масово при наборът ми. Явно ние нещо много се глезим, не знам. Но факт, че повечето хора около мен, които са под 30 години, като паднат под 3-3.5К на месец и пищят яко, все едно е настанало военно положение.

# 83
Защо ми е изтрит коментара към Как Сийка колко харчи нейното семейство за храна?

Иначе нейния за авантата при майката е оставен. Да повторя, че майка ми е покойница. Няма как да ям на аванта при нея.

Съжалявам, че не съм видяла коментара ти, но аз никъде не съм писала колко харчи семейството ми за храна.
Единствено твърдя, че всяко семейство харчи според нуждите и възможностите си.
А за авантата... Не знам защо реши, че визирам теб. Просто коментирам нерядко срещаната у нас ситуация, в която младите семейства няколко дни в седмицата са на прехрана при родителите си, когато им гостуват. Отделно храната, която се праща в едната или другата посока.
Не е коректно да се сравняват разходите на дву-, три-, четири-, петчленни семейства, на хора, които предимно готвят вкъщи, с хора, които предимно се хранят навън, на хора, които всичко купуват от магазина, с хора, които имат сериозни дотации от родителите и т.н., и т.н.
Всяко семейство е само по себе си и има различни разходи.

# 84
Аз пък, понеже съм от по-младото поколение (26) и като ви чета и много се чудя...ние младите ли живеем в различна реалност. Честно, не знам как гледате по 2 деца с общ доход от 4-5К, ако се включва и квартира. Аз само за храна оставям по 100 лева на ден, ако ядем всички вкъщи. Ако съм сама 30-50 лв. ми стигат. И това е масово при наборът ми. Явно ние нещо много се глезим, не знам. Но факт, че повечето хора около мен, които са под 30 години, като паднат под 3-3.5К на месец и пищят яко, все едно е настанало военно положение.

О, моля ви се. Масово младите изобщо не взимате заплати от 3-3500 лева месечно, камо ли повече, че да ревете за каквото и да е.

# 85
  • Down south
С този пост картината става по-слънчева.
Дано повече млади хора на и около 26 имат споменатите доходи.

Имам дъщеря на близка възраст, все още не е в бизнес водовъртежа.  Радвам се да прочета, че заплащането в България на млади професионалисти значително  се е подобрило.

# 86
С този пост картината става по-слънчева.
Дано повече млади хора на и около 26 имат споменатите доходи.

Имам дъщеря на близка възраст, все още не е в бизнес водовъртежа.  Радвам се да прочета, че заплащането в България на млади професионалисти значително  се е подобрило.

Само, че статистиката друго показва. Близо милион са на МРЗ. На 26 г. с 4-5 хил. доход не е масово такъв от заплата.

# 87
Ако не като специалисти, една значителна част от 20-ина годишните работят като сервитьори, а там всички знаем как се отчитат приходите (или по-скоро как не се отчитат). Може и да съм в заблуда, но в кол центровете взимат около 3, а тези с малко по-технически профили - без проблем - над 3.5. Ако греша, поправете ме.

# 88
  • Melmak
Има как младежи да изкарват такива пари. Фризьори, козметици, сервитьори, технологични компании.
Да са живи и здрави да ги изкарват.

За рождените дни, какво включва почерпката за родителите? Винаги ли е нужна? Чаша вино не е ли достатъчна, за да си кажете едно “наздраве”? Дори децата да са малки и да не се оставят без надзор?

Пак казвам, всеки да си харчи собствените пари за каквото иска. Предвид, че нямам деца се замислих за рождените дни. Ходила съм на рождените дни на приятелските деца. На първи-втори рд, като децата са много малки и нямат особени приятелства, майките канят своите приятели. Черпят нас, ако има други дечица, често също са на такава малка възраст. Вече за по-големи деца, като си имат приятелчета е друго, за това се зачудих нужно ли е да има толкова голяма почерпка за родители.

За чантите по 4 хиляди, не знам! Ние сме на 2 заплати вкъщи, такива чанти нямам. Намерих си една бг фирма за кожени чанти, естествена кожа, много са качествени. Намирам ги за красиви и съм си купила 3. Няма как да дам една заплата за една чанта. Разбира се, има хора, които могат да си позволят и 4 хиляди за 1 чанта и няма да го усетят на бюджета.

За съжаление се наложи да давам много пари за кофти неща и често цялата ми заплата може да замине за 1 ден. Имам прекалено много разходи.

# 89
Hechicera_, различни са пакетите, зависи и каква е политиката на конкретния клуб. В  The Mall сме празнували 2 пъти - единия път ни бяха изнудили да поръчаме определно количество храна, някакви хапки в плата, като после прибрах 2/3 от храната за вкъщи, защото се оказа, че са планирали по 400 г на човек. Миналата година пък само минералната вода за родителите беше трицифрена сума, защото бяха сервирали някаква луксозна.

Общи условия

Активация на акаунт