Семеен бюджет в българската действителност?

• 10 083
  • 200
  •   1
Отговори
# 90
На мен не ми се струва толкова изненадваща сумата. Всичко е скъпо вече, защо един организиран РД с парти център, аниматор и храна за 20 лапета и 20 родителя да е някакво изключение? Около нас децата, родени в топъл сезон правят парти в парка и със сигурност излиза по-евтино, а май и по-забавно. Ние, обаче, сме февруарчета и ще видим. 😅 Може би бих се навила у нас, но ще трябва психологически да се приготвя за чистенето после. 😅

За доходите в крайна сметка зависи от нуждите на семейството. Съмнявам се да може да се направи точна статистика. Кой с кредит, кой под наем, кой със заболявания, кой не иска да готви или да работи. 😀 Едни деца ходят на 3 спорта и 2 езика, и музикален инструмент. Други бягат в парка и майка им е учителка по математика... РД едва ли са точно най-големия разход.

# 91
Предстои единадесетият рожден ден на сина ми, този месец е. От детската градина до сега е празнувал с десетина поканени деца. И да, в началото имаше маса и за родителите, ако желаят да останат, но това беше до петия РД, после дойде пандемията и 6 РД празнувахме у дома с 1-2 поканени деца по съседски, а за 7-я отидохме на еднодневна екскурзия с една приятелка и нейното дете. И двете години не само детските центрове, но и градината беше затворена. Компютърният клуб, където иска да празнува, дава оферта за до десет деца и 80 лева на час (пакет), т.е 10 за два часа = 160 лева. Ясно е, че с торта и почерпка ще стигне към 400.
20 деца + 20 родители ми звучи като малка сватба.
РД е веднъж годишно, ама семейство с две деца, ако за всяко организира рожден ден с 20 деца за по 1500 лева, после децата им ще са канени всяко на 20 рождени дни, ако приемем, че са различна възраст, пол и приятелски кръг/ клас/ група. Не знам при рожден ден за 1500 лева какъв е стандартът за подарък, но предполагам, че не е под 50 лева. Та 40 покани, от което уважени да кажем 30 *50 лева за подарък= 1500 или за годината само този разход идва 4500-5000.
Ясно е, че всеки се простира според чергата си. Едва ли касиерката в Лидъл (станаха нарицателни) или друга майка със заплата от 2000 лева ще може да си позволи такова перо в бюджета.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 08:54 от Mama Ru

# 92
С този пост картината става по-слънчева.
Дано повече млади хора на и около 26 имат споменатите доходи.

Имам дъщеря на близка възраст, все още не е в бизнес водовъртежа.  Радвам се да прочета, че заплащането в България на млади професионалисти значително  се е подобрило.

Тази госпожица, или госпожа, вече пета година е на 26, според старите си публикации. Което означава, че живее в някакъв измислен свят и просто е дошла да ни троли. Плюс това, кой нормален човек харчи по 1000-1500 лева за храна на месец само за себе си? Пълен абсурд.

Ако не като специалисти, една значителна част от 20-ина годишните работят като сервитьори, а там всички знаем как се отчитат приходите (или по-скоро как не се отчитат). Може и да съм в заблуда, но в кол центровете взимат около 3, а тези с малко по-технически профили - без проблем - над 3.5. Ако греша, поправете ме.

Грешите. Това с кол центровете също е силно преекспонирано. Статистиките със заплатите в София го показва ясно.

# 93
  • София
Оня ден бях на интервю за кол център, проект с английски, с нощни смени, заплата около 2000.

# 94
Детските рождени дни вече са ми в графата "И това ще мине". Стискам зъби, разтварям портфейл и си повтарям по-горното. За подаръците - всеки се простира според чергата си, но сред приятелите ни са в диапазона 50-70 лв. Ние сме с две деца и ако и двете ходят - отиваме към 100 лв. Оня ден се изцъклих, като за торбичка и картичка ми поискаха 13 лв. Просто всичко е скъпо. Коментирам ги тия неща за незапознатите с ширещата се рожден-ден-култура. Пък и пак говорим за някакъв комфорт при пазаруване, без мозъкът ни да е постоянно калкулатор колко се набутваме, ако вземем торбичката от "Хиполенд", а не от "Евроланд".
Има и по-бюджетни магазини за подаръци - приемерно в "Пепко" комплекти за гривнички и разни хенд мейд неща са по 20-ина лв., докато аналогични е "Хиполенд" са около 50. Взимала съм и много хубави такива от Тему. В повече планиране може да се постигне добър ефект. Настолни игри също има за под 20.  Много е тъжно, че родители биха отказали рожден ден, защото не могат да си позволят подарък.

# 95
Торбички и картички също има в Тему. 13 лева за торбичка е безумно... в ДМ има много красиви и пак не са толкова пари.

# 96
Торбички и картички също има в Тему. 13 лева за торбичка е безумно... в ДМ има много красиви и пак не са толкова пари.
Има, ако се сетиш по-рано да поръчаш и да имаш време да чакаш. Обикновено картичките са ръчно рисувани и досега не бях обръщала внимание на цените им.

Относно кол- центровете: явно съм в голяма заблуда. Преди 5 години кандидатствах с полски и офертата ми беше за 2.5, имаше и ваучери за храна, някакви бонуси, Мулти-спорт карта, допълнително здравно. Явно след това тенденцията е за понижаване на предлаганото, вместо за увеличаване.

# 97
Картичките, които се продават при нас във "Вълшебство" са по  3 (три) лева, торбичка - още толкова. От доста години практикуваме пари в картичката. Първо сумите бяха по 20 лева, но с инфлацията минахме през 30, сега вече някои родители слагат по 40-50, други все още по 30, зависи от възможностите на семейството.  Синът ми със 7-10 гостенчета и някой подарък между тях, от пликовете събира по около 250 лева, които после с натрупване на още харчи за колело, тротинетка, телефон... Сега иска да събира за монитор или телевизор (говорим за около 220-250 лева) за да включва Нинтендото и да играе на голям екран и за геймърски лаптоп или компютър (около 1600-2000). Първата цел е постижима още след рождения му ден, за втората ще трябва няколко години да събира  (4-5).
Колцентровете, предполагам, че дават повече за по-редки езици, английският не е между редките. Рейдио Ком дават 3000-3500 вече за хора с немски, поне такива обяви видях.

# 98
Предвид разликата в цените на различните места, не мисля, че нещата опират до комфорт. Предпочитам да съм калкулатор, вместо хем да платя двойно, хем пак да ми е некомфортно, че изпускам срока.
С интерес ще проследя меню на човек, който не пада под 100 лв за храна на ден и не може да измисли как да падне.

# 99
Останах с впечатление, че освен за себе си, потребителката пазарува и за още някого, но е без деца.
Помня, че Не се сърди човече някога беше публикувала списък със седмичния си пазар и цени наполовина от тия в хипермаркетите, както и менюто за седмицата. Звучеше много добре и излизаше 1/4 от менютата в други семейства.

# 100
Ние бяхме канени на рожден ден на приятелско семейство. Две поредни години събират в заведение и деца, и възрастни. Миналата година двама възрастни оставихме 70 лв в плик + книга на детето за още 20 лв
Но като видях какви менюта и вечери бяха поръчали се почувствах неудобно. Тази година им оставихме 100, без допълнителни неща. (В смисъл, лани исках да дам нещо лично в ръката на детето, тази година му дадох плика с пари. Щото после се забравя, че сме подарили и книга, и се гледа само какво има в плика).

# 101
  • София
Рождени дни на децата ни, докато са малки, празнуваме семейно и обикновено някъде на екскурзия. Със специален акцент върху изживявания за рожденика - конна езда, посещение на специално място, желана от детето емоция, свързана с материален или нематериален подарък. Или се събираме с най-близките роднини, а ние сме много хора и има много деца около нас и правим пикници на открито по повода. Децата се радват много.
В тийнейджърска възраст обикновено излизат с няколко приятелчета на сладкарница, пицария, кино и подобни.
Никога не сме правили детско парти на клуб и в затворено пространство. Когато децата ни ги канят, ги водим и оставяме, а после ги прибираме, но самите те не обичат особено такива събирания,защото са различни от нашия начин на забавление.

# 102
  • Melmak
Модерната детска парти култура пак е избор. Разбирам, че повечето родители не желаят детето им да е “по-назад” от останалите.

Харесва ми подходът на Фивър, аз също бих избрала нейните предложения.

Самата аз вече 2 години карам рождения си ден в Италия, сигурно ми е излязло колкото детски рожден ден, заедно с билетите и настаняването.

Онзи ден похарчихме 48 лв в месарницата. Взехме 1,4 кг свинска плешка и 2,5 кг ребра (патрондаш) за печене, защото се събирахме със свекърите и пекохме ребрата. Това е месо за няколко дни, разделено сигурно е по 10-15 лв дневно.

На мен ми е трудно със седмично меню. Не се организирам лесно да измисля какво да ядем 7 дни подред. Просто мога да предвидя 2-3 дни напред, но седмица ми е трудно.

# 103
На мен не ми е трудно да измисля меню, особено както следвам няколко инфлуенсъри с бърза и в повечето случаи проста и бюджетна кухня, но не го измислям само за себе си. Накрая се оказва, че не го следваме въобще.

# 104
  • София
Толкова години правя бюджет и готвя, та много добре знам какво да купя и сготвя без меню.

Общи условия

Активация на акаунт