Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 570
  • 200
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Много е относително. В такива теми винаги ще се изнамерят хора, които дават хиляди за уроци и такива с 15 вида хранителни непоносимости и трябва да ядат само сьомга и аспержи.
И границата кое трябва и кое искаме е много тънка. Знам, че сега ще ме убиете с камъни, ама ако трябва да се редят безброй пачки за ниско ниво като училище, по- добре е децата да се насочат към това, което им е по силите. Може би съдя и по себе си и моите набори, но само 1-2ма влагаха толкова пари, другите - не. Аз не съм стъпвала на частен урок през живота си. И стигаме до въпроса къде спира нуждата и започва 'възамбицията'.
Важи и за 15-годишните с чантите и ноктите. Къде спира желанието на едно подрастващо момиче да изглежда добре, да се наконти с рокличка и къде започва изкривяването с марковите чанти и ноктопластики, струващи хилядарка на година. Мога и още много подобни примери да дам, но няма смисъл. Всеки един от тези хора си защитава изборите като нужда, а не като пожелателни.

# 106
  • София
За мен планирането на меню е буквално животоспасяващо. Свикнах да го планирам, когато още работех и трябваше да смогвам с деца, храна и т.н. Сега пък ние със съпруга ми си ядем почти на всяко хранене у дома, учениците си носят, най-малкият пък още има определени храни, които не са много подходящи за възрастта му и просто зациклям, когато нямам план. Решавам за около 1-2 седмици какво ще готвим и ядем по 3 пъти на ден. Особено предвид начина ни на живот, при който вече сме у дома от понеделник сутрин до петък следобед, а после сме в планината, та това е реално пазаруване и готвене за 2 места и за 5 човека (засега). Сложно е, но със списък ми е идеално и бързо, но цената е относителна.

Кечър, аз съм също зад твоето мнение.
Пари за спорт и чужди езици не жаля, но за уроци, подпомагащи стандартния учебен процес, не виждам смисъл да се дават.

# 107
  • София
Въпрос на навик е. Аз така съм свикнала да си правя бюджет всеки месец и имам някакви мислени граници за коя стока колко максимум бих дала.
Затова ми беше много лесно когато имах пари и обзавеждах апартамента. Направих си бюджет и не излязох от него, общо взето взех каквото желая.
За съжаление, цените на храните в последните месеци минават всякакви граници.

# 108
  • Melmak
Аз съм съгласна с Кечър.

Моето виждане за нещата (с кечър мисля, че сме кажи-речи набори или с малка разлика) е , че в нашето детство и тийнеждърство, родителите често са нямали наистина възможност за 20 вида уроци и спорт. Може би те самите не са ходили и също не са виждали нужда, гледали са да е за важни неща като език, спорт или талант - музика, рисуване.

Не се ходеше ей така на уроци, по биология, понеже учиш в езикова гимназия, ама си изкарал 3 на контролното.

В днешните родители виждам много силно желание детето им да е част от масата, да не се почувства по-назад ако няма нокти за 70 лв и айфон последен модел. Абсолютно далечни неща са това за мен, не съм от семейство, което ми е купувало щяло и нещяло, но явно не е и чак такъв комплекс у мен, понеже не виждам нужда и аз да влизам в мейнстрийма с всичко.

Като бяхме деца/тийнейджъри беше много голям срам да си носиш храна от вкъщи. Не знам защо това беше така заклеймено. Радвам се, че сега не е така, важно е какво хапват децата.

Признавам си, че съм сладокуса и за това планирам трудно. Ако ми се дояде нещо сега, ще отида и ще си го сготвя. Не, че кой знае какво ще ми се дояде, но да кажем, че често менюто вкъщи се определя и от желанията ми.

# 109
Останала съм с впечатлението, че масово ходят на частни уроци в седми клас, дори да не се целят в елитните училища.
За маникюри и ноктопластики за 15-годишни ученички съм твърдо против, освен през лятото и когато има някой по-специален повод. 50-70 лева на всеки 3-4 седмици за такова нещо ми се струва голяма прищявка.

# 110
  • София
Признавам си, че съм сладокуса и за това планирам трудно. Ако ми се дояде нещо сега, ще отида и ще си го сготвя. Не, че кой знае какво ще ми се дояде, но да кажем, че често менюто вкъщи се определя и от желанията ми.
Ха, ето най- сетне българската версия на foodie, винаги се чудя как да го обясня, без да се превземам или да ползвам "лакома", защото не е точно това. Flowers Hibiscus
Аз също планирам трудно менюта поради тази причина. Може да са кисели краставички от 2-3 лева с варени яйца, но ако ми се приядат днес, искам днес да ги ям.

За да отговоря все пак конкретно на въпроса в първи пост, давам 5к, но без разхищения и за хора, живеещи в собтсвено жилище - апартамент в град без особени спестявания.
Сметки и храна  ~ 2-2.5k

# 111
  • Melmak
Хаха, foodie, сладокуса, чревоугодник.. то си е проблем. Непрекъснато мисля какво ми се яде! 😁😁

Особено като обядвам навън и вляза в ресторанта до офиса - паста и пица не ям, кайма, която не съм правила аз не ям, високовъглехидратни храни не ям…
И накрая един обяд 15 лв.

Да, много зависи все пак има ли и разход за наем/ипотека. Това много променя картинката. Сигурно зависи и хората дали са фудита. Според мен много хора просто хапват нещо и това е. А аз мисля, измислям, изкусурявам, готвя, старая се…

# 112
  • София
В училището на моите деца е категорично забранено да са с дрехи, които са скъсани, развлечени, шарени, с големи щампи и подобни. На момичетата е забранено да са с крещящ грим и с маникюр. Изключение се прави за завършващите, защото са над 18 и за тях е позволено стандартен, т.е. семпъл маникюр в неутрални цветове и неголяма дължина. Деца, които нарушават изискванията, се отстраняват от училище за деня или до отстраняване на проблема. С неизвинени отсъствия. Рядко някой не спазва. За мен това е много добър подход и би следвало да се спазва навсякъде, защото децата се учат и на вкус, и на стил, и на това къде и как е допустимо да се носят.
През летните ваканции имат свобода да се поразголят и понагласят по-нестандартно, но не и в училище. Така някой ден научават и на работа как е редно да изглеждат. Пък и се избягва финансовото парадиране, характерно за някои тийнейджъри. И чалга излъчването.

# 113
  • Melmak
Фивър, това частно училище ли е?

Наистина се радвам като прочета такива неща.

# 114
  • София
Не, държавно е. Просто има правила.
Не съм привърженичка на частните училища.

# 115
Не знам. В моята среда, хората около моята възраст, не падат под 3к на месец, но никой от нас не е роден със сребърна лъжица в устата и работим от много малки, търсим начини да изкарваме пари и така на там. Явно в случая и опита си казва думата. Аз например съм в моята света от 16 годишна (плюс висше и много курсове). Това са си 10 години. Нормално е да изкарвам 4к+.

# 116
Аз тази тема я чета от любопитство, че не съм в Бг, но...просто не издържах Grinning
каква е тая сфера, дето ще работиш от 16 годишен, че и ще си специалист, че и ще се дообучаваш, че и над 4 хиляди ще получаваш?!

П.П. изключително дразнещо е писане на суми с американизми

# 117
  • София
Аз се сещам за една, даже 2.

# 118
  • София
Не са малко сферите, които искат дългогодишна отдаденост и с годините носят все по-голяма възвръщаемост.

# 119
Ако изключа разходите за жилище и спестявания, според мен 2000-2200 лв. на месец на човек са достатъчни за комфортен живот в столицата. За двама ще стане към 4500 лв., а с 2 деца може към 6000 лв. Но ако има ипотека или наем, както и желание за спестявания, цифрата отива към 7500-8000 лв. на месец за семейството с две деца.

Общи условия

Активация на акаунт