Семеен бюджет в българската действителност?

• 9 544
  • 200
  •   1
Отговори
# 135
Ако махнем жилището от уравнението и да кажем 500 лв. разходи за транспорт за София, значи 9500 за всяко населено място в страната според горния коментар.
Ако е вярно, значи никой, който познавам не живее нормално.

Зависи какво считате за нормално.
В сумата влизат почивки, такси за градина/училище, нови автомобили и за дамата родители и пр.
Отделно спестяване за колеж, защото и това се налага в някакъв момент.

# 136
Темата е за българската действителност.

# 137
Темата е за българската действителност.

Кое е от небългарската действителност?

# 138
  • София
Колеж, предполагам

# 139

Добре, университет. Често таксите са доста високи, в зависимост от локация и специалност. Отделно общежитие, разходи..

# 140
Колеж, два нови автомобила, скъпи частни училища. Дори на запад средната класа в повечето случаи си праща децата в държавни училища. Колко семейства взимат по 10 бона месечно в България?

# 141
  • София
Таксите в българските университети освен за медицинските специалности не са високи.

# 142
"На запад", частните училища, освен ако не са айви лига(или в тази категория), не  са  въобще първи избор за студентите - не заради цената, а заради реномето.
В много случаи, те са избор на неуспелите да се класират.
Има и изключения, разбира се, но те са само потвърждение на правилото.

# 143
Ако махнем жилището от уравнението и да кажем 500 лв. разходи за транспорт за София, значи 9500 за всяко населено място в страната според горния коментар.
Ако е вярно, значи никой, който познавам не живее нормално.

Зависи какво считате за нормално.
В сумата влизат почивки, такси за градина/училище, нови автомобили и за дамата родители и пр.
Отделно спестяване за колеж, защото и това се налага в някакъв момент.

Такси за градина? Че това изобщо не може да се слага към задължителния разход. Нови коли? Какви коли? Между Рено и Мерцедес разликата е огромна,може и 20 000лв на месец да не стигат. За колеж/университет пък от какъв зор?
Много са странни тия примери според мен. И изобщо не са за средната класа.

# 144
За колеж/ университет, в Бг не са свикнали да спестяват.
Това е "западен " модел .

# 145
  • Melmak
Единствено разбирам таксата за градината, поради липсата на места в държавна. Но този разход не е во веки.

Новата кола има значение какъв клас е, а и без чисто нова кола се живее.

Ако учи в България или в Европа таксите не са чак зверски, че да спестяваш от раждането до абитуриентския бал за университет.

# 146
Четох едни интересни статистики за средна висока класа в Данибон или децата от какви семейства учат в частни училища и после евентуално поемат към университети в чужбина. Цитираните суми като доход бяха много повече от посочената от мен сума.

А кой взема подобна заплата?
Лекари с добра практика, адвокати с кантора, IT, друг частен бизнес.
Понеже си имам кандидат-пилот гражданска авиация, заплатите към добра авиокомпания може да надхвърлят и 30000 месечно, зависи.
Та не знам какво толкова шокиращо е.

# 147
Ами вижте статистиките за заплатите в България. То и ние с мъжа ми можем да си позволим някои от изброените неща, но едни 80-90% не биха могли. А и честно казано - не е и нужно, за да живеят прилично.

# 148
  • София
Не е въпрос само на пари, а и на възприятия.
Ние не бихме записали наше дете в частно училище. Чисто психологически имаме негативно отношение.
В частен университет - зависи, защото имам добри впечатления покрай мои специализации, но пък засега с големите ни деца не се е налагало.

# 149
  • Melmak
За шокиращо не е, просто помислете какъв % от хората са изброените от вас. Не всички лекари са с частни практики за хиляди. Адвокат - пак зависи, но да кажем, че има.

Но да е масово.. дори в големите градове, не мисля.

Общи условия

Активация на акаунт