Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 636
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • Бургас
Ако приемат това за 6-те процента, които с всички такси придобиване наистина ще бъдат 12, че и повече, ако актуализират и данъчните оценки, разходите за придобиване на жилище ще се увеличат още, много хора ще се размислят дали да ги купуват, съответно ще предпочетат да живеят под наем. Което ще се отрази и върху търсенето на имотите за под наем, респективно и на наемите в посока нагоре.

# 136
В БГ просто няма конкуренция..има монополи и картели, затова и всичко ни е значително по-скъпо и все по-недостъпно дори и за т.нар. средна класа.
Много обичамда се плюе по БГ, без да е ходено на терен в чужбина.

В коя чужбина има евтини имоти? Риторичен въпрос.
[/quote]

Евтини не, но със сигурност по-достъпни, поне за средната класа. Коментарът ми е именно от опит в чужбина, но мисля, че не е само мой.

# 137
Ясно е, че цената на всяка стока или услуга се формира от повече от един критерий. Отнсно разходите за строителство на нови сгради и достъпноста ще копирам тези абзаци от следната статия:

https://blitz.bg/ikonomika/nova-moda-na-imotniya-pazar-tsenata-n … _news1070474.html

Същевременно фактор по линия на предлагането, който ограничаваше темпа на повишението на цените на жилищата, е отчетеният спад на годишна база на разходите за строителство на нови сгради през третото тримесечие на 2024 г. (–4.9% спрямо растеж от 4.1% през предходното тримесечие), посочват от банката.

Съотношението „цена/наем на жилищата“, което e често използван индикатор за подцененост/ надцененост на жилищата, продължи да надвишава съществено (с 45.4%) дългосрочната си историческа средна стойност.

Това показва, че решенията на домакинствата за придобиване на жилище се определят от мотиви, различни от извличането на непосредствена финансова полза чрез отдаване под наем на новопридобитите имоти.

# 138
Цената на новото строителство не е нещо имагинерно или статистически изчислено на база някакви индекси.
Тя се формира от 3-4 пера:
1.Стойността на парцела
2.Стойността на СМР-то
3.Лихвите по главницата, ако обекта е финансиран с кредит.
4.Размера на печалбата на инвеститора.

# 139
Цената на новото строителство не е нещо имагинерно или статистически изчислено на база някакви индекси.
Тя се формира от 3-4 пера:
1.Стойността на парцела
2.Стойността на СМР-то
3.Лихвите по главницата, ако обекта е финансиран с кредит.
4.Размера на печалбата на инвеститора.
Има още много неща.
Без претенции за изчерпателност,
резерви, загуби, реинвестиция, подкупи, непредвидени.

"Загуби" можеш да имаш, ако работниците избягат, ако ти окрадат материала, ако партидата е лоша и я изхвърлиш, ако ти захабят материала с немарлив труд. Като освен самия материал може да се наложи и да къртиш бетон, чистиш, изхвърляш (калпава плоча, например)

Има и риск, който е по-различен от "загуби".
Например не успяваш да довършиш навреме и те съдят за неустойки.

Има и момент "избиване на инфлация".
Едно е да налееш 5 милиона през 2021, друго е да си ги получиш в готовия строеж през 2024.
Ти си вложил съвсем "други" пари, а си получил обратно "хартийки".

Човекът е можело да си купи земя, злато, акциЙ. Откъдя, накъдя да строи и раздава апартаменти само през един въшлив % марджин, докато инфлацията му яде парите.

Дори изцяло да аутсорснеш СМР-то на подизпълнител, пак си има и рискове и загуби и всякакви други проблеми.

Евтини не, но със сигурност по-достъпни, поне за средната класа. Коментарът ми е именно от опит в чужбина, но мисля, че не е само мой.
Не мисля.
По-достъпни, ако са талашитени бунгала на 2 часа път с кола.
И тук в София има такива оферти.
Имаше едни къщи зад Люлин, модерна железобетонна конструкция, и струваха към 200х евро.

# 140
Еее, ти много песимистично, тогава следва фалит😀 . Всеки си преценя риска и възможностите.
Няма строеж започнат и завършил със първоначалния бюджет. Винаги се предвиждат едни 10-15% непредвидини. Проекта е успешен, ако се вмести в тях.

# 141
Еее, ти много песимистично, тогава следва фалит😀 . Всеки си преценя риска и възможностите.
Няма строеж започнат и завършил със първоначалния бюджет. Винаги се предвиждат едни 10-15% непредвидини. Проекта е успешен, ако се вмести в тях.
Аз съм счетоводител. Във всеки бизнес се отделя за загуби и риск. Не говорим само за строежа, а за фирмата като цяло.
Като ТИ правиш нещо, не си играеш на тото дали ще е успешно, а трябва да е успешно. За целта си заделяш.
Иначе, на чужд гръб е лесно. Или ще фалира, или няма да фалира. Ми ако е заложил апартаментите на цялата рода на карта?

# 142
Е, значи все пак опитаме до морал, честност и съвест. Има доста малки и големи незавършени обекти, в които са се удавили малките рибки.

# 143

Без претенции за изчерпателност,
резерви, загуби, реинвестиция, подкупи, непредвидени.

"Загуби" можеш да имаш, ако работниците избягат, ако ти окрадат материала, ако партидата е лоша и я изхвърлиш, ако ти захабят материала с немарлив труд. Като освен самия материал може да се наложи и да къртиш бетон, чистиш, изхвърляш (калпава плоча, например)

Хареса ми, че включи подкупи - голяма съставка, особено при обществени поръчки.

От друга страна, тоя всичкия микс, къде се включва при повишаване при стари особено ПАНЕЛНИ жилища? Или просто покрай сухото и суровото гори?
Наскоро чух една шега - какво е ръст на икономиката и доходите на домакинствата? - панелката на бай Темелко в Люлин 5, закупено 90-тте години за 12000 лв., вече струва 150 000 лв. Ето това е растеж. Въпреки, че той даже не го и разбира и с нищо не му се подобрява живота  от това Simple Smile.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 05:40 от Seiko7075

# 144
Ако приемат това за 6-те процента, които с всички такси придобиване наистина ще бъдат 12, че и повече, ако актуализират и данъчните оценки, разходите за придобиване на жилище ще се увеличат още, много хора ще се размислят дали да ги купуват, съответно ще предпочетат да живеят под наем. Което ще се отрази и върху търсенето на имотите за под наем, респективно и на наемите в посока нагоре.

Да, с тези мерки общините ще закрепят бюджетите, но имотите ще стават все по-недостъпни за масовия купувач.

# 145
  • Бургас
Сбъдна се моята прогноза - брокерските сдружения започнаха да се карат кой да държи печата Simple Smile
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/brokeri-na-imoti-sreshtu-no … -bylgariia-252184

# 146
От друга страна, тоя всичкия микс, къде се включва при повишаване при стари особено ПАНЕЛНИ жилища? Или просто покрай сухото и суровото гори?

Покачването на панелните жилища е най-естественото нещо.
До сега говорехме за формиране на цена от себестойност. И получаваме препоръчителна минимална продажна цена.
След това имаме пазарна цена. Което е съсем различен вид цена.
За тая цена е необходимо и достатъчно 2те страни да са съгласни. (и да се срещнат реално)
Тая цена се формира по други правила, които засичат множеството на формираната от себестойност + печалба цена, но не се припокриват 100%.
Например, ако не си на зор, няма да продаваш под 1я вид цена. Това е много често срещано.
Но пък за да продадеш реално, ти трябва и 2те страни да са съгласни. Ако ще и тази пазарна цена да е х10 или /10 на "себестойност + печалба".

Оттам нататък имаме старите жилища. Където собственикът дефакто вече си е реализирал печалбата от ниското закупуване и цената, че и стойността вече е съвсем друга.
То и платното и боите на мона лиза може да е струвало 1 магаре дърва, ама сега струва милиони. Нищо, че не са платени.
Има ценност в стоката, има полза. Хората са склонни да плащат.
Отделно има едно понятие "заместващи се стоки". Азбучно е, като едните си покачват цената и търсенето, цената и търсенето на другите също се покачва. Независимо строено ли е, добивано ли е, или просто си "съществува".

И както обичам да казвам, "ако не ви харесва дадена цена, продавайте вие, по-евтино от същото"

# 147
Покачването на панелните жилища е най-естественото нещо.
До сега говорехме за формиране на цена от себестойност. И получаваме препоръчителна минимална продажна цена.
След това имаме пазарна цена. Което е съсем различен вид цена.
За тая цена е необходимо и достатъчно 2те страни да са съгласни. (и да се срещнат реално)
Тая цена се формира по други правила, които засичат множеството на формираната от себестойност + печалба цена, но не се припокриват 100%.
Например, ако не си на зор, няма да продаваш под 1я вид цена. Това е много често срещано.
Но пък за да продадеш реално, ти трябва и 2те страни да са съгласни. Ако ще и тази пазарна цена да е х10 или /10 на "себестойност + печалба".

Оттам нататък имаме старите жилища. Където собственикът дефакто вече си е реализирал печалбата от ниското закупуване и цената, че и стойността вече е съвсем друга.
То и платното и боите на мона лиза може да е струвало 1 магаре дърва, ама сега струва милиони. Нищо, че не са платени.

За панелките и старите сгради се шегувах, защо растат цените. Тук ме знаят като разрушителят на панелките и старите катакомби и сгради и колко ги мразя. Иначе е ясно как се формира пазарната цена на каквато и да е стока. И сградите, като стока и то със срок на годност, не са толкова безценни и вечни колкото лелеят и мечтаят повечето.

Но пък с червеното си в крайно грешна посока. Печалбата предполагам знаеш кога се изчислява окончателно и не е, когато си мислиш, че я имаш. Особено пък за нещо, което го използваш и НИКОГА, поне в рамките на живота си, не смяташ да го продадеш. Друг е въпросът, че аз лично смятам спечелени/изкарани пари/ресурси са твои, чак когато си ги ПОХАРЧИЛ за нещо, което лично/семейството ти е облагодетелствано. Иначе са си просто едни % и цифрички в пространството.
А ти описваш реализираната печалба на бай Темелко от моята шега в по - горния пост, хвалейки се на по биричка в кварталното кръчме.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 08:14 от Seiko7075

# 148
Покрай друг спор се бях зачел за принципите за оценянето на печалбата на вече собствени активи, които си променят стойноста.

Има различни правила и препоръки. Въпрос на вкус.
Може да си я калкулираш в най-различен момент, различен от продажбата.

Аз лично си имам мой предпочитан метод, който изобщо не е с претенции за коректност.
Като смятам възвръщаемост от наеми ползвам началната цена на придобиване.
Като смятам пазарна стойност на имота, я смятам по текущи цени.

И ако това ме прави дядо, пиещ ракия в квартален хоремаг, so be it.
Simple Smile

# 149
Покрай друг спор се бях зачел за принципите за оценянето на печалбата на вече собствени активи, които си променят стойноста.

Има различни правила и препоръки. Въпрос на вкус.
Може да си я калкулираш в най-различен момент, различен от продажбата.

Аз лично си имам мой предпочитан метод, който изобщо не е с претенции за коректност.
Като смятам възвръщаемост от наеми ползвам началната цена на придобиване.
Като смятам пазарна стойност на имота, я смятам по текущи цени.

И ако това ме прави дядо, пиещ ракия в квартален хоремаг, so be it.
Simple Smile

Поздрави и наздраве! Въпрос на вкус, както каза. Важното е, че който и да е прав, това да ни пълни джобовете с пари, съответно животите с радост. Иначе само си спорим и накрая, само животът и принципите му излиза прав.

Общи условия

Активация на акаунт