Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 617
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Не искам да се задълбочавам в журналистически статии, но от месец обикалям по строежи на акт 14 и на по ранен етап и си "лафя" със строители. Положението е:
1. Сваляне на цената - не, очакват 20-30% отгоре след еврото. Според тях от 20 г тренда е лудост на горе без изглед да спре. Доволни са.
2. Сваляне на цената не - всяка седмица се увеличават цените на материалите.
3. Повишаване на цените- да - на всеки етап от строежа цената е на горе  За 10 дни ми повишиха цената на имот с 3% от първоначалната оферта за 7 дни. Интересното е, че абсолютно си защитиха цената, защото знам какво се случва в момента
4. Има много жилищни проекти в строеж в София, но избора е сведен до някакъв компромис, защото " the best" e продадено.
5. Банките отпускат лесно кредити - за първи път ги пробвах. По лесно е да ти отпуснат кредит от колкото да си извадиш парите кеш.
6. Ако в един строителен проект останат 15% непродадени апартаменти,  инвеститора вдига цената и гони тавана т.е  вече е на печалба, а дали ще има акт 16 - божа работа.
7. Голяма част от обектите са обезпечени с банков кредит ( ипотека върху апартаментите) и всеки зависимост от условията на кредита сделки се изповядват на акт 14 или акт15. При отпусната кредитна линия не са склонни инвеститорите да намалят цена повече от 3%
8. Изумих се от цени на гаражи и паркоместа 😵‍💫
9. Района, квартала, локацията е главен фактор в ценообразиването, а някакви "луксове" по сградите носят тази алфа от 0.5% процента от горе.
Толкова за новото строителство в София.

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 22:00 от mauigirl

# 121
Ако очакват да скочат толкова цените защо има спад на рарешителните за строеж?

# 122
Хайде на данъците

Аз тази година платих за къща с двор в забутано село, в умираща община, която гледа да вземе от кой плати все пак, че са повечето индианци  - 180 лв. данък и такса смет. Мин. година беше 90 - демек двойно - 100% ъп. При условие, че до там почти няма път и не се поддържа от общината, няма и казан за смет, че даже и камион не може да припари. Не знам колко е данъчната оценка, но последно ми предлагаха 5000 лв. за този имот.

# 123
1. Сваляне на цената - не, очакват 20-30% отгоре след еврото.

Защо тия строители просто не изчакат еврото и да спечелят едни 30% отгоре а ви предлагат да ви продадат или са продали, толкова ли са тъпи акулите а вие като цаци сте хитри, нали всеки казва, че има 99% шанс да влезем в началото на 26 в еврото, кво остана до 26.

Както казвам аз не ги разбирам нещата, всичко написано от моя страна в тоя форум изразявам само лично мнение и не давам съвет и без това има 100% шанс да сбъркам. Просто обичам дискусиите и научавам нещо ново за мен Simple Smile

# 124
Ами някои изчакват. Строят но продажби няма.

# 125
  • Бургас
А някои не изчакват, защото са до шия в дългове и не могат да си платят на майсторите.

# 126
Аз също обикалях лятото много строители.
Които са по-мастити и с повече възможности, кеш и заеми, те НЕ ПРОДАВАТ. Пускат най-убитите апартаментчета, северни, 1 етажи, гледащи стени и гледащи ъгли.
Колкото по-голямо количество поискаш, толкова повече се мръщят.

Които са дребни риби и вчера влезли по бизнесите, продават, щото няма накъде.

Колкото за разрешенията, не се знае каква е причината за спада.
Терзиев многократно заяви, все по-категорично, че ще спира разрешенията в южните части на града.
Едва ли е, защото се чака срив и метеорит.
Отделно, че работниците са супер скъпи и няма.

Дано не се приеме за тия 6%. Звучи ми като обир.
С нот такса и брокер ще ги закръглим на 12%
А аз тъкмо мислех да продавам началото на 2026.

# 127
Строителите строят и продават, това им е бизнеса.

# 128
1. Сваляне на цената - не, очакват 20-30% отгоре след еврото. Според тях от 20 г тренда е лудост на горе без изглед да спре. Доволни са.
Е, хайде чак от 20 години не е. От 2015-16 някъде взеха да се качват. Дотогава бяха по-евтини от 2008 г.
Вземи една елка и сложи 1.20^20 и ще получиш, че ако нещо се качва 20 години с по 20% годишно, на края на периода ще струва 38.3 пъти повече. Например апартамент от 200к трябва да струва 7.6 милиона след 20 години, ако се качва с 20% годишно.

Това са също небивалици. Арматурната стомана сега е под $600/тон, преди 2 години беше $750:

Дизелът е 2.60, преди беше минал 3 лв. Всички багери и камиони работят с дизел.
Тухлите и циментът се правят от глина и камъни, които сами по себе си не струват нищо, но се вадят от земята с машини на дизел и после се изпичат в пещи на газ - природният газ е също по-евтин сега.
Други какви материали ползват - стъкло и керамика, пластмаса, всяко от тях се прави с газ също. Когато природният газ не се качва, не се качват и те.

# 129
Строителите строят и продават, това им е бизнеса.
Да така е, но аз знам за няколко сгради, в които повече от половината апартаменти не са продадени. Продават по непривлекателните, и хората, които бързат, купуват каквото има “останало”.
Бях си харесала имот директно от строител- в сайта беше “свободен”, добро разпределение, етаж и цена. Той сам ми каза, да разгледам предложенията. Пиша му кой апартамент съм харесала, и той каза че е продаден и ми предложи друг (партер, със същото разпределение). Попитах за другите, които набелязах- също заети. Отказах се, и след месец обявени на двойно по висока цена същите апартаменти (директно от строител).

# 130
Е, хайде чак от 20 години не е. От 2015-16 някъде взеха да се качват. Дотогава бяха по-евтини от 2008 г.
Вземи една елка и сложи 1.20^20 и ще получиш, че ако нещо се качва 20 години с по 20% годишно, на края на периода ще струва 38.3 пъти повече. Например апартамент от 200к трябва да струва 7.6 милиона след 20 години, ако се качва с 20% годишно.

Това са също небивалици. Арматурната стомана сега е под $600/тон, преди 2 години беше $750:

Тухлите и циментът се правят от глина и камъни, които сами по себе си не струват нищо, но се вадят от земята с машини на дизел и после се изпичат в пещи на газ - природният газ е също по-евтин сега.
Други какви материали ползват - стъкло и керамика, пластмаса, всяко от тях се прави с газ също. Когато природният газ не се качва, не се качват и те.
не знам от къде взимаш данни, и кога последно купува, но увеличението на цените на строителните материали е близо 40% в сравнение с предходната година. Само тухли и желязо не стигат за завършен строеж. Аз също поддържам материални запаси за производство и там цените в момента са 40% от горе.
2015-2016 никога имотите в софия ( на морето да) не са били по евтини от 2008г. - бяха в плато. Цената падна там където имаше презадоволяване и отдръпване на чужденците като купувачи - на морето.

# 131
  • Бургас

Това откъде е и за какво се отнася?

# 132

Хем си прав, хем не си. Тоест на теория си прав, обаче нали знаеш приказката "царят дава, пъдарят не дава"? Тук царят са световните борси, а пъдарят са нашите бизнесмени. Физическата аналогия на ценообразуването у нас е лостовият крик - натискаш ръчката и следва движение нагоре. После я отпускаш надолу, ама буталото на крика не се връща обратно, а си остава и чака нов натиск на ръчката да се вдигне пак. Та и цените у нас са така - когато световните цени натиснат ръчката има ръст и на нашите цени, но когато световните цени се смъкнат, нашите си остават Simple Smile  Е, това не е абсолютно вярно, но дава идея защо има поскъпване въпреки борсовите цени.

# 133
В БГ просто няма конкуренция..има монополи и картели, затова и всичко ни е значително по-скъпо и все по-недостъпно дори и за т.нар. средна класа.

# 134

Това откъде е и за какво се отнася?

В БГ просто няма конкуренция..има монополи и картели, затова и всичко ни е значително по-скъпо и все по-недостъпно дори и за т.нар. средна класа.
Много обичамда се плюе по БГ, без да е ходено на терен в чужбина.

В коя чужбина има евтини имоти? Риторичен въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт