Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 067
  • 746
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
В Малинова долина колега на ММ онзи ден капарира малък двустаен от строител за 120 000 евро. Около 55-60 кв.м.
Пълно е с обяви в долината на подобни цени...

# 16
Благодаря за новата тема.
Дискусията за брокерската професия беше много интересна. Надявам се след събитието Томева ще ни осведоми тук какво се е приело.

# 17
В Малинова долина колега на ММ онзи ден капарира малък двустаен от строител за 120 000 евро. Около 55-60 кв.м.
Пълно е с обяви в долината на подобни цени...
На какъв етап е строителството?

# 18
  • Бургас
На акт 14.

# 19
  • sofia
Онзи ден подписах предварителен договор, като купувач. В Овча купел (горе при Аонсу), малък двустаен (към 50кв.м. застроена площ)+подземно паркомясто(12кв.м), което реално си е гараж без врата. Има стени отстрани и е обособено, отстрани минават някакви вентилации и предполагам, че заради това не е гараж в документите. Сградата има Акт 15, вече оправят наоколо. Та това ми струва 128 хил. евро
Банката го оцени на 234 хил. лв. и  финансира 85% от тази сума.

# 20
  • София
Ето това не го разбирам - банката е оценила, че имота е надценен и пак го финансира Confused

ПП. Само се записвам за новата тема Blush

# 21
  • sofia
Е, що да не го финансира? Ако банката не кредитира, кой тогава?

# 22
Ето това не го разбирам - банката е оценила, че имота е надценен и пак го финансира Confused

ПП. Само се записвам за новата тема Blush

Банката си е вързала гащите защото дава 85% от тяхната овенка. По- интересния въпрос според мен е защо някой е платил повече от оценката. Отделно ми прави впечетление че банката не е заела позицията че един имот струва колкото продавача е готов да плати ами са излезли с по- ниска оценка за да си контролират риска.

# 23
  • София
Това беше второто което написах, но преди да публикувам го изтрих, да не засегна нещо купувача Blush

# 24
  • sofia
Много ясно, че банката си контролира риска. Ако имаше акт 16 щеше да е по-висока оценката, но и цената щеше да е друга.
А съм склонна да платя повече от оценката, защото не намерих друго което ме устройва и на цена, която мога да си позволя.
Масово цените са толкова само за апартамента, без паркомясто/гараж и то на далеч по-недовършен етап от строителството.
Или ако е по-евтино, местоположението е на майна си райна от транспорт и си вързан с кола.
Информацията за сделката я написах, за да се информират търсещите. Ако нямаш никакъв друг имот и тръгнеш да купуваш, да си наясно, че поне 30% от стойността трябва да имаш.
В момента няма банка, която да ти финансира на 100% покупката, при условие че нямаш никакъв друг имот.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 06:14 от vesi1

# 25
  • София, Bulgaria
Благодаря за новата тема.
Дискусията за брокерската професия беше много интересна. Надявам се след събитието Томева ще ни осведоми тук какво се е приело.

Днес е събитието и наистина е първо по рода си. 450 човека се събират!!! И още толкова очакваме на Онлайн стрийминг на живо. Дали сме 4 канала за задаване на въпроси, коментари и предложения.
✅Преди провеждане на събитието, чрез форма за записване
 ✅По време на събитието: сканирай QR код за въпроси
 ✅По време на събитието: сканирай QR код за мнение и препоръки
 ✅Онлайн стрийминг на живо
 Четири човека ще обработват и обобщават въпросите, всички ще се виждат на екран.
Което зависи от нас е направено.

# 26
  • sofia
Успех Томева!
Моята брокерка пое всичко откъм документи и координиране. В търсенето не е участвала, но тя уговаряше срещите за каквото й подам като информация.
Брокерът на отсрещната страна също действаше абсолютно адекватно.
Мога само добри думи да кажа.

# 27
Поради големия интерес към дейността на брокерите и смислената дискусия относно законопроектите за регулиране на дейността им и промените в сферата, която се заформи в предишната тема, слагам линкове към събитието и към фомуляр, през който след фомална регистрация могат да бъдат изразявани мнения и да бъдат задавани въпроси.

Събитието - https://arbi-bg.org/produkt/obsujdane-na-zakonoproektti-za-brokerska-deinost/
Формуляр, чрез който се получава линк към конференцията - https://streamyard.com/watch/WkRpsKsH2BEB
Задавайте въпросите, които бяха поставени тук, да видим и отсрещната гледна точка.

Предлагам довечера и в следващите дни да обсъдим идеите и резултатите от събитието вече от наша си гледна точка - на потребители на услугата.

# 28
Ние досега не сме имали сделка с по-ниско оценен имот. Навремето, преди 10 години, даже в първата банка кредитор, служителката не вярваше на ММ, че купуваме имот, който ще има по-висока оценката от цената, на която купуваме.

Благодаря на vesi1, че сподели, за мен е полезно. Наистина, за имот с ПМ, сама по себе си крайната цена е приемлива. Банката/оценителят е ясно, че си е включил риска за получаване на УВЕ, който иначе поемат прекупвачите, а после им се сърдят, че вдигат цената. Локацията щом я устройва, всичко е наред.

Честито от мен!

От миналата седмица пък наши приятели, които също са от провинцията, са собстевеници на този южен двустаен на втори етаж в Павлово до Околовръсното (частта, където то ще влиза под земята) с Акт 15. Не им направиха коментар дори с 1 стотинка. Купиха го за 130 000 евро 71.5 кв.м. с общите части+ гараж с РЗП 20 кв.м. за 27000.

П.П. Преди 4 месеца на Акт 14 цената на имота беше 125000 евро, но те хем искаха да купят още от 2019 г, хем не се решаваха.... Купуваха с изцяло собствени средства, та за оценка не знам.

# 29
Но реално и със среден доход се купува, значи може. Което значи, че среден доход общо взето нищо не означава, да, може да е някаква база за някаква си статистика, но до там. Или малките детайли и особености са всъщност ключовите неща. А по повод дълговете, ами не ме интересува, че идните поколения ще плащат, защото всяко едно поколение плаща за грешките на предишното, така е устроен света.
То че може и със среден доход да изплаща жилище - може, нали и Танграта написа: ако не ходиш по ресторанти, по хотели, не купуваш маратонки и дрехи на децата (а най-добре ако нямаш деца).
Само че изплащането трае 20-30 години, та през тия години всички други сектори да замрат ли, а само в строителния да си наливат хората разполагаемия доход?
Разбира се, много хора вярват, че през тия 20-30 години и доходът ще им се вдигне, и цената на имота също, а лихвата ще е ниска.
Остава въпросът: що за човек е този, който ти дава парите си назаем при 2-3% на година, докато всичко останало се вдига с по 10% на година, и колко в реално изражение ще му върнеш след тези 20-30 години? Аз го наричам "будала". Но ако има достатъчно будали през следващите 20-30 години, може и така да продължават нещата.
Ако няма будали, инфлацията ще спре, а лихвите ще се вдигнат, даже всъщност е в обратния ред: централната банка има мандат да вдигне лихвите когато има инфлация, за да я стопира. Дали ще го направи - тя си знае.

Общи условия

Активация на акаунт