Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 694
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Сбъдна се моята прогноза - брокерските сдружения започнаха да се карат кой да държи печата Simple Smile
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/brokeri-na-imoti-sreshtu-no … -bylgariia-252184
От цялата информация тези дни, изненадата ми беше само, че имат цели 3 сдружения Grinning
За другото бях наясно Confused

# 151
В БГ просто няма конкуренция..има монополи и картели, затова и всичко ни е значително по-скъпо и все по-недостъпно дори и за т.нар. средна класа.
Много обичамда се плюе по БГ, без да е ходено на терен в чужбина.
В коя чужбина има евтини имоти? Риторичен въпрос.
Едно е евтини, друго е достъпни. Ако са недостъпни за средната класа, няма как този бизнес да е устойчив. В един момент всички активи вкл. имоти ще станат собственост на шепа богаташи, а останалите почват или да искат комунизъм, да правят революция, или най-често да гласуват за леви политици, които да почнат преразпределяне.

Конкуренцията прави продукта достъпен - осигурява го на пазарна цена, включваща някаква разумна норма на печалба. Естествено, без пари никой няма да работи.
В САЩ например от 10-те най-големи строителя никой няма повече от едноцифрен пазарен дял. Най-големият е DR Horton, те са продали 86 хил. жилища за 2024. Следващите са Ленар, Пулте и така нататък с по 70, 60, 50 хил. жилища. Почти всички са публични дружества, можеш да им видиш отчетите на борсата. Ето на най-големия:
https://investor.drhorton.com/~/media/Files/D/D-R-Horton-IR/docu … annual-report.pdf

Норма на печалба 17%. На някой от българските строители можеш ли да кажеш колко е? Не можеш, защото те все частни дружества на фигури като Черепа, Маджо, и други хора с цветисти прякори.
Едни от най-големите напоследък са двама пловдивчани, фирмата им се казва Хъс ОДД - те са започнали като вносители на желязо през 1990-те и сега са от най-големите дистрибутори. Е, за строителната си фирма по колко купуват желязото - да не ми кажете сега, че нямат достъп до борсата и не го купуват на борсова цена?
Показвам ви данни, че последните 2 години желязото не се качва и дори е спаднало от $750 на $600, а някой вика, че като отидел в офиса им да си купел жилище те му казвали, че вдигнали цените, защото материалите се биле качили?
Но щом искате да правите бизнес с такива хора, ОК. Ще завърша с едно изказване от Уорън Бъфет: не можеш да направиш добра сделка с лош човек.

# 152
Ако парите от повишаването на данъците поне в по-голяма си част отиват по предназначение, ти пак си ги получаваш под една или друга форма. Просто препродаването в рамките на 3-5 години става по-неизгодно. Иначе цените нека си се вдигат, ако се подобряват условията на живот, то високите цени няма толкова да спират хората. Но ако условията не се подобряват, а цените се вдигат, става леко безсмислено човек да си дава зор. Сега плащам повече данъци, но получавам и доста услуги на ниска цена и накрая ми излиза по-изгодно така, отколкото да плащам ниски данъци, но супер високи цени за некачествени услуги. Ама като знаем как върви усвояването на пари в БГ...

# 153
В БГ просто няма конкуренция..има монополи и картели, затова и всичко ни е значително по-скъпо и все по-недостъпно дори и за т.нар. средна класа.
Много обичамда се плюе по БГ, без да е ходено на терен в чужбина.
В коя чужбина има евтини имоти? Риторичен въпрос.
Едно е евтини, друго е достъпни. Ако са недостъпни за средната класа, няма как този бизнес да е устойчив. В един момент всички активи вкл. имоти ще станат собственост на шепа богаташи, а останалите почват или да искат комунизъм, да правят революция, или най-често да гласуват за леви политици, които да почнат преразпределяне.

Конкуренцията прави продукта достъпен - осигурява го на пазарна цена, включваща някаква разумна норма на печалба. Естествено, без пари никой няма да работи.
В САЩ например от 10-те най-големи строителя никой няма повече от едноцифрен пазарен дял. Най-големият е DR Horton, те са продали 86 хил. жилища за 2024. Следващите са Ленар, Пулте и така нататък с по 70, 60, 50 хил. жилища. Почти всички са публични дружества, можеш да им видиш отчетите на борсата. Ето на най-големия:

Норма на печалба 17%. На някой от българските строители можеш ли да кажеш колко е? Не можеш, защото те все частни дружества на фигури като Черепа, Маджо, и други хора с цветисти прякори.
Едни от най-големите напоследък са двама пловдивчани, фирмата им се казва Хъс ОДД - те са започнали като вносители на желязо през 1990-те и сега са от най-големите дистрибутори. Е, за строителната си фирма по колко купуват желязото - да не ми кажете сега, че нямат достъп до борсата и не го купуват на борсова цена?
Показвам ви данни, че последните 2 години желязото не се качва и дори е спаднало от $750 на $600, а някой вика, че като отидел в офиса им да си купел жилище те му казвали, че вдигнали цените, защото материалите се биле качили?
Но щом искате да правите бизнес с такива хора, ОК. Ще завърша с едно изказване от Уорън Бъфет: не можеш да направиш добра сделка с лош човек.
Не е така. В америка е популярна истина, че строи италианската мафия. Това, че на докИмент се водят 10 строителя, не означава, че картел няма.
А у нас строителите са адски много, със съвсем различни собственици.
Да твърдиш, че само маджо и вълкът строят е смехотворно.

Нормата на печалба също нито там е 17, нито тук е 1000.
17% е смешно за 3 г строителство и създаване и производство. Всеки счетоводител ще ти го каже.

Като полит комисар си. Насосваш си теориите според политическата теза.

# 154
Нормата на печалба също нито там е 17, нито тук е 1000.
17% е смешно за 3 г строителство и създаване и производство. Всеки счетоводител ще ти го каже.
Чудно ми е как си живял в Канада, пък си затваряш очите за някои основни истини. И нямам предвид, че нетната норма на печалба не може да е 1000%, дори 100% не може да е - по дефиниция трябва да е под 100%.
А имам предвид това:
Публичните дружества правят всичко възможно да отчетат висока печалба. Всички борсови скандали са за надута печалба - ако в отчета пишело 17%, а тя била всъщност само 15%, почват да ги разследват.
Цената на акцията им зависи от печалбата, а бонуса на шефа зависи от цената на акцията, така че той прави, струва, гледа да отложи разходи, да отчете ускорено продажби, да капитализира активи, вкл. и да ползва счетоводни еквилибристики доколкото са разрешени, само и само да изкара колкото може печалба на книга.
Така че щом са отчели 17%, това е максималното възможно, което са можели да отчетат.

При нас пък, обратно - гледат да я скрият. Дали заради данъците (макар че са само 10%), дали за да не бият на очи и да ги нарочат по вестниците като търгаши или спекуланти ако изкарат голяма печалба, но така правят частните фирми.

И какво значение има за 3 години ли е, за 5 ли - това е годишна норма: нетна печалба за годината делено на продажби за годината. Въобще не е на 100 вложен капитал след 3 години да вземеш 17% отгоре - това е съвсем различна мярка.
Ако си взел заемен капитал, за да строиш през тези 3 години, лихвата, която плащаш за него се изважда като част от разходите, преди да получиш нетната печалба. Тя е след всичко - амортизации, заплати, лихви, обезценки и т.н.

# 155
Какви борси, какви акции.
В бг няма такива неща.

Леля ми беше цял живот гл счетоводител на една от най-големите фирми за производство на бонбони и захарни изделия.
След пенсия водеше счетоводството на множество по-малки фирми, вкл производители.
Тя казваше, при ПРОИЗВОДСТВО, задължително слагаш НОРМА на печалба ПОНЕ 100%.
Ако си търговец (и превърташ ЧУЖДА стока за дни, че и чужд капитал) е друго. Все едно брокерите да започнат да искат 100%.
Строителят 3-4г яко бае, за да стане работата.
Ако имаш желание, стани строител и строй срещу 15% печалба.

# 156
Как 100% печалба, бе човек - ти ще ме убиеш. Не спомена ли одеве това:
Аз съм счетоводител.
И леля ти също. Да не е имала предвид нещо друго?
Нормата на печалба означава това: (печалба за периода)/(продажби за периода).
Няма как да е над 100 - дори да доближи 100 не може.
Ако имаш за периода продажби за 200 и разходи за 100, нормата на печалба ти е (200-100)/200=50%.

Борса или не борса, всяка фирма си води счетоводство. Аз на български строител годишния отчет не съм виждал. Ако ти си виждал, каква норма на печалба отчитат? На американските можеш да ги видиш всички, понеже са публични фирми. Норма на печалба 17% на най-големия.
Сега италианската мафия, ако е по-конкурентна от най-големите в бранша, може и повече да прави - щом казваш.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 11:05 от chris78

# 157
  • Бургас
Годишните отчети са публични. Влез в Търговския регистър и ще ги видиш всичките.

# 158
То и на Делян Пеевски имотната декларация е публична - имаше една панелка човека, и един Опел Вектра.

Ако продават на данъчна оценка и останалото кеш, каква стойност имат за мен техните отчети? Колкото да си избърша с тях да не казвам кое. При разходите същото - ако плащат на надничарите кеш, и рушветите кеш, как ще им видя себестойността на продукцията?

# 159
  • Бургас
Аз на български строител годишния отчет не съм виждал. Ако ти си виждал, каква норма на печалба отчитат? На американските можеш да ги видиш всички, понеже са публични фирми.

Ми щото искаше да ги видиш. Сега пък не щеш да ги виждаш. Няма угодия...

# 160
Не бе, бих искал да ги видя - ама реални и одитирани, и то не от лелята на Дани1.
Но не вярвам да са достъпни за някого, освен собственика на фирмата. Ако и той знае точно каква норма на печалба прави де, защото то с тези приходи кеш и разходи кеш е трудно да се води отчетност.

# 161
  • в пералнята
В Германия след 500 млрд базуката, лихвите по ипотечните кредити скочиха с 0,5 поцентни пункта буквално за нощ, независимо, че в четвъртък ЕЦБ свали основния лихвен процент с 0,25 пункта.
Очаква ни доста интересен сценарий за всички бъдещи купувачи и рефинансиращи настоящи. В Германия все пак ипотечните кредити са фиксирани за 20 години и не са волатилни, както у нас. Но да видим как ще повлияе нашият банков пазар от тази тенденция.
За който е интересно, в скрития текст се обяснява връзката между ипотечните кредити и държавия дълг.
Скрит текст:
Нарастващата доходност на германските държавни облигации има преки последици за купувачите на недвижими имоти. Тъй като нивото на лихвите по строителните кредити се базира на доходността на облигациите, експертите очакват и по-високи разходи за финансиране при покупката на имоти.
"Независимо от нивото на основните лихвени проценти на ЕЦБ, засега ще наблюдаваме растящи лихви по строителните кредити", прогнозира Макс Хербст, основател на FMH-Finanzberatung. Според индекса на FMH, средният лихвен процент за 10-годишен кредит с фиксирана лихва в момента е 3,44 процента.
Това е причинило безпокойство сред кредиторите на ипотеки и купувачите на имоти. Ребека Шайдлер, основател и управляващ директор на брокера за кредити Engel & Völkers Finance, съветва: "Ако клиентите планират да закупят и финансират имот сега, те трябва да действат бързо."
Лихвените проценти на 600-те банки, с които работи Engel & Völkers Finance, не само се покачват непрекъснато от четвъртък. "Преди всичко, банките съкращават сроковете за подаване на искания за финансиране", казва Шайдлер. Това означава, че банките засега играят на сигурно и изчакват да видят как ще се развият нещата през следващите седмици.
Доходността на 10-годишните германски държавни облигации се повиши с до 0,31 процентни пункта до 2,8 процента само във вторник, след обявяването на плановете за задлъжнялост на ХДС/ХСС и ГСДП. Такъв рязък ръст на доходността в рамките на един ден не е имало от почти 30 години.
Нивото на основния лихвен процент на ЕЦБ не е решаващо за лихвите по строителните кредити
Мирям Мор, ръководител продажби в ипотечния брокер Interhyp, очаква лихвената среда да остане нестабилна. Тя също очаква строителните лихви да се повишат, но добавя: "Все още сме далеч от нивото от 2023 г., когато лихвите по 10-годишните кредити бяха значително по-високи от четири процента."
Доходността на 10-годишната германска държавна облигация е решаваща за нивото на лихвите по строителните кредити - а не нивото на основните лихвени проценти на ЕЦБ. Механизмът зад това работи по следния начин: Банките рефинансират отпуснатите от тях кредити за недвижими имоти на пазара на ипотечни облигации. При ипотечните облигации имотите служат като обезпечение и в това отношение ипотечните облигации са подобни на държавните облигации. Това обяснява защо доходността се движи паралелно.
Принципно обаче съществува връзка между нивото на основните лихвени проценти и доходността на държавните облигации. Това е защото държавата трябва да се ориентира към общото лихвено ниво. Банките базират условията си за овърнайт депозити на основните лихвени проценти, тъй като могат да паркират пари в ЕЦБ при този лихвен процент.
Инвеститорите теглят пари от държавни облигации
Въпреки това, в краткосрочен план може да възникне следният сценарий: Сътресения на фондовите пазари например могат да доведат до прехвърляне на парите на инвеститорите в облигации. В резултат на това доходността може да спадне поради повишеното търсене, но основните лихвени проценти на централната банка може изобщо да не се променят или да не се променят незабавно.
Възможна е и обратната динамика, какъвто е случаят в момента. Ако правителството обяви, че ще поеме големи суми нов дълг, инвеститорите ще изтеглят парите си от държавните облигации, което ще доведе до повишаване на доходността. Експертите очакват, че отклонението от предишната бюджетна дисциплина ще доведе до по-високи рискови премии поради по-високото ниво на задлъжнялост. Съответно, инвеститорите в момента са предпазливи.
В настоящата ситуация намаляването на лихвения процент от Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък не играе решаваща роля в развитието на лихвите по строителните кредити. ЕЦБ намали основните си лихвени проценти с още 25 базисни пункта до 2,5 процента. "Тази стъпка беше очаквана и вече е включена в текущите условия", казва Interhyp.
С поглед към останалата част от годината, мнозинството от банковия панел, анкетиран от Interhyp, очакват строителните лихви да се развиват в коридор между 3,5 процента и четири процента - и по този начин над настоящото ниво. Конкретно, повече от 70 процента от банковия панел очакват лихвите да се повишат през втората половина на годината. Миналия месец далеч по-малко експерти (57%) са прогнозирали растящи лихви за този период.
Според Макс Хербст, лихвите по строителните кредити ще се стабилизират най-рано "когато икономическите перспективи отново станат положителни". Едва тогава той очаква средно 3,5 процента. Шайдлер от Engel & Völkers Finance също смята, че лихвите ще се стабилизират отново в средносрочен план след фаза на несигурност.

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 17:13 от Arhinora

# 162
В България, предвид слабо развития пазар на финансови инструменти, големи сътресения не биха се случили. Може да има лека корекция, но тя ще бъде изядена от въвеждането на еврото. Тук сме още маймунска икономика - "на ти" - "дай ми".
Банките пускат чат пат ипотечни облигационни заеми, но като цяло делът им е нищожен и е са вътрешен пазар.

# 163
Аз съм счетоводител.
Ако имаш за периода продажби за 200 и разходи за 100, нормата на печалба ти е (200-100)/200=50%.

Борса или не борса, всяка фирма си води счетоводство. Аз на български строител годишния отчет не съм виждал. Ако ти си виждал, каква норма на печалба отчитат? На американските можеш да ги видиш всички, понеже са публични фирми. Норма на печалба 17% на най-големия.
Сега италианската мафия, ако е по-конкурентна от най-големите в бранша, може и повече да прави - щом казваш.
chris78, според мен Митко бърка печалба с надценка. Грубо казано ако купиш нещо за лев трябва да го продадеш за два, че да остане нещо и за теб. Та може би така ги смятат 100%.

# 164
Аз съм счетоводител.

chris78, според мен Митко бърка печалба с надценка. Грубо казано ако купиш нещо за лев трябва да го продадеш за два, че да остане нещо и за теб. Та може би така ги смятат 100%.
Не съм сигурен дали аз съм се объркал.
НАДценка предполага първоначална цена, върху която се слага надценка.
Т.е. терминът се ползва в търговията. И се говори за търговска надценка.
Аз вече писах за разликата между търговия и производство.

При производството се говори за "планова норма на печалба".
Очевидно като казвам 100% печалба се има предвид "пълната себестойност" х 2

В производството няма върху какво да я слагаме надценката, защото нямаме цена, а себестойност на производство.

Общи условия

Активация на акаунт