Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 164
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Ваканционните са по-рискови от Софийските.
Всеки си преценява.
Някъде пишеше, че се вдигнали с 30% за 1 година.
Аз миналата година помня цени в Созопол около 1100Еквм.
Сега чувам, че били 1800+.

Принципно не съветвам хора да се набиват във ваканционни, освен ако не им е някаква тръпка извън парите.
Въпросът беше, че колегата не смяташе капиталовото покачване.
Затова го споменах.

# 511
Това е пазара на ваканционни имоти по морето, шараните купуват скъпо, после инвеститора ги изкупува обратно ( изчаква си момента) по-евтино и после бам комплекса на местна фирма за пропърти мениджмънт с условие " за мен х пари на година от комплекса, а пък ти работи и ако изкараш повече, са за теб, ако не ставаш, идва следващия".

# 512
  • Бургас
Точно такава е схемата на "Сънсет ризорт" в Поморие. Ама едно към едно. Хората купуваха за по 1500 евро преди 15 години, сега се чудят на кого да ги продадат за по 500...

За къщи обаче има пазар. Познат направи къща за гости по европроект в едно созополско село. Хубава, на три етажа, не пести от материали и обзавеждане. Излезе му към половин милион лева, от себе си да е дал към 100 000 евро, останалото - парите по програмата. Ако беше поспестил от материали, можеше и на нула да излезе. Държа я шест години, свиди му се да я дава, основно на приятели. Продаде я миналото лято за 1 млн. евро, на българи от чужбина.

# 513
Графика: Разходите за труд неспирно растат
Скрит текст:
https://www.dnevnik.bg/biznes/2025/03/24/4759632_grafika_razhodi … _nespirno_rastat/

Цитат
Безработицата е достигнала естественото си дъно, при което търсещите вече са на работа, някои са между две работни места, а ненамерилите са преминали към групата на неактивните.
...
Причината е ясна - недостигът на работници във всички сфери и нежелание да се работи в тези от тях, които от пръв поглед изглеждат непрестижни. Това кара работодателите да се редят на опашка за работници, а не работници на опашка за работа.

Статията е декорирана с тематична снимка на строежи и строителство.

Сривът додЕ.

# 514
  • Бургас
Още една статия за "срив". Дълга е, предупреждавам. Но много полезна - какви жилища се търсят, има ли, няма ли, ще има ли, оборва се и твърдението за "празни жилища".
https://www.investor.bg/a/113-analizi/410659-proektiranite-predi … uvachite-v-sofiya

# 515
Ша додИ , не срив, а корекция.
В момента при американските работодатели  в България е "страх и паника". Да не говорим за "грантаджиите".
Миналия месец гледах един апартамент.  И строителят явно забеляза, че се учудвам, че работниците не ми отговарят на поздравите. И ми каза да не се засягам,  щото били от Турция. За 900 - 1000 долара вършели чудеса!

# 516
Докато доди корекцията, току виж цените скочили с още едно 20%. Имам си аз една месечна актуализация на автоматизирана пазарна оценка от миналата година, когато купувах - цената на имота забелязвам, че скача всеки месец. И все се чудя докога, но ей на.

# 517
Това за корекцията никой не го оспорва или отрича, въпросът е от какви нива ще бъде - чакаме я от 6-7-800 евро за НС, сега е колко - три пъти отгоре. Хора, които преди 7-8 години имаха пари за добър двустаен и избраха да чакат, сега избират между двоен гараж и... нещо друго от този порядък - каква полза имат, че цените някой ден в бъдещето ще имат корекция.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 09:14 от EmmaT

# 518
За някои хора е по-добре да влязат в криза и безработица с обезценени пари отколкото с ипотекиран 2ст, който си губи стойността и банката иска всеки месец.

# 519
Това за корекцията никой не го оспорва или отрича, въпросът е от какви нива ще бъде - чакаме я от 6-7-800 евро за НС, сега е колко - три пъти отгоре. Хора, които преди 7-8 години имаха пари за добър двустаен и избраха да чакат, сега избират между двоен гараж и... нещо друго от този порядък
Аз като беше 600 евро купувах и ми се виждаше изгодно, никакъв срив не съм чакал - за теб не знам.
Ако някой е имал кеш пари за жилище и ги е държал в банката 7-8 години на 0.1% лихва - негова грешка. И да не си е купил жилище, можело да е ги вложи в други активи - злато, акции, биткойни, и какво ли още не - което да се качи също през това време. Дали колкото жилищата, или повече, или по-малко, зависи в какво е вложил. Но да държиш кеш пари през времена на инфлация определено е глупаво.
Миналия месец гледах един апартамент.  И строителят явно забеляза, че се учудвам, че работниците не ми отговарят на поздравите. И ми каза да не се засягам,  щото били от Турция. За 900 - 1000 долара вършели чудеса!
Цял Дубай построиха с бангладешци и пакистанци, при нас като нямало работници ще се научат да докарват откъдето има.
Ако въобще трябват и работници в бъдеще. Оня ден гледах в Ютюб как китайците вече вдигали 10-етажен луксозен блок за 1 ден. Естествено, 1 ден е само сглобяването, а самите модули се правят в завод - ето така изглежда той - всичко автоматизирано:

Модулите влизали и в контейнери, така че нищо чудно след време от алибаба да си поръчваме цял блок и само на място да се сглобява. Идва с всичко нужно - кабели, тръби, готови бани и кухни, даже ел.щори на прозорците. Само трябва да има място къде да се сглоби. Сегашните парцели за строеж каквито са криви, проектантите са принудени да правят сгради с неправилна форма - стаи като трапец, триъгълник и всякакъв друг многоъгълник.
Но ако определят една част от къра накрай града за "китайски град" и само пуснат инфраструктура, що да не си поръчаме няколко блока от китайците, ей така за проба да видим как ще е. Едва ли ще са по-зле от средното качество на сегашното ново строителство.
Ето и цялото видео - то има много подобни в ютюб:
https://www.youtube.com/watch?v=vRjGVS1FIwk

# 520
Защото това е на принципа на панелката и идва от Китай, а българина мрази всичко, което олицетворява и се свързва с комунизма. Не знам само защо не сме бутнали всички панелки до сега.

Едит: Но пък ми излезе и този вероятно американси бизнес, който прави нещо подобно.
https://www.youtube.com/watch?v=ItCToQSSdhQ
Тук идеята е че се сглобява, но може и да се разглоби и пренесе сградата на друго място при нужда. Такива иновации ще променят тотално начина, по който купуваме и поддържаме имоти.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 10:00 от Gogo1979

# 521
Защото това е на принципа на панелката и идва от Китай, а българина мрази всичко, което олицетворява и се свързва с комунизма. Не знам само защо не сме бутнали всички панелки до сега.

Проблемът на панелките са хората, живеещи в тях, не комунизмът.

# 522
Това за корекцията никой не го оспорва или отрича, въпросът е от какви нива ще бъде - чакаме я от 6-7-800 евро за НС, сега е колко - три пъти отгоре. Хора, които преди 7-8 години имаха пари за добър двустаен и избраха да чакат, сега избират между двоен гараж и... нещо друго от този порядък
Аз като беше 600 евро купувах и ми се виждаше изгодно, никакъв срив не съм чакал - за теб не знам.
Ако някой е имал кеш пари за жилище и ги е държал в банката 7-8 години на 0.1% лихва - негова грешка. И да не си е купил жилище, можело да е ги вложи в други активи - злато, акции, биткойни, и какво ли още не - което да се качи също през това време. Дали колкото жилищата, или повече, или по-малко, зависи в какво е вложил. Но да държиш кеш пари през времена на инфлация определено е глупаво.
Цял Дубай построиха с бангладешци и пакистанци, при нас като нямало работници ще се научат да докарват откъдето има.
Ако въобще трябват и работници в бъдеще. Оня ден гледах в Ютюб как китайците вече вдигали 10-етажен луксозен блок за 1 ден. Естествено, 1 ден е само сглобяването, а самите модули се правят в завод - ето така изглежда той - всичко автоматизирано:

Модулите влизали и в контейнери, така че нищо чудно след време от алибаба да си поръчваме цял блок и само на място да се сглобява. Идва с всичко нужно - кабели, тръби, готови бани и кухни, даже ел.щори на прозорците. Само трябва да има място къде да се сглоби. Сегашните парцели за строеж каквито са криви, проектантите са принудени да правят сгради с неправилна форма - стаи като трапец, триъгълник и всякакъв друг многоъгълник.
Но ако определят една част от къра накрай града за "китайски град" и само пуснат инфраструктура, що да не си поръчаме няколко блока от китайците, ей така за проба да видим как ще е. Едва ли ще са по-зле от средното качество на сегашното ново строителство.
Ето и цялото видео - то има много подобни в ютюб:
https://www.youtube.com/watch?v=vRjGVS1FIwk
Веднага си купувам за Созпол 3 блока.
Лошото е, че си мисля, че ЕС ще ми наложи едно 100% мито.
Отделно разрешителни и изобщо да не се признае строежа.
Simple Smile

# 523
То в тоя Созопол ако всички, които вече си купиха апартаменти, решат да идат на плажа, ще се падне ли и по 1 кв.м. на човек място?
А вие още апартаменти ще строите...
Можеш и басейн да им направиш, така че да не им трябва да ходят до плажа, ама тогава защо въобще да са в Созопол - може и към Балкана някъде.

# 524
Имат си коли хората, да ходят на плаж на юг, Каваци, Аркутино, Приморско, Синеморец.
Ся и басейн.
Те ще си работят от вкъщи, какъв плаж.

Общи условия

Активация на акаунт