Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 105
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
chris78, прекрасен пост.

Към който само ще добавя, че за всичко това, строителя не поема и риск. Или ако има риск той е минимален за него. Целият риск е при купувача, само печалбата е при инвеститора.

# 616
Ко речи, ко? У нас имотите издържали векове? Grinning
Освен възрожденските къщи, аз други вековни имоти не съм виждал. А те са направени от глина и дърво Grinning. В този ред на мисли, са по-близо до хамериканските. И издържат точно защото се поддържат( ти да видиш шок, бонба).
Панелките чукнаха ли 70г не знам, но вече отдавна сме ги заизхвърляли. Истината е че българина купува, но не поддържа и продава неподдържани жилища на цената на нови. Новите пък се строят с некачествени материали и човек се хваща за главата, кое да избере. За общи части, околоблоково пространство и инфраструктура дори няма да си отварям устата. Жалка родна картинка. Но пък за сметка на това е скъпо и гадно. Скоро някой споменаваше, че царя е гол. Нека скочат цените с още 50% и дано лъсне голата истина.
А това за цената на магистралите? Ами тея 50% първо са акумулирани не от сега за в бъдеще, а от 2020 за в бъдеше. И второ, % кражба и той е увеличен, защото и цената на корупцията расте.

E, де. Родната ми къща е строена 1923 или 1929 година, не помня, ама си стои все още, барабар с всички други около нея.  И това важи за много кооперации в центъра. И си държи цена, предполагам.
И за некачествените материали на новите не съм съгласна (съвсем). Ако си виждал стари къщи с изпопадала мазилка се вижда колко по-лош е бетонът - неравен, с шупли, с виждаща се арматура... Днешните бетонни скелети са много по-добри. Тухлите, дограмите и изолациите също. А че има и тарикати, слагащи кофти материали - има. Винаги ги е имало. По соц време бях в УПК специалност строителство и помня, как боядисвахме железни елементи върху леда и как около прозорците се уплътняваше с намачкани вестници или чували от цимент. Та това за супер качеството някога и сегашното тотално лошо е грешна градска легенда.
За останалото си прав - няма инфраструктура, няма добре оформени околни пространства и прочее.

# 617
  • София
Робите построили пирамидите в Гиза са ги строили безплатно, а ромите ремонтирали апартамент в Пловдив са ремонтирали на тебестойност:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Remont-na-apartament-v-P … -pod-nego-2495767

# 618
Chris78 можеше по-просто да го обясниш "ако 2 и 2 прави 5- строим и продаваме", а ти се отнесе в норми на дисконтиране.
В интерес на истината сериозните проекти в строителство си ги смятат тези показатели, за са оценят колко ще е привлекателна инвестицията, и калво ще очакват от нея -разработва се писемистичен и оптимистичен вариант.

# 619
Аз не съм супер експерт в числата, но само да кажа, че при 19% годишна печалба се събират 100% за 4 години.

Умножава се, като при сложната лихва.
Пускаш едно след друго 2 корена на числото 2 и получаваш 1.19.
Т.е. 1.19 на 4та ти е 2.

Ако сте се загубили в сметките, приемете, че бъркам и пиша глупости.
Често ми се случва Wink
(не да пиша глупости, а да си мислят така съфорумците/ките).

# 620
Здравейте! Ако може да задам един малко страничен,но интересен въпрос. През 1935г. Столична община глобила архитекта Мария Сапарева задето не е спазила изискването за височината на сградата,която тя е проектирала на ул."Оборище" №89. Там улицата е леко наклонена. И Общината я глобила,защото горната част на сградата била по-висока с 1.3м.! Въпросът е как сграда може да е по-висока в единия край?! Имате да речем сграда висока десет метра и разположена на леко наклонена местност. Как така в единият и край ще е по-висока – 11.3м!

# 621
Скрит текст:
Здравейте! Ако може да задам един малко страничен,но интересен въпрос. През 1935г. Столична община глобила архитекта Мария Сапарева задето не е спазила изискването за височината на сградата,която тя е проектирала на ул."Оборище" №89. Там улицата е леко наклонена. И Общината я глобила,защото горната част на сградата била по-висока с 1.3м.! Въпросът е как сграда може да е по-висока в единия край?! Имате да речем сграда висока десет метра и разположена на леко наклонена местност. Как така в единият и край ще е по-висока – 11.3м!
Ние сме прости ганювци тука и не разбираме от сметки.

Ето линк към предполагаемата сграда:
https://earth.google.com/web/search/oborishte+89+sofia

Тези 1.3 м превишаване на котата корниз ли са или покрива.
Покривът е с доста чупки и тук там тавански помещения.
Може да е построена една такава стаичка и да ѝ е вдигната допустимата височина.
Не е целият покрив, а примерно 1/7ма или 1/5та.
Предположение.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 11:06 от dany1

# 622
Зависи къде са определили кота среден терен на наклонената улица.

# 623
Зависи къде са определили кота среден терен на наклонената улица.
Преди малко се поразрових в нета за случая. От общината определили кота 0 в по-ниската част на улицата. Накратко,някой от общината нарочно се е заял със Сапарева и я е глобил. С 5000лв.,което е около една месечна заплата тогава.

# 624
Влияят ли върху пазара на НИ флипъри, хаузхакинг, brrrr и спекулантите с тъмно зелено и тристранни договори. Това са една от най-активните участници, сложих и брокери, защото всеки един от тях с мозък повече от това да си напише името, яко е в джаза все пак има достъп до най- изгодните сделки и подменени имоти, някои дори започват тази работа само за да първи на въртележката.

Другата по-малобройни субекти са инвестиционни дружества и фирми с портфейл от  2000-100 имота . В София има и такива макар и единици.

# 625
Според мен тези надуха цените, mauigirl. Защото купуваха с кредит, продаваха скоро след това за печалба. А пазарът не е толкова голям и като се съберат 100тина от семинара на плешивия господин да продават, ето ти "картел".

# 626
И така, и не така.. флипъри разбирам в американския вариант, 3-4 мес и продажба. Но тук ако купиш на тъмно зелено, то докато стане време за продаване, особено ако е финализиран блока с документи, минават поне 3-4 години..
С договорите да, но не мисля че са огромна част от продажбите.

# 627
Не са изобщо голям дял. Това с Брокерите - милионери, които се съгласяват да работят ежедневно за да нацелят някой подценен апартамент, който на секундата да купят. И имат пари за такива безкрайни сделки, е невярно. Нали го осъзнавате Simple Smile
И аз мислех да направя това, обаче това значи да си зарежа другия бизнес, за нещо подобно. Което ще ме остави без пари, ще ми изгуби времето докато се науча да работя в тази сфера. И в крайна сметка, се е за мен
.нито за другите като мен. Не знам защо се спряга като значим фактор

# 628
Гледал съм разни флипъри и брокери. Твърдят, че винаги имат човек с пари готов засделка, на когото да звъннат ако намерят нещо. Ако той не може в момента, следващия ще може. Но пазара на брокери се наводни, а пазара на имоти се свива поради огромна увереност, че цените ще скачат с 50% на година Grinning. Дали сме настъпили фазата на мания, ще разберем след години. Но това, което описвате с тези семинари, инфуенсъри и тн си е баш фаза мания. Да си захвърлиш питомното, за да гониш дивото, си е вманиачаване по темата. Дори наскоро разбрах за един портретиран като “успешен ИТ мениджър в голяма западна компания”, който напуснал и станал флипър в София. Сега се изявява и като инфлуенсър в социалните мрежи. И се питам аджеба, наистина ли е бил успешен мениджър или неуспешен мениджър, за да захвърли кариера и да се занимава с ремонти в България. Според мен влияят и то много при свит пазар. Имам чувството, че скоро самите брокери ще искат пазара да се срине, защото оборота им пада, а и те са набълбукани до шията, кой с ипотеки, кой с голямо количество служители, разходи и тн.

Изпускаме младите хора: Висококвалифицирани кадри напускат България
https://www.youtube.com/watch?v=hq5jvMj9iQ4
Скоро по 100% на година ще се вдигат.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 10:08 от Gogo1979

# 629
Ей я най-голямата флипърка на бг пазара - Янка Такева Simple Smile
https://www.svobodnaevropa.bg/a/sbu-imoti-yanka-takeva/33262338. … 9eMNwg050RHpH6Bhg

Ако на някой му се гледа, има и видео на страницата на свободна европа с авторката на разследването.
И Янка лично си купила в кръстова вада за към 35 хил.евро.

Общи условия

Активация на акаунт